MijnFintool

Home Dossiers huurder 1 tot 25 van 36

Inroepen huurbeding (3)

Wat als de geldverstrekker een huurbeding inroept, maar de woning verhuurd is aan onbekende huurders.

Leidraad Verkoop

Een leidraad over hoe corporaties in hun portefeuillestrategie actief kunnen sturen op de verkoop van (grondgebonden) woningen aan huurders die dat kunnen en willen.

Regeling experiment verkoopregels wooncoöperaties (internetconsultatie)

Deze regeling maakt het mogelijk dat huurders van woningcorporaties door middel van een door hen opgerichte wooncoöperatie met korting hun huurwoningen van woningcorporaties kunnen kopen.

Geen onbeperkt kooprecht voor bewoners

Minister De Jonge stuurde de Tweede Kamer de stukken die tijdens de kabinetsformatie vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties naar de zijtafel Wonen zijn gestuurd. Zo wordt o.a. ingegaan op 'kooprechten' voor huurders.

WoonOnderzoek Nederland 2021

Het onderzoek geeft al decennia lang inzicht in de woonsituatie van huishoudens, tevredenheid, verhuiswensen en woonlasten. Het meest recente WoON-onderzoek brengt de periode 2018-2021 samenhangend in beeld.

Atlas Lokale Lasten 2022

In 2022 betalen huishoudens meer aan gemeente, provincie en waterschap dan in 2021. Een huishouden met een eigen woning betaalt dit jaar gemiddeld 1.486 euro, 2,9 procent meer dan vorig jaar. Huurders zijn in 2022 gemiddeld 893 euro kwijt aan lokale lasten, .1,9 procent meer dan vorig jaar. Dit blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten die het Centrum voor Onderzoek van de Lagere Overheden (COELO).
Nieuws
27 jan 2022

NHG start met vijf marktpartijen een pilot voor duurhuurders

Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Vereniging Eigen Huis en NHG starten gezamenlijk de pilot ‘Duurhuur’. Hiermee willen zij huurders met hoge huurlasten de mogelijkheid bieden om met verantwoorde maatwerkfinanciering een eigen huis te kopen.

Huiseigenaren slechter af in 2022

De gemeentelijke woonlasten in de grootste gemeenten stijgen dit jaar 2,9 procent voor huishoudens in een koopwoning. De ozb stijgt met 3,5 procent het sterkst, gevolgd door de rioolheffing (3,2 procent). Voor huurders stijgen de gemeentelijke woonlasten 1,5 procent.

Meerderjarige inwonende kinderen houden dak boven hoofd na overlijden ouders

Meerderjarige inwonende kinderen hoeven na het overlijden van hun ouder(s) niet langer binnen twee maanden de ouderlijke huurwoning te verlaten. Daartoe werkt de minister van Binnenlandse Zaken samen met de minister voor Rechtsbescherming aan een ontwerpregeling.

Overdrachtsbelasting - vragen en antwoorden

Aan de hand van maar liefst 45 vragen en antwoorden wordt nader ingegaan op de startersvrijstelling (0%) en het 2% tarief voor de overdrachtsbelasting. Hieronder een selectie van de meest relevante vragen voor de adviespraktijk.
Nieuws
24 mrt 2021

Eerste Kamer stemt in met drie wetten die wonen betaalbaar houden voor huurders

De Eerste Kamer heeft ingestemd met drie wetsvoorstellen die wonen betaalbaar houden voor een grote groep huurders. Hierdoor komen meer gezinnen in aanmerking voor een sociale huurwoning van een woningcorporatie.

Kamervragen over lood in drinkwater

Minister Ollongren gaf antwoord op Kamervragen over drinkwater via loden leidingen.

Huiseigenaren dik tevreden met koopwoning

Huishoudens waren in 2018 minder vaak tevreden met hun woning dan in de jaren daarvoor. Vooral onder huishoudens in een huurwoning nam de tevredenheid af: in 2018 was 71 procent van de huurders (zeer) tevreden met de woning. In 2009 was dat nog 81 procent. Tussen sociale huurders en particuliere huurders zijn er nagenoeg geen verschillen in tevredenheid met de woning. Dat meldt het CBS op basis van het Woon Onderzoek Nederland 2018, een driejaarlijkse enquête onder bijna 68 duizend Nederlanders.

Stijging gemeentelijke woonlasten door hogere rijksbelasting

De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar forser dan voorgaande jaren doordat het rijk de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt. Gemeenten rekenen die extra kostenpost door aan hun inwoners. Huurders betalen dit jaar 5,4 procent meer, eigenaar-bewoners 4,3 procent. . Dit blijkt uit het rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten 2019, dat is opgesteld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Zijn huurders slechter af dan huizenbezitters?

Minister Ollongren stuurde de Tweede Kamerde antwoorden op de schriftelijke vragen over de het bericht dat huurders slechter af zijn dan huizenbezitters.

Lijst van vragen en antwoorden, o.a. huiseigenaren en hypotheken

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken heeft een aantal vragen (90) voorgelegd aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het jaarverslag van 16 mei 2018 inzake Wonen en Rijksdienst 2017. Hieronder een selectie van vragen en antwoorden over huiseigenaren en hypotheken.

Huurders groot deel inkomen kwijt aan woonlasten

Huurders van sociale huurwoningen (maandhuur tot 710 euro) besteden een groot deel van hun inkomen aan woonlasten, zowel bij verhuurders in de commerciële sector als bij woningcorporaties. Voor huurders van een corporatiewoning is dit 31,2%. In de commerciële sector is dat 31,7%. De woonlasten bestaan uit de huur (verminderd met de huurtoeslag), het energie- en waterverbruik, de lokale lasten en de waterschapslasten.
Nieuws
29 mrt 2018

Opbouw vermogens huishoudens

Huishoudens met een eigen woning hebben hogere netto vermogens dan huurders, zelfs bij vergelijkbare inkomens en leeftijden. Bij vergelijkbare groepen (wat leeftijd en inkomen betreft) bouwen de huurders minder netto vermogen op dan huishoudens met een eigen woning.
Nieuws
12 feb 2018

Publicatie vermogensgeneratie

In een rapport van het EIB wordt ingegaan op de mogelijke ontwikkelingen van het vermogen en inkomen van de toekomstige generatie ouderen.

Zeer beperkte stijging woonlasten

De stijging van de woonlasten in de grote gemeenten is dit jaar zeer beperkt. Huurders betalen 0,3 procent meer, eigenaar-bewoners 0,6 procent. Dat is veel minder dan de inflatie. Dit blijkt uit het rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten 2018, dat is opgesteld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.

De beste drie scripties over de woningmarkt

Het ministerie van BZK maakt volgende week bekend wie de winnaar is van de BZK-Woningmarktscriptieprijs. Drie studenten strijden om de beste scriptie over de woning- en vastgoedmarkt. Lees hieronder de 3 scripties. Een interessante vraag is 'Zijn huiseigenaren betere burgers?'
Nieuws
30 okt 2017

Huiseigenaar of huurder vaker tevreden met woning?

Van alle huishoudens is 87 procent tevreden met de woning en 82 procent met de woonomgeving. Huishoudens in een koophuis zijn vaker tevreden met hun woning en woonomgeving dan huishoudens in een huurhuis. Dat meldt het CBS naar aanleiding van een recente analyse op basis van het Woononderzoek Nederland (WoON) over 2015.

Gemeentelijke lasten grote gemeenten dalen

De gemeentelijke woonlasten dalen dit jaar in de grote gemeenten. Huurders betalen 1,0 procent minder. Voor woningeigenaren dalen de lasten 0,2 procent. Dit blijkt uit het rapport Kerngegevens belastingen grote gemeenten 2017, dat is opgesteld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.
Getoond 1 tot 25 van 36. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1