MijnFintool

Home Dossiers huurliberalisatie 1 tot 19 van 19
Nieuws
26 jun 2024

Wet betaalbare huur aangenomen

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet betaalbare huur. Daarmee is de inwerkingtreding van de wet op 1 juli 2024 een feit. Huurders kunnen vanaf dat moment een beroep gaan doen op de wet.
Nieuws
1 mrt 2023

Wet Betaalbare huur maakt eind aan te hoge huren

Om huurders een eerlijke prijs te laten betalen voor hun woning, wil het kabinet de middenhuur reguleren en het woningwaarderingsstelsel (WWS) dwingend maken.

Programma 'Betaalbaar wonen'

Minister Hugo de Jonge heeft zijn plannen bekendgemaakt om meer mensen aan een betaalbare woning te helpen. Mensen met een middeninkomen vallen nu tussen wal en schip en mensen met een laag inkomen houden na het betalen van de huur soms te weinig over om van te leven.
Nieuws
13 mei 2022

Streven naar 30% sociale huur per gemeente

Het streven is dat alle gemeenten naar 30% sociale huurwoningen toegroeien. Zo komen er voldoende sociale huurwoningen beschikbaar én komt er een betere verdeling over het land. Gemeenten die al ruim voldoen aan de 30% kunnen zich concentreren op de bouw van woningen voor middeninkomens (koop en huur). Daarnaast moet elke gemeente een woonzorgvisie en een huisvesting- of urgentieverordening opstellen.

‘Flippen’ van woningen

Minister K.H. Ollongren gaf antwoord op Kamervragen over de toepassing van de opkoopbescherming bij het ‘flippen’ van woningen.
Nieuws
23 nov 2021

Wetsvoorstel tot wijziging Woningwet

Dit wetsvoorstel ziet op het ongedaan maken van de verruiming van de mogelijkheden voor reguliere tijdelijke verhuur. Met de verruiming is op 10 maart 2021 door de Tweede Kamer ingestemd bij de behandeling van het wetsvoorstel tot wijziging Woningwet naar aanleiding van de evaluatie (hierna: Evaluatiewet Woningwet).
Nieuws
26 feb 2019

FAQ huurbeleid 2019

Aedes (branchevereniging van woningcorporaties ) heeft een uitgebreid overzicht gemaakt van vragen en antwoorden over het huurbeleid van 2019.
Nieuws
7 sep 2017

Laagste huurstijging sinds 2010

De woninghuren lagen in juli 2017 gemiddeld 1,6 procent hoger dan in juli 2016. Dit is de laagste huurstijging sinds 2010. De huurstijging van de sociale huurwoningen bij de woningcorporaties was met 1,1 procent relatief laag. Bij de overige verhuurders stegen deze huren 2,5 procent. De huren van duurdere woningen in de vrije sector stegen met 2,3 procent. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Kamervragen over huurverlaging bij inkomensdaling

Minister Blok heeft de Tweede Kamer uitgebreid antwoorden gegeven over huurverlaging bij inkomensdaling. Ook gaat hij uitgebreid in op het ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit huurprijzen woonruimte.

Wetsvoorstel Doorstroming Huurmarkt

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel Doorstroming Huurmarkt. Het voorstel van minister Blok draagt bij aan een beter passend aanbod van huurwoningen in zowel de sociale- als vrije huursector.

Wetsvoorstel doorstroming huurmarkt 2015

Het wetsvoorstel dat de doorstroming op de huurmarkt verder bevordert, is ingediend bij de Tweede Kamer. De wet doorstroming huurmarkt limiteert de gemiddelde huurstijgingen die een woningcorporatie mag doorvoeren. In het huurrecht worden de mogelijkheden om met tijdelijke huurcontracten te werken uitgebreid. Met de maatregelen werkt minister Blok (Wonen) aan een beter passend aanbod van huurwoningen in zowel de sociale- als de vrije huursector.

Kamerbrief over druk woningmarkt

In een brief aan de Tweede Kamer geeft minister Blok aan dat steeds meer urgente woningzoekers voorrang krijgen op andere mensen die wachten op een woning, waardoor de wachtlijsten groeien en de druk op de woningmarkt toe neemt.

Effecten van de tijdelijke verhoging van de inkomensgrens (huurwoningen)

De effecten van de tijdelijke verhoging van de inkomensgrens en bevriezing van de liberalisatiegrens zijn doorgerekend door het PBL.

Vragen en antwoorden over inkomensafhankelijke huurverhoging (update)

De vereniging van woningcorporaties Aedes heeft in een 'vraag en antwoord' overzicht een document samengesteld over de inkomensafhankelijke huurverhoging. Algemene vragen over de huurverhoging komen aan bod, maar ook praktische vragen over inkomensverklaringen en het maken van bezwaar. Tellen alle inkomens mee? Wanneer kan de huur niet extra worden verhoogd? Welke bezwaargronden zijn er op basis van het inkomen?

Marktconforme huren en woonuitgaven

De TU Delft heeft een rapport met de effecten van het huurbeleid uit het voorjaarsakkoord wonen en het regeerakkoord Rutte II op de ontwikkeling van de woonuitgaven gepubliceerd.

Inkomensafhankelijke huurverhoging: Veel gestelde vragen en antwoorden

De vereniging van woningcorporaties heeft in een 'vraag en antwoord' overzicht een document samengesteld over de inkomensafhankelijke huurverhoging. In een pdf (download) van 3 pagina's de vragen en antwoorden, o.a.: Wanneer wordt een inkomensverklaring verstrekt? Waarvoor mag de verhuurder de inkomensverklaring gebruiken? Hoe kan de huurder bezwaar maken?

Zware terugval bouwproductie

Dit concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in de verschenen notitie ‘ Verwachtingen voor de bouwproductie na het Regeerakkoord ‘ (zie downloads). De bouwproductie krimpt dit jaar met 7% en zal in 2013 opnieuw krimpen. Daarmee loopt de totale bouwproductie met 10% terug in deze jaren. De zwaarste klappen vallen in de woningbouw, waar de investeringen met 16% dalen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1