MijnFintool

Home Dossiers huurprijsbescherming 1 tot 19 van 19

Kamervragen shortstay

Minister Keijzer gaf antwoord op Kamervragen over het artikel ««Expats only»:Nederlandse woningzoekers buitenspel door nieuwe wet».
Nieuws
21 feb 2025

Huurprijsbeleid 2025-2026

Er is een circulaire gepubliceerd voor gemeenten, woningcorporaties, verhuurders en huurders(organisaties). Deze bevat informatie over het huidige huurprijsbeleid en praktische informatie over hoe deze regels goed toegepast moeten worden.
Nieuws
24 apr 2024

Maximum aan jaarlijkse huurverhoging

De komende vijf jaar zit er een grens aan de maximale huurstijging in de vrije sector. Verhuurders mogen de huur jaarlijks verhogen met maximaal inflatie +1% óf CAO-loon-ontwikkeling + 1%.

Betaalbare huur mogelijk maken

Met het wetsvoorstel betaalbare huur gaan huurders een huur betalen die past bij de kwaliteit van de woning én moet het voor investeerders aantrekkelijk blijven om te investeren in middenhuurwoningen. Om de investeringen in betaalbare middenhuur te blijven stimuleren, verhoogt minister Hugo de Jonge de nieuwbouwopslag in het wetsvoorstel betaalbare huur van 5 naar 10%.
Nieuws
26 apr 2023

Uitvoeringsregeling huurprijzen woonruimte (indexering 2023)

De maximale huurprijsgrenzen voor woningen per 1 juli 2023 zijn gepubliceerd.

Huurders in vrije sector beter beschermd

Om de huren in de vrije sector betaalbaar te houden, wijzigt minister De Jonge de wet die huurverhogingen maximeert. Nu is de inflatie nog leidend.

Programma 'Betaalbaar wonen'

Minister Hugo de Jonge heeft zijn plannen bekendgemaakt om meer mensen aan een betaalbare woning te helpen. Mensen met een middeninkomen vallen nu tussen wal en schip en mensen met een laag inkomen houden na het betalen van de huur soms te weinig over om van te leven.

WOZ-waarde minder bepalend in hoogte huurprijs

Per 1 mei mag de WOZ-waarde voor maximaal 33% meetellen in de bepaling van de huurprijs. Dit noemen we de cap op de WOZ. Met de WOZ-waarde stelt de gemeente vast hoeveel een woning waard is.

Uitvoeringsregeling huurprijzen woonruimte (indexering 2021)

Met deze regeling zijn de maximumbedragen voor de energieprestatievergoeding voor zeer energiezuinige huurwoningen (zogenaamde nul-op-de-meter-woningen) aangepast voor het huurtijdvak 1 juli 2021 tot en met 30 juni 2022.
Nieuws
24 mrt 2021

Eerste Kamer stemt in met drie wetten die wonen betaalbaar houden voor huurders

De Eerste Kamer heeft ingestemd met drie wetsvoorstellen die wonen betaalbaar houden voor een grote groep huurders. Hierdoor komen meer gezinnen in aanmerking voor een sociale huurwoning van een woningcorporatie.

Internetconsultatie maatregelen huurmarkt gestart

Het tweede conceptwetsvoorstel waarin minister Ollongren diverse maatregelen op de huurmarkt voorstelt, is via een internetconsultatie gepubliceerd. Met de maatregelen wil het kabinet de slagingskansen op de huurmarkt verbeteren, tijdelijke huurkorting mogelijk maken en waar nodig hoge (midden)inkomens een meer reële huurprijs laten betalen die beter past bij de kwaliteit van de woning.

In 2017 maximale stijging huursom voor woningcorporaties 1,3 procent

Het totaal aan huurstijgingen bij woningcorporaties – de huursom - mag volgend jaar niet hoger zijn dan gemiddeld 1,3 procent. Dat is inclusief het optrekken van de huur na een verhuizing. Binnen deze huursomstijging geldt op een individueel niveau een huurverhoging van maximaal 2,8 procent.

Cijfers over Wonen en Bouwen 2016

Dit rapport bevat de meest recente gegevens over het brede domein van wonen en bouwen, waaronder de laatste gegevens uit het Woononderzoek Nederland 2016.

Inkomensgrenzen 2014 voor de inkomensafhankelijke huurverhoging

De inkomensgrenzen voor de inkomensafhankelijke huurverhoging zijn conform de wet per 1 januari 2014 geïndexeerd. En het CBS heeft in het Statistisch Bulletin van 16 januari 2014 het inflatie-percentage van 2013 gepubliceerd: 2,5%. Zie onderstaande tabel voor inkomensgrenzen en bijbehorende maximale verhogingen.

Tijdelijke verhuur bij leegstand gebouwen en woningen makkelijker

Eigenaren kunnen naar verwachting nog voor de zomer hun te koop staande woningen makkelijker tijdelijk verhuren doordat de huurprijs wordt vrijgegeven. Ook mogen leegstaande woningen onder voorwaarden meer dan éénmaal tijdelijk worden verhuurd. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met het voorstel van minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) om de Leegstandwet daarvoor te verruimen.

Belastingdienst opent webportaal inkomensverklaringen

De Belastingdienst heeft vanaf maandag 18 maart 2013 een webportaal, waar woningcorporaties inkomensverklaringen voor de inkomensafhankelijke huurverhoging kunnen opvragen

Wijziging in de Leegstandwet

De verwachting is dat de wijzigingen op 1 juli 2013 ingaan.
Diverse wijzigingen worden aangebracht in de Leegstandswet. Door diverse aanpassingen (zie hierna) wordt het eenvoudiger een woning die in de verkoop staat tijdelijk te verhuren (waarbij o.a. de hypotheekverstrekker de waarborg heeft dat de woning te zijner tijd in onverhuurde staat kan worden verkocht.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1