De Tweede Kamer begint deze week met de plenaire behandeling van twee nieuwe wetten die de huurtoeslag minder complex maken. Meer huurders kunnen hierdoor een beroep gaan doen op huurtoeslag.
En de meeste huidige ontvangers gaan erop vooruit na invoering. De maatregelen staan in de wetsvoorstellen ‘Vereenvoudiging van de huurtoeslag’ en ‘Huurtoeslag ter verbetering van de koopkracht en vereenvoudiging van de regeling’.
Minister De Jonge gaat voortvarend te werk met de aanpassingen voor hospitaverhuur. Het blijft oppassen doordat wetgeving, fiscaliteit en geldverstrekkers nog niet allemaal op 1 lijn zitten.
Dit besluit wijzigt de Leidraad Invordering 2008. Het beleid dat ziet op het berekenen van de nettowoonlasten bij de betalingscapaciteit voor uitstel van betaling en kwijtschelding wordt gewijzigd.
Op 1 januari van elk jaar worden op grond van artikel 27 van de Wet op de huurtoeslag (hierna: Wht) bij ministeriële regeling zowel de inkomensgerelateerde parameters als de huurgerelateerde parameters van die wet gewijzigd of opnieuw vastgesteld. Deze regeling voorziet daarin voor het jaar 2024.
De Eindejaarsregeling 2023 bevat voornamelijk technisch onderhoud en enkele inhoudelijke wijzigingen om de wet uitvoerbaar en relevant te houden. Dergelijke wijzigingen volgen bijvoorbeeld uit de Fiscale verzamelwet 2024, het Belastingplan 2023 en betreffen ook ter codificatie van uitspraken en bestendig maken van uitvoeringspraktijk.
Minister Bruins Slot informeerde de Tweede Kamer over de uitkomsten van een uitgevoerd onderzoek binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) van mogelijke hardvochtigheden in wet- en regelgeving.
Het kabinet houdt fiscale regelingen tegen het licht, om zo het belastingstelsel eenvoudiger te kunnen maken. Hierbij wordt er gekeken of de fiscale regelingen nog maatschappelijk en economisch te verantwoorden zijn en of een regeling op een efficiënte manier bijdraagt aan het beoogde doel.
Minister De Jonge heeft het wetsvoorstel ‘Vereenvoudiging van de huurtoeslag’ ingediend bij de Tweede Kamer. Het voorstel maakt de huurtoeslag eenvoudiger en beschikbaar voor een grotere groep huurders met een laag inkomen.
Op 1 januari van elk jaar worden op grond van artikel 27 van de Wet op de huurtoeslag (hierna: Wht) bij ministeriële regeling zowel de inkomensgerelateerde parameters als de huurgerelateerde parameters van die wet gewijzigd of opnieuw vastgesteld. Deze regeling voorziet daarin voor het jaar 2023.
Huurders die een laag inkomen hebben en die van een sociale huurwoning van woningcorporatie huren, krijgen in 2024 recht op huurverlaging. Dat geldt als zij meer huur dan €550 per maand betalen.
De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat ons toeslagenstelsel voor een deel van de mensen onzekerheid met zich meebrengt. In het coalitieakkoord 2021-2025 is daarom de ambitie benoemd om op termijn toeslagen af te schaffen.
Diverse stukken die tijdens de kabinetsformatie vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties naar de zijtafel Wonen zijn gestuurd in antwoord op vragen die door de zijtafel zijn gesteld, zijn gepubliceerd.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.