Een huurprijswijzigingsbeding dat voorziet in een jaarlijks toe te passen opslag op de huurprijs van maximaal 3% bovenop de consumentenprijsindex, is in het algemeen niet een oneerlijk beding. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld naar aanleiding van zogenoemde prejudiciële vragen van de rechtbank Amsterdam.
Volgens de Hoge Raad moet het huurprijswijzigingsbeding worden gesplitst in een indexatiebeding en een opslagbeding. Alleen het opslagbeding staat ter discussie.
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet betaalbare huur. Daarmee is de inwerkingtreding van de wet op 1 juli 2024 een feit. Huurders kunnen vanaf dat moment een beroep gaan doen op de wet.
Met de Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurovereenkomsten is de jaarlijkse huurstijging voor geliberaliseerde huurcontracten gemaximeerd. Deze wet is tijdelijk en loopt op 1 mei 2024 af.
De woninghuren zijn in juli 2023 met gemiddeld 2,0 procent omhooggegaan ten opzichte van een jaar eerder. Vorig jaar was de stijging 3,0 procent. De huren van sociale huurwoningen stegen in juli 2023 met gemiddeld 0,1 procent bij woningcorporaties, bij de overige verhuurders 3,7 procent. De huren van vrijesectorwoningen stegen met 4,5 procent. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Minister De Jonge gaf antwoord op vragen vragen over huurders die na verhuizing naar een andere woningcorporatiewoning niet in aanmerking komen voor de huurverlaging op basis van de Wet huurverlaging voor huurders met een lager inkomen 2023.
Om huurders een eerlijke prijs te laten betalen voor hun woning, wil het kabinet de middenhuur reguleren en het woningwaarderingsstelsel (WWS) dwingend maken.
Met deze regeling zijn de maximumbedragen voor de energieprestatievergoeding voor zeer energiezuinige huurwoningen (zogenaamde nul-op-de-meter-woningen) aangepast voor het huurtijdvak 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2023.
Tijdens de plenaire vergadering van 15 maart 2022 in de Tweede Kamer zijn diverse moties behandeld. De motie voor het invoeren van een nationale zelfwoonplicht is verworpen.
De meeste huurders van een sociale huurwoning kunnen vanaf juli 2022 een huurverhoging krijgen van maximaal 2,3%. De huurverhoging is beperkt tot het gemiddelde jaarinflatiepercentage tot december 2021.
Voor de bouw van extra woningen maakt het kabinet de komende 10 jaar jaarlijks € 100 miljoen euro vrij. Veel mensen vinden lastig een betaalbare woonruimte. Daarom zijn er tot 2030 zo’n 900.000 woningen nodig. Met de € 1 miljard wil het kabinet de snelle bouw van woningen stimuleren.
Minister K.H. Ollongren had eerder aangekondigd de jaarlijkse huurverhoging in de sociale huursector en de vrije huursector vanaf 2021 te maximeren op inflatie + 1 procentpunt.
In 2021 worden de huren van dure scheefwoners verlaagd. Het gaat dan om huurders van een sociale huurwoning van woningcorporaties waarbij de huur te hoog is in verhouding tot het inkomen.
De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel huur en inkomensgrenzen. In het wetsvoorstel staan vier maatregelen om de kansen op een betaalbare woning voor starters, kwetsbare groepen en lage en middeninkomens te vergroten.
De woninghuren waren in juli 2019 gemiddeld 2,5 procent hoger dan een jaar eerder. De huren van sociale huurwoningen bij woningcorporaties stegen met 2,0 procent. De huren van de sociale huurwoningen bij overige verhuurders en van de vrijesectorwoningen gingen met 3,3 procent omhoog. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Het gemiddelde aan huurverhogingen per woningcorporatie mag vanaf volgend jaar niet hoger zijn dan de inflatie. Corporaties kunnen voor extra investeringsruimte lokaal wel afspraken maken om deze gemiddelde huursstijging te verhogen met maximaal 1%.
Minister Ollongren heeft antwoorden gegeven op Kamervragen over 'huurprijzen die de pan uit rijzen', 'tijdelijke huurcontracten', 'anders toewijzen' en 'Tijdelijk huurcontract zit steeds meer huurder dwars'.
De minimumloonbedragen per 1 juli 2019 zijn gepubliceerd. Tevens zijn de wijzigingen van het Besluit energieprestatievergoeding huur, de Regeling energieprestatievergoeding huur, het Besluit huurprijzen woonruimte en de Uitvoeringsregeling huurprijzen woonruimte (indexering per 1 juli 2019) bekend gemaakt.
Het gemiddelde aan huurstijgingen bij woningcorporaties mag volgend jaar niet hoger zijn dan 2,4 procent. Het optrekken van de huur na een verhuizing telt daarin mee.
De bruto hypotheeklasten blijven bij een vastgezette rente gelijk. Met een huurwoning stijgt de huur jaarlijks. In dit rekenmodel is een vergelijking gemaakt tussen de gelijkblijvende hypotheeklast en de stijgende huur. Ook is inzichtelijk gemaakt wat de hypotheeklasten na inflatie zijn, afgezet tegen de gestegen huurlast na inflatie.
In een circulaire worden de aanpassingen in het woningwaarderingsstelsel (WWS) beschreven. De aanpassingen gaan in per 1 juli 2016. Daarnaast zijn er beoogde aanpassingen per 1 oktober 2016. Deze aanpassingen hebben uitsluitend betrekking op zelfstandige woningen. Het WWS voor onzelfstandige woningen, woonwagens en standplaatsen blijft ongewijzigd.
De woninghuren stegen in juli 2015 met gemiddeld 2,4 procent. Dit is aanzienlijk lager dan in dezelfde maand in 2013 en 2014, toen de huren met 4,7 en 4,4 procent stegen. De belangrijkste oorzaak voor de lagere stijging is de lagere inflatie. Daarnaast krijgen huurders minder vaak de maximale huurstijging opgelegd. Dat meldt CBS.
Verhuurders van zelfstandige huurwoningen in het gereguleerde segment (‘sociale huur’) kunnen ook dit jaar het inkomen een rol laten spelen bij de jaarlijkse huurverhoging. Dat betekent dat zij voor midden- en hogere inkomens bovenop de basishuurverhoging de wettelijke opslag van respectievelijk een 0,5% en 2,5% mogen toepassen. De basishuurverhoging bedraagt per 1 juli 2015 maximaal 2,5%.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.