De Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) voor private verhuurders wordt verlengd van 31 december 2025 naar 31 december 2029. Ook wordt de subsidieregeling uitgebreid en vereenvoudigd. Daardoor wordt het aantrekkelijker om met gebruik van de SVOH huurwoningen te verduurzamen.
Minister De Jonge gaf antwoord op Kamervragen over het bericht ‘Rendement particuliere verhuurders onder druk’. Ook waren er Kamervragen gesteld over het bericht 'Verhuurders zien het massaal niet meer zitten en zetten hun huis te koop'.
De Wet vaste huurcontracten schaft het gebruik van tijdelijke huurcontracten af. De wet maakt het wel mogelijk om voor bepaalde wenselijke situaties onder strenge voorwaarden toch tijdelijke huurcontracten af te sluiten.
De woninghuren zijn in juli 2023 met gemiddeld 2,0 procent omhooggegaan ten opzichte van een jaar eerder. Vorig jaar was de stijging 3,0 procent. De huren van sociale huurwoningen stegen in juli 2023 met gemiddeld 0,1 procent bij woningcorporaties, bij de overige verhuurders 3,7 procent. De huren van vrijesectorwoningen stegen met 4,5 procent. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
In een feitelijk overzicht staan de verschillende vormen van (tijdelijke) huurcontracten en de veranderingen die zouden volgen uit het nu voorliggende initiatiefwetsvoorstel en ingediende amendementen.
In juli 2022 waren de woninghuren gemiddeld 3,0 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is de sterkste huurstijging na 2014. De huren van sociale huurwoningen stegen in 2022 gemiddeld met 2,6 procent, voor vrijesectorwoningen was de stijging 3,8 procent. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Belastingplichtige heeft sinds 2010 een woning die hij heeft gefinancierd met een aflossingsvrije lening. In 2016 verhuist hij naar een huurwoning en betrekt deze als hoofdverblijf. De oude woning die tot dat moment als eigen woning kwalificeerde wordt een vakantiewoning. In 2020 gaat belastingplichtige de oude woning weer als hoofdverblijf gebruiken. Kwalificeert de aflossingsvrije lening vanaf dat moment weer als eigenwoningschuld?
De verhuurderheffing is een belasting op sociale huurwoningen. Sinds 2013 dragen alle verhuurders die meer dan 50 sociale huurwoningen bezitten deze belasting af over de waarde van hun woningbezit.
Het doel van het Nationaal Isolatieprogramma is om 2,5 miljoen woningen te isoleren met een focus op de slecht geïsoleerde woningen met energielabel E, F en G. Van alle 8 miljoen woningen heeft ongeveer 1,5 miljoen woningen nog een energielabel E of slechter.
Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Vereniging Eigen Huis en NHG starten gezamenlijk de pilot ‘Duurhuur’. Hiermee willen zij huurders met hoge huurlasten de mogelijkheid bieden om met verantwoorde maatwerkfinanciering een eigen huis te kopen.
Op 1 januari 2020 waren er 7,9 miljoen huishoudens in Nederland. Bijna 6 op de 10 huishoudens hadden een eigen woning. Jongere huishoudens (tot 25 jaar) en oudere huishoudens (75 jaar of ouder) hadden vaker een huurwoning. Dit meldt het CBS.
Na een scheiding valt de gemiddelde koopkracht van vrouwen aanzienlijk terug, terwijl deze bij mannen enigszins toeneemt. Wel stijgt de gemiddelde koopkracht van vrouwen in de vijf jaar na de scheiding sneller, onder meer doordat ze meer uren gaan werken dan voor de scheiding. Dit blijkt uit diverse onderzoeken van het CBS. Onder een scheiding wordt in deze onderzoeken verstaan het beëindigen van een periode van samenwonen.
Sinds 1 januari 2020 komen meer huurders in aanmerking voor huurtoeslag. Dit komt door een wetswijziging waardoor de harde inkomensgrenzen voor huurtoeslag zijn vervallen. Veel huurders weten dit nog niet en lopen hierdoor huurtoeslag mis.
In december 2019 oordeelde de Hoge Raad dat de Staat het gezamenlijke volume van de jaarlijkse Nederlandse broeikasgasemissies eind 2020 met minimaal 25% moet hebben teruggebracht ten opzichte van 1990. In april 2020 heeft de Minister van Economische Zaken en Klimaat de Tweede Kamer geïnformeerd over de extra maatregelen die worden genomen om aan het Urgenda-vonnis te voldoen.
Er komt een grens aan de jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector. De Tweede Kamer stemde in met een voorstel om dit te regelen. Voor huurders in de vrije sector betekent dit dat de huur met maximaal inflatie plus 1 procent mag stijgen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.