MijnFintool

Home Dossiers huwelijksvermogensrecht 1 tot 21 van 21

Aandachtspunten HR uitspraak

Met de uitspraak van de Hoge Raad - zie onder artikel 'Voorhuwelijkse inbreng en later huwelijk (bep.gemeenschap)' is (meer) duidelijkheid geschapen omtrent de vordering van voorhuwelijkse vorderingen. In de praktijk waren de meningen verdeeld. Zelfs de PG nam in advies aan HR een tegengestelde stelling in....

De overgang van een aflossingsstand in huwelijkssituaties (deel 1)

2a) de overgang van een aflossingsstand in huwelijkssituaties
31 augustus 2021 heeft staatssecretaris J.A. Vijlbrief een brief aan de Tweede Kamer gezonden (pdf, 21 pagina’s) met voornemens het goedkeuringsbesluit (januari 2018) te codificeren. Eerder gaven we een toelichting op de eigenwoningreserve. Nu gaan we in op de aflossingsstand.

De overgang van een aflossingsstand in huwelijkssituaties (deel 2)

2b. de inzet van een aflossingsstand bij gezamenlijke aankoop en financiering eigen woning
Vervolg op deel 1. Parkeren aflosstand en hogere maximale hypotheek in specifieke gevallen.

Plannen kabinet wijzigingen eigenwoningregeling

De eigenwoningregeling wordt op 3 onderdelen aangepast per 1 januari 2022. De regeling wordt rechtvaardiger door onbedoelde beperkingen op hypotheekrenteaftrek weg te nemen. Bijvoorbeeld voor mensen die samen met een partner een woning kopen en daarvoor zelf ook al een koopwoning hadden. Of voor mensen die een koopwoning hebben met een partner die komt te overlijden.

NHG en huwelijk

Word je mede-eigenaar als de woning voor het huwelijk (gemeenschap van goederen) door 1 koper is verworven? En gelden de NHG condities dan tevens voor de partner?

Kamerbrief over het beleidsbesluit van 29 maart 2018 met betrekking tot huwelijk en schenkbelasting

Staatssecretaris Snel van Financiën heeft antwoorden gegeven op vragen uit het schriftelijk overleg van de Tweede Kamer over het beleidsbesluit van 29 maart 2018 met betrekking tot huwelijk en schenkbelasting.

Moet partner meetekenen bij renteverlengingsvoorstel?

Een consument vordert dat de Bank veroordeeld wrodt om kosteloos twee leningdelen open te breken. Consument stelt dat de zorgplicht van de Bank vereist dat de Bank haar had geïnformeerd over de renteverlengingsvoorstellen die haar (inmiddels ex-)echtgenoot in 2007 had ondertekend. In 2013 zijn Consument en haar echtgenoot uit elkaar gegaan. De echtscheiding werd definitief in 2017.
Nieuws
29 jun 2018

Kamervragen over het Beleidsbesluit over huwelijk en schenkbelasting

Staatssecretaris M. Snel heeft gereageerd op kamervragen over het Beleidsbesluit van 29 maart 2018 met betrekking tot huwelijk en schenkbelasting.

Huwen en partnerschapsregistraties

In 2017 traden 64,4 duizend paren in het huwelijk en sloten 17,9 duizend een geregistreerd partnerschap. Het huwelijk is minder populair onder twintigers en dertigers, die vaker kiezen voor het partnerschap of ongehuwd samenwonen. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers over 2017.

Besparing op notariskosten

Mensen die in algehele gemeenschap van goederen willen trouwen, hoeven straks niet meer naar de notaris voor huwelijkse voorwaarden. Zij kunnen voortaan volstaan met een verklaring bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Nieuwe website over samenlevingsvormen

De Wet Beperkte gemeenschap van goederen is op 1 januari 2018 ingegaan. Dat betekent dat er bij het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap een aantal zaken anders wordt geregeld dan voorheen. Om iedereen goed over de nieuwe situatie te informeren heeft de KNB de website Samen Verder ontwikkeld.

Besluit eigen woning en het huwelijksgoederenregime in januari 2018 verwacht

Staatssecretaris Menno Snel heeft antwoorden gegeven op Kamervragen over de eigen woning en het huwelijksgoederenregime, waar E. Wiebes eerder dit jaar voor verwarring zorgde.

Huwelijksvermogensstelsels en Verordening vermogensrechtelijke gevolgen geregistreerde partnerschappen

De verordeningen behelzen regels van internationaal privaatrecht en bepalen welke rechter zich over het vermogen van echtgenoten en partners mag uitlaten (internationale bevoegdheid), het recht van welke staat het vermogen van de echtgenoten of partners beheerst (conflicten-recht) en de vraag of een beslissing uit de ene lidstaat in de andere lidstaat wordt erkend en ten uitvoer kan worden gelegd (erkenning en executie). De verordeningen zien dus niet op het inhoudelijke vermogensrecht van de lidstaten bij huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit wordt niet gewijzigd en blijft ter bepaling van de lidstaten zelf.

Beantwoording vragen over initiatiefwetsvoorstel tot beperking van de wettelijke gemeenschap van goederen

Minister Van der Steur beantwoorde vragen van de vaste commissie voor Veiligheid en Justitie van de Eerste Kamer. De vragen hadden betrekking op het initiatiefwetsvoorstel tot wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek en de Faillissementswet. Dit om de omvang van de wettelijke gemeenschap van goederen te beperken.
Nieuws
30 mrt 2016

Reactie inzake initiatiefwetsvoorstel tot beperking van de wettelijke gemeenschap van goederen

Minister G.A. van der Steur heeft een uitgebreide reactie gegeven na de plenaire behandeling van het initiatiefwetsvoorstel tot beperking van de wettelijke gemeenschap van goederen. Hij benadrukt dat aan het wetsvoorstel geen nieuwe fiscale gevolgen verbonden zijn.
Nieuws
14 sep 2015

CBS: Meer echtscheidingen

Het aantal echtscheidingen is in 2014 gestegen naar ruim 35 duizend. Huwelijken houden wel langer stand voordat ze stranden. Dat meldt CBS.

Wijziging op Wetsvoorstel nieuwe huwelijksvermogensrecht

In de reacties naar aanleiding van de indiening van het wetsvoorstel hebben de initiatiefnemers aanleiding gevonden om enkele onderdelen van het wetsvoorstel aan te passen. Het gaat om aanpassingen die bijdragen aan een betere uitvoerbaarheid van de nieuwe wettelijke regeling zonder afbreuk te doen aan de uitgangspunten van het wetsvoorstel.

Aanpassingen wetsvoorstel modernisering huwelijksvermogensrecht

Het initiatiefvoorstel introduceert een beperkte gemeenschap van goederen als de nieuwe standaard in het huwelijksvermogensrecht. Dit betekent dat slechts hetgeen beide echtgenoten gedurende het huwelijk hebben opgebouwd in de gemeenschap valt. Zowel het voorhuwelijkse vermogen als giften en erfenissen blijven buiten de gemeenschap en zijn privévermogen.

Wetsvoorstel modernisering van het huwelijk naar Kamer

D66, PvdA en VVD hebben vandaag het wetsvoorstel om het huwelijk te moderniseren ingediend bij de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel moet ervoor zorgen dat voorhuwelijkse bezittingen en schulden en bijvoorbeeld erfenissen en giften niet meer standaard opgenomen worden in de gemeenschap van goederen.

Initiatiefwetsvoorstel aanpassing huwelijkse voorwaarden in de maak

D66, PvdA en VVD willen het huwelijk moderniseren. Voorhuwelijkse bezittingen en schulden en bijvoorbeeld erfenissen en giften moeten niet meer standaard opgenomen worden in de gemeenschap van goederen als het aan D66-Kamerlid Magda Berndsen ligt. Samen met de Tweede Kamerleden Foort van Oosten (VVD) en Jeroen Recourt (PvdA) werkt zij aan een initiatiefwetsvoorstel. Berndsen: “De voorwaarden waarop het huwelijk wordt aangegaan moeten beter aansluiten op de praktijk. Huwelijkse voorwaarden worden veelvuldig opgesteld om de verdeling van bezittingen en schulden na een eventuele scheiding te bepalen. Het is goed en verstandig dat mensen even van de roze wolk afstappen om de zakelijke kant te regelen, maar dit zou standaard al geregeld moeten zijn.”
Kennis
30 okt 2013

VPBWI, Besluit over gevolgen huwelijksvermogensrecht

Sinds 2012 geldt nieuw huwelijksvermogensrecht. De bepalingen rondom vergoedingsvorderingen tussen echtgenoten zijn daarbij gewijzigd (artikel 1:87 BW).

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1