MijnFintool

Home Dossiers hypotheek 1 tot 25 van 611

Financiering verhuurd pand zakelijk of consumentenrecht?

Het Hof van Justitie buigt zich in deze zaak over de vraag of een natuurlijke persoon die een hypothecaire lening afsluit om een woning te kopen met als doel deze te verhuren, beschouwd kan worden als een 'consument' in de zin van Richtlijn 93/13/EEG. Deze richtlijn beschermt consumenten tegen oneerlijke bedingen in overeenkomsten.

Aftrek van advieskosten als de lening niet wordt afgesloten of aangepast?

De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord of advieskosten aftrekbaar zijn als de lening niet wordt afgesloten of aangepast.

De terugkeer van de hospita

Om hospitaverhuur in Nederland weer net zo gebruikelijk te maken als het decennialang was, bereidt minister de Jonge een wetswijziging voor met als doel dat hospitaverhuur door meer hypotheekverstrekkers toegestaan wordt.
Nieuws
18 nov 2022

Diverse Kamervragen rondom DUO schuld

Robbert Dijkgraaf gaf antwoord op de feitelijke Kamervragen over de ontwerpbegroting aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor het jaar 2023.

Kamervragen over blokkeren meeverhuizen lage hypotheekrente

Minister Kaag gaf antwoord op Kamervragen over het bericht 'Banken blokkeren meeverhuizen lage hypotheekrente'.

Kopen woning waar nog huurder in zit niet zonder risico

[A] woont sinds 2012 in de woning van [C] . Toen [C] in 2021 overleed, is er een hypotheekachterstand ontstaan en heeft de bank de woning via een executieveiling verkocht aan [B] . [B] wil dat [A] de woning verlaat.

Aflossingsvrije lening buitenlandse woning niet verlengen?

De commissie moet beoordelen of de bank de verlenging of herfinanciering van de buitenlandhypotheek van de consumenten in de toekomst mag weigeren op de enkele grond dat zij niet langer hypotheken verstrekt op onderpanden gelegen buiten de Nederlandse landsgrenzen.

Toestemming verhuur woning niet vanzelfsprekend

De consumenten hebben de geldverstrekker verzocht om toestemming te verlenen voor het verhuren van hun woning, dat als onderpand dient voor hun hypothecaire geldlening. De geldverstrekker heeft dat verzoek afgewezen.

Opname vluchtelingen (en NHG hypotheek)

NHG meldt dat zij geen bezwaren zien als consumenten met een hypotheek met NHG op tijdelijke basis onderdak verlenen aan Oekraïense vluchtelingen. SVB keurt onder voorwaarden tijdelijke opname goed. Voor toeslagen (Belastingdienst) is nog geen uitsluitsel.

Opletten met vergoedingsrente

De consumenten hebben een hypothecaire geldlening die uit twee leningdelen bestaat. Omdat de rentevastperiode van een leningdeel per 1 maart 2021 zou aflopen, heeft de bank de consumenten hierover geïnformeerd. Voor het andere leningdeel stond de rente vast tot 1 maart 2031. De consumenten hebben vervolgens een voorlopige berekening van de vergoeding voor vervroegd aflossen van hun hypothecaire geldlening opgevraagd.
Nieuws
10 jan 2022

Consumentenmonitor najaar 2021 over hypotheekbezitters

De AFM heeft de Consumentenmonitor (hypotheken) gepubliceerd. De AFM gebruikt de onderzoeksresultaten bij haar toezicht op de financiële markten en het versterken van het financieel welzijn in Nederland.

Sneller hulp bij hypotheekachterstand

Demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma maakt een proef mogelijk waarbij gemeenten en hypotheekverstrekkers mensen met betalingsachterstanden sneller hulp kunnen bieden.

Dwaling geldverstrekker

Een geldverstrekker heeft de Hypotheekovereenkomst op grond van dwaling vernietigd. Eiseres vordert in kort geding alsnog nakoming van de hypotheekovereenkomst.

Lijst van vragen en antwoorden

Naar aanleiding van het jaarverslag 2020 hebben diverse ministers vragen beantwoord. Hieronder een selectie rondom hypotheken.
Nieuws
21 apr 2021

Eigen woning belangrijkste vermogensbestanddeel

Bijna 6 op de 10 huishoudens hadden een eigen woning in 2019. Het eigenwoningbezit is sinds 2008 vrij constant. De eigen woning vormde in 2019 met 57 procent van de bezittingen het grootste vermogensbestanddeel. Prijsstijgingen en -dalingen van woningen hebben daardoor grote invloed op het vermogen van huishoudens. Daarna volgen het aanmerkelijk belang (15 procent) en bank- en spaartegoeden (12 procent).

Rapport Financiële kwetsbaarheid van huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek

Ongeveer 78.000 huishoudens lopen het risico dat ze hun aflossingsvrije hypotheek niet opnieuw kunnen financieren op het moment dat deze afloopt. Op een totaal van bijna drie miljoen aflossingsvrije hypotheken is dat te overzien, maar de huishoudens in kwestie moeten waarschijnlijk hun huis verkopen. Een deel blijft mogelijk achter met een restschuld. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Nieuws
9 okt 2020

Wetsvoorstel bedrag ineens, RVU en verlof

Minister Koolmees heeft de Tweede Kamer de nota naar aanleiding van het verslag en een nota van wijziging inzake de Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen toegezonden.

Diverse afwijzingen van intermediair volstaan niet

Een koper van een huis heeft volgens de rechtbank niet aan de vereisten van het inroepen van een financieringsvoorbehoud (en daarmee ontbinding van de koopovereenkomst) voldaan. De koopsom bedroeg €790.000.

Het Nationaal Energiebespaarfonds heet voortaan het Nationaal Warmtefonds

Het fonds verstrekt sinds 2014 de Energiebespaarlening: een lening tegen aantrekkelijke voorwaarden, waarmee particuliere woningbezitters, VvE’s en scholen de verduurzaming van hun gebouwen kunnen financieren.
Nieuws
20 jul 2020

Consumentenmonitor voorjaar 2020 over hypotheken

De AFM Consumentenmonitor van voorjaar 2020 is online ingevuld door 600 consumenten die het afgelopen halfjaar een hypotheek sloten.
Nieuws
24 jun 2020

Financieel vermogen huishoudens stijgt

Het financiële vermogen van huishoudens is met 91 miljard euro toegenomen tot 2 445 miljard euro in het eerste kwartaal van 2020. Dat meldt het CBS. De toename van de bezittingen van huishoudens zit in de pensioenaanspraken. Deze namen met 112 miljard euro toe, voornamelijk als gevolg van de daling van de rekenrente.

Check voorwaarden oude hypotheek

Een Consument heeft vanwege de aankoop van een andere woning een hypotheekadvies ingewonnen. Op de oude woning ruste een hypotheek met aanvullende voorwaarden (meeneemregeling of boete bij vervroegde aflossing - ook bij verkoop). De hypotheek voor de nieuwe woning is bij een andere geldverstrekker ondergebracht.

Whitepaper betalingsachterstanden hypotheken

Ook bij de Fintool helpdesk komen vragen binnen hoe de fiscale behandeling is van betalingsachterstanden en betalingsregelingen bij box 1 hypotheken. In een uitgebreid document geven we fiscale duiding en overige aandachtspunten voor de (hypotheek)adviseur.
Nieuws
31 jan 2020

Nieuwe Platform Woonstarters over hypotheken

De studieschuld is voor veel starters een probleem omdat het de maximale hypotheek beperkt. In de derde editie van Platform Woonstarters laat Vereniging Eigen Huis de LSVb, het ISO en CNV Jongeren aan het woord.
Getoond 1 tot 25 van 611. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1