MijnFintool

Home Dossiers hypotheeknormen 1 tot 25 van 30

FSC over leennormen hypotheken

FSC-leden constateren dat de woningmarkt sinds de financiële crisis minder procyclisch is geworden. De genomen maatregelen ten aanzien van leennormen hebben eraan bijgedragen dat de woningmarkt een minder sterk procyclisch effect op de Nederlandse economie heeft. Zo is de consumptie van huishoudens stabieler geworden en hangt deze minder sterk samen met huizenprijsontwikkelingen en het inkomen. Het FSC stelt dat meer regelgeving de huizenmarkt niet per definitie stabieler maakt en dat er goed gekeken moet worden of regelgeving het gewenste effect heeft.
Nieuws
28 nov 2023

Kladbloktoets 2024

Vanwege de aanpassingen 'V&N januari 2024 NHG' is het rekenmodel bijgewerkt.
Nieuws
27 sep 2023

Verhoging leennormen helpt koopstarters niet

Aangescherpte leennormen op hypotheken maken een huis kopen lastiger. Doordat starters minder kunnen lenen kunnen potentiële verhuurders makkelijker huizen kopen. Toch heeft het verhogen van de leennomen naar verwachting weinig zin om de positie van koopstarters verbeteren. Dat veroorzaakt namelijk weer hogere prijzen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau.

Verhuisfaciliteit hypotheek niet vanzelfsprekend

De consument klaagt bij Kifid dat de bank discrimineert op basis van leeftijd omdat het voor hem en zijn partner met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd niet meer mogelijk is om eenzelfde hypothecaire geldlening bij de bank af te sluiten of mee te nemen op basis van de zogeheten verhuisfaciliteit. De bank heeft nooit vermeld dat zij vanaf pensioengerechtigde leeftijd niet meer uitgaat van inkomen uit werk en ook niet uitgaat van inkomen uit vermogen.

Kamervragen over woningbouwopgave en bevorderen van betaalbaarheid

Minister De Jonge gaf antwoord op vragen over onder meer de woningbouwopgave en het bevorderen van betaalbaarheid.

Type verblijfsvergunning

Een aanvraag voor een energiebespaarlening direct afwijzen vanwege het type verblijfsvergunning is onzorgvuldig. Een geldverstrekker mag een eigen acceptatiebeleid voeren om overkreditering te voorkomen en verhaalrisico voor haarzelf te beperken. Het middel dat de geldverstrekker hiervoor inzet moet wel passend en noodzakelijk zijn.

Kamerbrief hypotheeknormen 2022

Minister Ollongren informeerde de Tweede Kamer over de jaarlijkse actualisering van de leennormen voor hypothecair krediet. Ook gaat de minister in op een eerdere motie over de effecten van een verdere verlaging van de wegingsfactor voor studieschulden.
Nieuws
27 mei 2021

Kamer in gesprek met AFM over risico’s financiële stelsel

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) neemt op 2 juni deel aan het jaarlijkse rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de macro-economische risico’s voor het financiële stelsel. Ook De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau nemen deel.

Tijdelijke verzwaring leennormen

Per 1 januari tot 1 april 2021 is een tijdelijke verzwaring van de leennormen van kracht om daarmee de periode tot invoering van de daadwerkelijke leennormen te overbruggen.

AFM Agenda 2021

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) richt zich ook in 2021 op de bescherming van consumenten in kwetsbare situaties. De coronacrisis zet grote druk op de financiële weerbaarheid van huishoudens.

Regeling koopsubsidiegrenzen Wet BEW Q1-2021

Voor ieder nieuw kwartaal worden het percentage van de normrente en het normbedrag vastgesteld op basis van de gegevens die gelden op de eerste (werk)dag van de laatste maand van het lopende kwartaal. Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2021.

Regeling koopsubsidiegrenzen en koopsubsidieplafond 2021

De Wet bevordering eigenwoningbezit (hierna: Wet BEW) bepaalt dat verschillende van de grootheden die worden gebruikt bij het berekenen van de eigenwoningbijdrage (ten behoeve van het in eigendom verkrijgen en vervolgens kunnen blijven bewonen van een woning) bij ministeriële regeling worden vastgesteld of gewijzigd. Deze regeling voorziet daarin. Vanwege de wijziging van bepaalde grootheden moeten ook de zogenoemde inkomensklassen opnieuw worden berekend.

Regeling koopsubsidiegrenzen Wet BEW Q4-2020

Voor ieder nieuw kwartaal worden het percentage van de normrente en het normbedrag vastgesteld op basis van de gegevens die gelden op de eerste (werk)dag van de laatste maand van het lopende kwartaal. Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2020.
Nieuws
2 sep 2020

AFM pleit voor beperking ruimte maximale hypotheek

Het verminderen van de financiële kwetsbaarheid van huishoudens is een belangrijk uitgangspunt bij het vaststellen van de leennormen voor 2021. De coronacrisis en de daarmee samenhangende recessie onderstrepen het belang van prudente leennormen. In reactie op het wijzigingsvoorstel van de tijdelijke regeling hypothecair krediet 2021, doen de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) de ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties enkele aanbevelingen om tot meer inkomensbuffers op huishoudniveau te komen.

Voorgenomen wijzigingen V&N 2020

Vanaf 1 januari 2020 wil NHG een aantal wijzigingen doorvoeren in de Voorwaarden & Normen. Daarvoor vragen zij wel input van marktpartijen.Tevens wordt een wijziging - voor 'bestaande klanten' - in de borgtochtprovisie toegelicht.

Hoe gaan mensen om met hoge woonlasten?

Een kwart van de huurders in Nederland, ruim 800.000 huishoudens, betaalt zulke hoge woonlasten dat zij te weinig geld overhouden om alle andere kosten voor levensonderhoud te kunnen betalen. Tot deze conclusie komt het Nibud naar aanleiding van het uitbrengen van twee rapporten over woonlasten.

Geen steun voor verlengen overgangstermijn leennormen

Ziet item: Definitief standpunt: geen overgangsregeling, behoudens explain
Minister K.H. Ollongren schrijft in een Kamerbrief dat het niet nodig is om dit jaar (weer) een overgangstermijn te hanteren.
Nieuws
10 nov 2017

AFM onderzoek voorkomen overkreditering

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) meet jaarlijks met het Klantbelang Dashboard in welke mate banken en verzekeraars het belang van de klant centraal stellen. In het Dashboard 2016-2017 is er onderzoek gedaan naar onder meer het voorkomen van overkreditering en het omgaan met betalingsachterstanden bij aanbieders van consumptief krediet.
Nieuws
16 okt 2017

Geen overgangstermijn bij nieuwe leennormen voor hypotheek

Per 1 januari 2018 wijzigen de leennormen. De maximale hypotheek ten opzichte van de waarde van de woning wordt 100%. Ook veranderen de inkomensnormen. Deze leennormen gelden dan voor iedereen die vanaf volgend jaar een bindend hypotheekaanbod krijgt. Dus ook voor diegenen die in 2017 een hypotheekaanvraag doen en pas in 2018 een definitief aanbod ontvangen.

WEW pleit voor meer maatwerk

Het WEW heeft een brief gestuurd aan informateur E. Schippers met aandachtspunten en aanbevelingen ten aanzien van de woningmarkt.

Webinar over de hypotheeknormen 2017

In oktober 2016 heeft Nibud het advies over de nieuwe hypotheeknormen voor 2017 gepresenteerd. Volgens de nieuwe normen is de ruimte in het budget die huishoudens in 2017 hebben voor hypotheeklasten iets ruimer dan in 2016. Wat betekent dit concreet voor consumenten?

Rekenmodel hypotheek bij eigen BV

Kennisdocument: Beschikbaar vanaf Basic abonnement
Een DGA kan een hypotheek afsluiten bij zijn/haar eigen BV. In een rekenmodel (aflossingsvrij / annuïteitenhypotheek) wordt een vergelijking gemaakt tussen lenen bij de bank en lenen bij de (eigen) BV. Doordat spaargeld van een BV laagrentend is en de hypotheekrente veelal hoger is, kan de BV rendement maken op het vermogen. Het (extra) rendement kan vervolgens via dividend worden uitgekeerd aan de DGA.

Kifid: gewijzigde regelgeving duidelijk communiceren met consument

In het kader van het hersteladvies zijn Consument en Adviseur met elkaar in contact gekomen. Daarna is opdracht gegeven voor herstructurering van de hypothecaire geldlening. De adviseur gaat eenzijdig over tot sluiten van het dossier nadat de eerste offerte verloopt. De consument gaat daarmee niet akkoord. De Commissie oordeelt dat Adviseur de overeenkomst van opdracht niet rechtsgeldig heeft opgezegd en daardoor verplicht is tot schadevergoeding.

Nibud-advies: hypotheeknormen in 2016

De ruimte in het budget die huishoudens in 2016 hebben voor hypotheeklasten is nagenoeg gelijk aan 2015. Dat schrijft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting in het adviesrapport 'Financieringslastnormen 2016' dat aan de Tweede Kamer is aangeboden. In het Nibud-advies komt naar voren dat er over de hele linie geen grote veranderingen zijn. Wel adviseert het instituut om de maximale hypotheek voor tweeverdieners te verhogen. En ziet het Nibud bij de inkomens lager dan 40.000 euro per jaar iets minder ruimte in 2016.
Getoond 1 tot 25 van 30. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1