Het opsporen van criminaliteit via geldstromen wordt ook wel financieel rechercheren genoemd. De FIU heeft deze gegevens nodig voor het analyseren van meldingen van ongebruikelijke transacties. Banken zijn hiervoor een onmisbare schakel. Ook de Belastingdienst heeft gegevens van banken nodig, bijvoorbeeld voor het voorkomen van fraude.
De Wet verwijzingsportaal bankgegevens strekt ertoe het proces van het verstrekken van bepaalde gegevens door banken en andere betaaldienstverleners, alsmede het door bepaalde overheidsinstanties vorderen en opvragen van die gegevens bij banken en andere betaaldienstverleners, te automatiseren en daarmee efficiënter te laten verlopen. Hiertoe wordt de Wet op het financieel toezicht (Wft) gewijzigd.
De resultaten van het onderzoek van De Nederlandsche Bank naar de mogelijkheden van aliasgebruik om overstappen van bank in Nederland te vergemakkelijken zijn bekend gemaakt.
Sinds 20 januari 2020 geldt in Nederland een wettelijk sanctieregime bij overtredingen van het verbod op IBAN-discriminatie. Van IBAN-discriminatie is sprake wanneer Europese betalingen geweigerd worden vanwege de herkomst van de bankrekening. Dat meldt DNB.
Om hun klanten nog beter te bedienen, voeren Nederlandse banken in de loop van 2017 de IBAN-Naam Check in. Deze innovatieve dienst controleert bij internetbankieren en mobiel bankieren de naam van de begunstigde die door de klant wordt ingevoerd bij een overboeking. De check helpt bankklanten om zichzelf te beschermen tegen fraude met rekeningnummers en om verkeerde overboekingen te voorkomen.
Minister Dijsselbloem heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd waarin hij reageert op vragen en opmerkingen van de vaste Kamercommissie voor Financiën in een schriftelijk overleg over het vereenvoudigen van overstappen naar een andere bank.
Betaalvereniging Nederland heeft op 25 januari met de Consumentenbond de uitkomsten van het onderzoek naar onverschuldigde betalingen besproken. In 2015 is de Betaalvereniging met de Consumentenbond overeengekomen om te onderzoeken hoe vaak consumenten in 2016 gebruik maakten van de Procedure Onverschuldigde Betaling (POB) en wat de redenen daarvoor waren.
Minister J.R.V.A. Dijsselbloem heeft gereageerd op de petitie van AVROTROS Opgelicht inzake de invoering van naam/bankrekeningnummer-controle bij banken.
De petitie roept op om te onderzoeken of naam/rekeningnummer-controle haalbaar is. Volgens de vaste commissie pleiten de initiatiefnemers er daarnaast voor om banken te wijzen op hun zorgplicht om klanten te beschermen tegen mensen die onder valse voorwendselen hen geld afhandig willen maken.
Minister Dijsselbloem heeft de Tweede Kamer een Kamerbrief en vijf onderzoeksrapporten over het overstappen naar een andere bank met behoud van bankrekeningnummer toegezonden.
Minister Dijsselbloem van Financiën heeft de Tweede Kamer antwoorden gestuurd op Kamervragen over verkeerde overboekingen en verkeerd IBAN-gebruik. De minister schrijft dat de Betaalvereniging heeft toegezegd vanaf 1 januari in kaart te zullen brengen wat de aard en aantallen zijn van overboekingen naar een ander IBAN dan de betaler bedoeld had.
De Consumentenbond stelt dat consumenten veel verkeerde overboekingen doen omdat er door de banken niet wordt gecontroleerd of de naam en het IBAN-rekeningnummer van de begunstigde met elkaar overeenkomen.
Iedereen die een Nederlandse IBAN wil opzoeken, kan voortaan terecht op de website OveropIBAN.nl. Op deze website is een 'omnummertool' beschikbaar die oude rekeningnummers kan omzetten naar IBAN-rekeningnummers die nodig zijn om geld over te maken.
Nederlandse banken hebben in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) van 21 mei 2015 een ambitieus plan gepresenteerd om binnen vier jaar real-time betalingsverkeer mogelijk te maken, waarbij betalingen binnen vijf seconden op de rekening worden bijgeboekt. Dit plan past volledig bij de digitalisering van de maatschappij, veranderende klantverwachtingen en groeiende behoefte om alles overal en meteen te kunnen betalen.
De Europese Commissie maakte afgelopen donderdag een voorstel bekend om na de SEPA-einddatum van 1 februari 2014 een overgangstermijn van zes maanden in te voeren. Vooruitlopend op besluitvorming over dit voorstel willen de banken hun klanten duidelijkheid geven.
Vanaf 1 februari 2014 heeft Europa één gezamenlijke betaalmarkt (SEPA) waarin we overal op dezelfde manier betalen met de euro. Alle rekeningnummers worden vervangen door internationale rekeningnummers (IBAN). Zonder dat het grote publiek het echt merkt, voltrekt zich met de overgang naar SEPA achter de schermen de grootste technische verandering sinds het bestaan van ons betalingsverkeer.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.