Minister Dijsselbloem van Financiën informeert de Kamer over de schikking van ruim €48 miljoen die Nederland heeft getroffen met het DGS van IJsland. Daarnaast krijgt Nederland nog ongeveer €12 miljoen die op een rekening in IJsland waren geblokkeerd.
De Nederlandse Staat heeft het volledige bedrag terug dat in 2008/2009 beschikbaar was gesteld om gedupeerde spaarders van de IJslandse internetspaarbank Icesave te ontzien.
De Nederlandse Bank (DNB) heeft niet onrechtmatig gehandeld tegenover spaarders met een Icesave-internetspaarrekening. Dit heeft het hof Amsterdam dinsdag 24 september beslist.
Die beslissing is in overeenstemming met hetgeen de rechtbank Amsterdam eerder oordeelde.
De Winding-up Board van Landsbanki heeft een vierde boedeluitkering gedaan. Eerdere uitkeringen werden gedaan in december 2011, mei 2012 en oktober 2012.
Het weigeren van compensaties door IJsland is niet illegaal. Dat heeft een Europese rechtbank maandag bepaald in een definitief vonnis.
IJsland was, in tegenstelling tot Nederland en Groot-Brittannië, van mening dat volgens Europese wetgeving juridisch niet vaststaat dat een staat verantwoordelijk is voor de betaling van garanties aan spaarklanten. Het land is nu in het gelijk gesteld, mede vanwege de 'omvang van de systeemcrisis in IJsland'.
Goed nieuws voor Nederlandse spaarders, gemeenten en provincies die nog geld tegoed hebben van IJsland. Zij krijgen alles, met rente, terug.
Dit volgens een bericht van RTLZ, waartegen de curator heeft gezegd dat het terugbetalen geen probleem wordt.
De Vereniging van gedupeerde spaarders had een vordering ingesteld tegen De Nederlandsche Bank (DNB), stellende dat deze onvoldoende toezicht heeft gehouden.
De Rechtbank heeft uitspraak gedaan.
Nederland krijgt al het spaargeld van Icesave terug. Dat valt volgens het Financieele Dagblad op te maken uit een persbericht van de IJslandse minister-president.
Nederland heeft 440 miljoen euro teruggekregen uit de boedel van Landsbanki, het moederbedrijf van de internetspaarbank Icesave. Dit bedrag is een derde van de in totaal 1,3 miljard euro die Nederland had voorgeschoten om de spaarders van het failliete Icesave te compenseren.
Icesaving, de vereniging van gedupeerde spaarders die meer dan 1 ton verloren bij het Icesavedebacle, heeft een rechtszaak aangespannen tegen De Nederlandsche Bank (DNB) wegens falend toezicht.
IJsland sluit niet uit dat voor Kerstmis eenderde van de schuld aan Nederland is terugbetaald. Ook is er een redelijke kans dat de spaarders die meer dan 100.000 euro kwijtgeraakt zijn, hun geld terugkrijgen
IJsland begint deze zomer met het terugbetalen van de schade door het faillissement van internetbank Icesave. Dat schrijft minister-president Johanna Sigurdardottir van IJsland vandaag in een ingezonden stuk in de Volkskrant.
Een meerderheid van de stemgerechtigden in IJsland heeft zich uitgesproken tegen een akkoord met Nederland en het Verenigd Koninkrijk in het Icesave-debacle. “IJsland houdt de verplichting ons terug te betalen. De zaak is nu aan de rechter", aldus minister Jan Kees de Jager (Financiën).
President Olafur Grimsson van IJsland heeft geweigerd zijn handtekening te zetten onder het tweede akkoord van de IJslandse regering met Nederland en Groot-Brittannië over de terugbetaling van de Icesave-schulden. Hij wil een nieuw referendum over het akkoord.
De Nederlandsche Bank (DNB) weerspreekt de conclusies van de parlementaire onderzoekscommissie naar de kredietcrisis. Volgens DNB-president Nout Wellink heeft de toezichthouder geen fouten heeft gemaakt rondom ABN Amro en Icesave.
Een meerderheid van de Tweede Kamer ziet er niets in om de parlementaire enquête naar staatssteun aan de financiële sector uit te breiden met de ondergang van de DSB. Die zaak is al afdoende onderzocht door de commissie-Scheltema vindt de Tweede Kamer. Bovendien zou dat de enquête naar de miljardensteun aan banken en verzekeraars vertragen.
De Nederlandsche Bank (DNB) twijfelde serieus over het toelaten van Icesave tot de Nederlandse spaarmarkt. Maar volgens juristen van de centrale bank kon Icesave op basis van Europese regels de toegang tot het Nederlandse depositogarantiestelsel niet worden ontzegd.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.