MijnFintool

Home Dossiers incasso 1 tot 25 van 45

Afsprakenkader sociaal incasseren

Banken en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hebben een afsprakenkader ondertekend waarmee zij aangeven dat zij volgens deze afspraken sociaal gaan incasseren.

Informatieblad Wet Kwaliteitseisen incassodienstverlening (Wki)

Op 1 april 2024 treedt de Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki) in werking. Doel van de wet; Consumenten met schulden worden zo beter beschermd en schuldeisers hebben meer duidelijkheid over de werkzaamheden die zij van incassodienstverleners kunnen verwachten.

Per 1 april regels voor incassodienstverlening

Incassodienstverleners moeten vanaf 1 april 2024 aan kwaliteitseisen voldoen en zich verplicht registreren. Met deze eisen en de registratieplicht uit de Wet Kwaliteit incassodienstverlening wordt het beroep voor het eerst gereguleerd in Nederland.
Nieuws
29 dec 2023

Klachtenafwikkeling Kigid naar Kifid

De Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI) gaat de klachtenafwikkeling van de Klachtencommissie NVI en KIGID onderbrengen bij het financiële klachteninstituut Kifid.
Nieuws
5 dec 2022

Wijziging premiesplitsingsbesluit

De wijziging betreft een aanpassing van onderdeel 2.2.1 Premie-incasso door meerdere premieplichtigen.

Toetsmoment en mislukte incasso hypotheeklast 31 december

Stel de maandincasso voor de hypotheek vindt normaal gesproken de laatste dag van de maand plaats, maar vanwege storing of niet toereikend saldo wordt het termijnbedrag niet geïncasseerd. Dit terwijl er wel sprake is van een annuïtaire hypotheek vallend onder het nieuwe regime (BP2013). Dan kan er een fiscaal 'probleem' ontstaan, doordat op het toetsmoment (31 december) niet voldaan wordt aan het aflosschema.

Kamervragen in rekening gebrachte kosten door de deurwaarder

Minister Dekker gaf antwoord op Kamervragen over deurwaarders die geldmiddelen van de debiteur mogelijk gebruiken voor eigen financieel gewin.
Nieuws
21 sep 2021

Opkopen debiteurenportefeuille niet zonder risico

Een incassobureau kocht vorderingen van het failliete N. op en sommeert eiseres gedurende jaren om te betalen wat uit de interne administratie van N. zou blijken (eiseres zou in de periode 2001-2009 voor ruim € 2000 aan goederen hebben gekocht en geleverd gekregen.

Te laat met betalen?

Deze zaak gaat over de vraag of partijen een betalingstermijn zijn overeengekomen. Vast staat dat [XX] te laat heeft betaald, maar partijen verschillen van mening hoeveel dagen te laat is betaald.
Nieuws
13 aug 2021

Ex-partner probeert LBIO kosten te verhalen op diens ex-partner

Deze zaak gaat over de vraag of [eiser] (alimentatiebetaler) aanspraak kan maken op (onder meer) schadevergoeding omdat [gedaagde] (alimentatiegerechtigde) volgens [eiser] ten onrechte het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (hierna: LBIO) heeft ingeschakeld voor de inning van achterstallige alimentatie, waarna het LBIO beslagen heeft laten leggen bij [eiser].
Nieuws
14 mei 2021

14-dagen brief onjuist opgesteld

Nadat de consument de premie voor het lidmaatschap Wegenwacht niet (tijdig) heeft betaald, heeft deze een aanmaning gekregen en zijn aanvullende incassokosten in rekening gebracht. Consument betaalt wel de premie, maar niet de incassokosten.

Kwaliteit incassobureaus omhoog via vergunningensysteem

Om de kwaliteit van de incassodienstverlening te verbeteren, moeten incassobureaus voortaan een vergunning hebben om incassodiensten te mogen uitvoeren. Die bedrijven worden vervolgens opgenomen in een incassoregister.
Nieuws
26 nov 2019

Eindrapport Onderzoek recht op terugkoop verkochte vorderingen

Het rapport bevat de resultaten van een onderzoek naar de mogelijkheid voor een schuldenaar om opgekochte vorderingen door incassobureaus terug te kopen. En wel voor het bedrag waarvoor de vordering is overgenomen van de oorspronkelijke schuldeiser.

Goede resultaten maatschappelijk verantwoord innen

De kabinetsmaatregelen om te zorgen voor een zorgvuldige en maatschappelijk verantwoorde manier om schulden van mensen te innen, begint zijn vruchten af te werpen. Zo is er bij het innen van schulden een forse stijging van het aantal mensen dat een betalingsregeling treft.

Rapport toekomst tarieven deurwaarders

Het is tijd om de tarieven van deurwaarders aan te passen aan de huidige tijd. Dat staat in het rapport dat Minister Dekker an de Commissie herijking tarieven ambtshandelingen gerechtsdeurwaarders.
Nieuws
22 mrt 2019

Kamervragen fraude met bankrekeningnummers

Minister Hoekstra gaf de Tweede Kamer antwoorden op Kamervragen over fraude met bankrekeningnummers.

Incassoregister tegen misstanden bij incasso

Het kabinet pakt de misstanden in de incassomarkt aan en geeft hiermee uitvoering aan een afspraak uit het regeerakkoord. Er komt een incassoregister waar incassobureaus verplicht ingeschreven moeten zijn.

13 dagen is geen 14

Kifid stelt dat een Consument niet op de juiste wijze is aangemaand tot het nakomen van zijn verplichting tot het betalen van de vervolgpremie.
Nieuws
29 jun 2018

Wijzigingswet financiële markten 2015

In het Besluit van 11 december 2014, dat onder meer het tijdstip van inwerkingtreding van de Wijzigingswet financiële markten 2015 regelt, was opgenomen dat artikel I, onderdeel HHH, van de Wijzigingswet financiële markten 2015 in werking treedt met ingang van 1 januari 2017. Dit is nadien uitgesteld.

Nieuwe toolkit van ACM tegen oneerlijke incassopraktijken

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) een online toolkit beschikbaar gesteld die het (schuld)hulpverleners makkelijker maakt om namens hun cliënten in actie te komen tegen oneerlijke incassopraktijken. Met de geboden hulpmiddelen kunnen zij cliënten snel zekerheid geven over hun rechten bij incasso en hoe zij hun recht kunnen halen.
Nieuws
20 sep 2017

Geen getekende opdracht van overeenkomst, toch betalen

Gelet op de feiten en omstandigheden in deze klachtkwestie is de Commissie van oordeel dat een overeenkomst van opdracht tussen Consument en de Adviseur tot stand is gekomen. De Consument die de overeenkomst van opdracht tussentijds heeft beëindigd dient de advieskosten te voldoen.

5% invorderingskosten hoofdsom is te hoog

Het Gerechtshof Amsterdam heeft in hoger beroep een uitspraak gedaan over de hoogte van de invorderingskosten. De ouders van ‘klaagster’ hebben een geldlening verstrekt van €285.000. Tot zekerheid voor de betaling daarvan is bij notariële akte van 29 augustus 2011 (hierna: de akte) een eerste recht van hypotheek en pand verleend op de woning van ‘klaagster’.

Meer eenvoud voor burgers voorkomt schulden

Voor een groeiende groep Nederlanders is de samenleving te ingewikkeld geworden. Zij lopen een verhoogd risico om in de schulden te raken. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) onderzocht hoe overheden en andere organisaties kunnen voorkomen dat mensen in de schulden raken. Eenvoud is het sleutelwoord. De RVS denkt dat veel schulden voorkomen kunnen worden door regels eenvoudiger te maken. Het is een van de aanbevelingen in het gepubliceerde advies “Eenvoud loont. Oplossingen om schulden te voorkomen”.
Nieuws
23 feb 2017

Incassobureaus nu ook vergunningplichtig

Incassobureaus die krediet aanbieden of bemiddelen in krediet moeten vóór 7 april 2017 een vergunning aanvragen. Incassobureaus die geen vergunning aanvragen moeten daar waar nodig hun activiteiten aanpassen, zodat er geen sprake meer is van bemiddelen of aanbieden zoals dat in de Wet op het financieel toezicht (Wft) staat.

Ombudsman: bescherm de beslagvrije voet ook bij bankbeslag

De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen wil dat overheidsinstanties en gerechtsdeurwaarders ook bij bankbeslag de beslagvrije voet respecteren. Op dit moment hoeven zij dit niet, omdat het niet in de wet vastgelegd is.
Getoond 1 tot 25 van 45. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1