MijnFintool

Home Dossiers indexatie 1 tot 25 van 78
Nieuws
2 apr 2025

Regeling indexatie wettelijk minimumloon per 1 juli 2025

Het eerstvolgende moment dat het minimumloon wordt geïndexeerd is op 1 juli 2025. Hierbij wordt de indexatiewijze toegepast zoals voorgeschreven in artikel 14, eerste lid, van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag.
Nieuws
31 mrt 2025

Pensioenfondsen krijgen meer tijd

Pensioenuitvoerders krijgen meer tijd om hun plan voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel in te dienen bij De Nederlandse Bank en Autoriteit Financiële Markten. Ook mogen zij daarbij gebruik maken van de versoepelde indexatieregels.
Nieuws
21 feb 2025

Huurprijsbeleid 2025-2026

Er is een circulaire gepubliceerd voor gemeenten, woningcorporaties, verhuurders en huurders(organisaties). Deze bevat informatie over het huidige huurprijsbeleid en praktische informatie over hoe deze regels goed toegepast moeten worden.
Nieuws
29 jan 2025

Vaste indexatie ingegaan partnerpensioen bij overlijden voor pensioendatum en wezenpensioen

De Belastingdienst behandelt de vraag op welke wijze vaste indexatie van een ingegaan partnerpensioen bij overlijden voor pensioendatum en een ingegaan wezenpensioen onder de werking van de WTP kan worden vormgegeven.

Wetsvoorstel niet-indexeren maximum uurprijzen kinderopvang

Staatssecretaris Nobel heeft het wetsvoorstel niet-indexeren van de maximum uurprijzen aangeboden aan de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel maakt het mogelijk om de maximum uurprijzen binnen de kinderopvangtoeslag in 2026 eenmalig niet te indexeren.
Nieuws
18 dec 2024

Wet vergoeding affectieschade (uitbreiding)

De Wet vergoeding affectieschade, die op 1 januari 2019 in werking is getreden, functioneert goed. Dat blijkt uit de evaluatie in opdracht van het WODC.
Nieuws
9 dec 2024

Wmk 2025

In deze regeling worden de bedragen van de vragengrens uit de Wet op de medische keuringen aangepast aan de ontwikkeling van de consumentenprijsindex.
Nieuws
2 dec 2024

Hoge Raad: huurprijswijzigingsbeding

Een huurprijswijzigingsbeding dat voorziet in een jaarlijks toe te passen opslag op de huurprijs van maximaal 3% bovenop de consumentenprijsindex, is in het algemeen niet een oneerlijk beding. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld naar aanleiding van zogenoemde prejudiciële vragen van de rechtbank Amsterdam. Volgens de Hoge Raad moet het huurprijswijzigingsbeding worden gesplitst in een indexatiebeding en een opslagbeding. Alleen het opslagbeding staat ter discussie.

Herbouwwaardemeter Woningen

De Herbouwwaardemeter Woningen is klaar en verschijnt dit jaar, net als de Inboedelwaarde-index, voor de laatste keer. Beide gaan op 1 januari 2025 in en zijn geldig tot en met 31 december 2025.
Nieuws
25 okt 2024

Bedragen voor alimentatie per 1 januari 2025 verhoogd

Per 1 januari 2025 worden de bedragen voor levensonderhoud (alimentatie) verhoogd met 6,5 procent. Deze bedragen worden elk jaar geïndexeerd met een bepaald percentage.

Gedragscode Consumptief krediet (november 2024)

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft een gedragscode voor consumptief krediet vastgesteld. De gewijzigde versie met ingang van 19 november 2024 is gepubliceerd.
Nieuws
24 jun 2024

Uitkeringsbedragen per 1 juli 2024

Per 1 juli 2024 wordt de hoogte van een aantal uitkeringen aangepast.
Nieuws
24 apr 2024

Maximum aan jaarlijkse huurverhoging

De komende vijf jaar zit er een grens aan de maximale huurstijging in de vrije sector. Verhuurders mogen de huur jaarlijks verhogen met maximaal inflatie +1% óf CAO-loon-ontwikkeling + 1%.
Nieuws
19 apr 2024

Wettelijk minimumuurloon per 1 juli 2024

Regeling van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tot indexatie van het wettelijk minimumloon en bekendmaking van het wettelijk minimumuurloon per 1 juli 2024.
Nieuws
30 okt 2023

Wijzigingspercentage alimentatiebedragen 2024

Jaarlijks worden de bedragen voor levensonderhoud (alimentatie) automatisch met een bepaald percentage geïndexeerd. Wettelijk is bepaald dat het percentage voor indexering gelijk is aan het percentage waarmee de lonen in Nederland dat jaar gemiddeld gestegen zijn. Dit wordt berekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Nieuws
13 jul 2023

Kinderbijslag komende kwartalen iets omlaag

De kinderbijslag beweegt mee met de gemiddelde prijsontwikkeling. Dit is wettelijk zo vastgelegd en gebeurt aan de hand van de consumentenprijsindex (cpi).
Nieuws
24 apr 2023

Wijzigen van onvoorwaardelijke indexatie van pensioenaanspraken

Mag een werkgever de afspraken met zijn werknemers over de indexering van hun pensioenaanspraken wijzigen waardoor indexering niet meer onvoorwaardelijk plaatsvindt? Die vraag stond centraal in een zaak waarin de Hoge Raad uitspraak heeft gedaan.

Vergoeding kinderopvang voor 2023 extra verhoogd

Zie gekoppeld artikel met update - 21/12/2022
Het kabinet heeft besloten om de maximum uurprijs voor kinderopvangkosten verder te verhogen.
Nieuws
16 nov 2022

Wordt de RVU-drempelvrijstelling jaarlijks geïndexeerd?

Ja, de hoogte van de drempelvrijstelling, het RVU-bedrag dat is vrijgesteld van RVU-heffing, wordt jaarlijks geïndexeerd. Het bedrag staat vermeld in de wet op de Loonbelasting, artikel 32ba, zevende lid. De hoogte (in 2022: €1.874 bruto per maand, ofwel €22.488 bruto per jaar) is gelijk aan een netto AOW-uitkering van een alleenstaande en wordt in lijn daarmee jaarlijks bijgesteld.
Nieuws
14 nov 2022

Indexatie alimentatie 2023

Met ingang van 1 januari 2023 zullen uitkeringen voor levensonderhoud weer automatisch worden aangepast. Het percentage waarmee de bestaande, vastgestelde of gewijzigde alimentaties zullen worden verhoogd is gepubliceerd.

Vermogenstoets zorgtoeslag 2023 en maximumvergoedingen en indexatie

Met deze regeling zijn de eigen bijdragen voor 2023 vastgesteld voor enkele hulpmiddelen, kraamzorg thuis, poliklinische bevallingen zonder medische noodzaak en ziekenvervoer op grond van Zorgverzekeringswet (hierna: Zvw).

Besluit wijziging wettelijk minimumloon vanaf 1 januari 2023

Besluit tot vaststelling van het wettelijk minimumloon met ingang van 1 januari 2023 vanwege een bijzondere verhoging van 8,05% en de halfjaarlijkse indexatie en tot wijziging van het Besluit inkomensondersteuning AOW-ers teneinde de inkomensondersteuning te verlagen.
Nieuws
5 sep 2022

Wijziging van de Vrijstellingsregeling Wft

Op Europese verzekeraars wordt prudentieel toezicht gehouden op grond van het Europese toezichtraamwerk van de richtlijn solvabiliteit II (de richtlijn). Verzekeraars met beperkte risico-omvang zijn uitgezonderd van het regime van de richtlijn.
Nieuws
15 jun 2022

Mogelijkheid indexatie Pensioenfondsen verruimd

Op 1 juli 2022 wordt het Besluit financieel toetsingskader pensioenfondsen gewijzigd. Dankzij het gewijzigde besluit kunnen pensioenfondsen al dit jaar onder voorwaarden gebruik maken van de gewijzigde indexatie-regels. Dit is gelijk aan de regels zoals die ook in de transitieperiode naar het nieuwe stelsel gelden.
Getoond 1 tot 25 van 78. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1