Consumentengoederen en -diensten waren in augustus 3,0 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. In juli was de inflatie 4,6 procent. De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De daling van de inflatie wil niet zeggen dat de prijzen zijn gedaald ten opzichte van juli. De prijzen stegen in augustus ten opzichte van juli met 0,4 procent.
De kinderbijslag beweegt mee met de gemiddelde prijsontwikkeling. Dit is wettelijk zo vastgelegd en gebeurt aan de hand van de consumentenprijsindex (cpi).
De meeste huurders van een sociale huurwoning kunnen vanaf juli 2022 een huurverhoging krijgen van maximaal 2,3%. De huurverhoging is beperkt tot het gemiddelde jaarinflatiepercentage tot december 2021.
Minister Kaag stuurde de Tweede Kamer een brief over de nationale en internationale ontwikkeling van inflatie en de gevolgen voor Nederlandse huishoudens, bedrijven, de financiële sector en de overheidsfinanciën.
Het CBS publiceert iedere maand het inflatiecijfer volgens de consumentenprijsindex (CPI). Dit cijfer laat de prijsontwikkeling zien van een pakket goederen en diensten dat de gemiddelde consumptie van alle Nederlanders vertegenwoordigt. De gemiddelde Nederlander bestaat echter niet en waarschijnlijk is er niemand die precies dit
pakket goederen en diensten consumeert. Hoe zou het inflatiecijfer eruit zien als het was gebaseerd op uw eigen uitgavenpatroon?
De kosten die horen bij het bezit van een eigen woning gaan meetellen bij de inflatiemaatstaf van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat is nu grotendeels nog niet het geval, maar de ECB vindt het belangrijk dergelijke kosten wel mee te wegen om zo een nauwkeuriger inflatiemeting te hebben die beter aansluit bij de prijsstijgingen zoals burgers die ervaren. Dit meldt DNB.
Minister K.H. Ollongren had eerder aangekondigd de jaarlijkse huurverhoging in de sociale huursector en de vrije huursector vanaf 2021 te maximeren op inflatie + 1 procentpunt.
Er waren 7,8 miljoen huishoudens die samen 2.400 miljard euro aan bezittingen hadden. Daartegenover stond 870 miljard aan schulden, waardoor het totale vermogen in Nederland uitkwam op 1.540 miljard.
Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
De woninghuren zijn in juli 2020 met gemiddeld 2,9 procent omhoog gegaan ten opzichte van een jaar eerder. Dat is de grootste stijging na 2014 en meer dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar (2,7 procent). In juli 2019 stegen de huren met 2,5 procent.
Minister W.B. Hoekstra gaf antwoord op Kamervragen over het bericht dat slechts 6 op de 10 Nederlanders weten wat de termen ‘budget’, ‘inflatie’ en ‘rente’ betekenen.
Enkele minnetjes, veel verschillende, kleine plusjes. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) concludeert dat de koopkrachtveranderingen volgend jaar behoorlijk uiteenlopen. Uit berekeningen die het instituut heeft gemaakt op basis van de Miljoenennota die het kabinet op Prinsjesdag 2018 presenteerde, komt een grillig beeld. De verschillen lopen uiteen van -0,9 tot +2,8 procent. Werkenden met een modaal inkomen (2.100 euro netto per maand) gaan er het meest op vooruit. Gepensioneerden gaan er voor het eerst sinds jaren niet op achteruit, maar hun koopkracht stijgt veelal met minder dan 1 procent. Bij sommige werkenden met een lager inkomen ziet het Nibud minnetjes.
De bruto hypotheeklasten blijven bij een vastgezette rente gelijk. Met een huurwoning stijgt de huur jaarlijks. In dit rekenmodel is een vergelijking gemaakt tussen de gelijkblijvende hypotheeklast en de stijgende huur. Ook is inzichtelijk gemaakt wat de hypotheeklasten na inflatie zijn, afgezet tegen de gestegen huurlast na inflatie.
De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) steeg in april naar 1,6 procent, meldt het CBS. In maart waren de prijzen van goederen en diensten voor de consument 1,1 procent hoger dan een jaar eerder.
De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) daalde in maart naar 1,1 procent, meldt het CBS. In februari waren de prijzen van goederen en diensten voor de consument 1,8 procent hoger dan een jaar eerder.
Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens is in 2016 met 1,4 procent gestegen. Vooral de lonen van werknemers hebben aan de inkomensstijging bijgedragen. Zowel de hoogte van de lonen nam toe, als het aantal werkenden. De hypotheekschuld is, ondanks een afname in het vierde kwartaal, in 2016 toegenomen. Dat meldt het CBS in de publicatie Nederland in 2016.
De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) steeg in februari naar 1,8 procent, meldt het CBS. In januari waren de prijzen van goederen en diensten voor de consument 1,7 procent hoger dan een jaar eerder. De inflatie neemt toe voor de vijfde maand op rij.
De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) steeg in januari flink naar 1,7 procent, meldt het CBS. Dit is het hoogste niveau sinds eind 2013. In december waren goederen en diensten voor de consument 1,0 procent duurder dan een jaar eerder.
De inflatie is in 2016 gemiddeld uitgekomen op 0,3 procent, maakt CBS bekend. Dit is de laagste prijsstijging van goederen en diensten voor consumenten na 1987. In 2014 en 2015 was de prijsstijging ook laag. In de laatste maanden van 2016 liep de inflatie op tot 1,0 procent in december.
Het totaal aan huurstijgingen bij woningcorporaties – de huursom - mag volgend jaar niet hoger zijn dan gemiddeld 1,3 procent. Dat is inclusief het optrekken van de huur na een verhuizing. Binnen deze huursomstijging geldt op een individueel niveau een huurverhoging van maximaal 2,8 procent.
De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) steeg in november naar 0,6 procent, meldt CBS. In oktober waren goederen en diensten voor de consument 0,4 procent duurder dan een jaar eerder.
De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) steeg in oktober naar 0,4 procent, meldt CBS. Dat is het hoogste niveau in ruim een halfjaar. In september waren goederen en diensten voor de consument 0,1 procent duurder dan een jaar eerder.
De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) daalde in september naar 0,1 procent, meldt CBS. In augustus waren goederen en diensten voor consumenten nog 0,2 procent duurder dan een jaar eerder.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.