MijnFintool

Home Dossiers informatievoorziening 1 tot 25 van 68
Nieuws
28 mrt 2025

Eigen woning en box 3?

Op internet en sociale media circuleert onjuiste informatie over het belasten van de eigen woning in het voorstel voor het nieuwe box 3-stelsel. Het Ministerie van Financiën tracht een paar fabels de wereld uit te helpen door middel van een brochure.

Meeneemregeling hypotheek

De consumenten hadden een hypothecaire geldlening bij de geldverstrekker met een meeneemregeling. Voor de aankoop van een nieuwe woning hebben zij een tweede hypothecaire geldlening afgesloten, waarbij zij gebruik gemaakt hebben van de meeneemregeling.
Nieuws
12 apr 2024

AFM Consultatie herziene Beleidsregel Informatieverstrekking

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) consulteert de aanpassing van de beleidsregel Informatieverstrekking. De aanleiding hiervoor zijn nieuwe interpretaties van een aantal wettelijke normen en veranderde regelgeving voor informatieverstrekking. De consultatie eindigt op 31 mei 2024.
Nieuws
26 feb 2024

Kwikstart: regelzaken tool voor jongeren

Wanneer jongeren bijna 18 jaar zijn, komen er veel zaken op hen af. Helemaal als ze er alleen voor staan. Om deze jongeren een steuntje in de rug te geven, is er Kwikstart.

Kamerbrief voortgang aanpak funderingsproblematiek

Minister De Jonge informeerde de Tweede Kamer over de lopende activiteiten voor de aanpak van funderingsschade op nationaal niveau.
Nieuws
7 nov 2022

Voorlopige leidraad keuzebegeleiding

Goede keuzebegeleiding is van belang voor deelnemers in het nieuwe stelsel. Zij moeten in staat gesteld worden om een keuze te maken die past bij hun voorkeuren en financiële doelstelling of wensen. Om deze reden geeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) pensioenuitvoerders met deze leidraad richting en duidelijkheid bij het inrichten, uitvoeren en doorlopend verbeteren van hun keuzebegeleiding aan deelnemers.
Nieuws
9 sep 2022

SVB versoepelt regels bij het te laat aanvragen van AOW- en Anw uitkeringen

Het komt regelmatig voor dat burgers te laat een uitkering aanvragen. Hierdoor lopen zij soms geld mis. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) wil dat burgers krijgen waar zij recht op hebben en heeft daarom het beleid voor het te laat aanvragen van een AOW- of Anw-uitkering versoepeld.

Vernieuwde Leefbaarometer 3.0

Het model van de Leefbaarometer en de website Leefbaarometer.nl zijn beide geheel herzien. Op de website is te zien hoe de situatie van de leefbaarheid in een wijk of buurt is en hoe die zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.
Nieuws
22 dec 2021

Informatiedocumenten niet toereikend?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een discussion paper opgesteld over de rol van wettelijk verplichte precontractuele informatiedocumenten bij consumentenbescherming. Deze documenten zijn vaak zo technisch en gedetailleerd dat consumenten ze moeilijk kunnen begrijpen.
Nieuws
12 mrt 2021

Publicatie gezamenlijke lijn over toepassing SFDR

De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) is vanaf woensdag 10 maart 2021 van toepassing. Dit heeft (ook) invloed op het beleggings- of verzekeringsadvies.
Nieuws
11 jan 2021

Informatiepunt Wajong

Iedereen met een vraag over de verandering in de Wajong kan nu terecht bij het Informatiepunt Wajong van Ieder(in).

Daling risico’s rond aflossingsvrije hypotheken

Banken zien twee jaar na de start van de publiekscampagne ‘Word ook aflossingsblij’ dat de risico’s rond aflossingsvrije hypotheken afnemen. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Onderzoeken gemeentepolis

Minister van Ark heeft de Tweede Kamer de resultaten aan van de onderzoeken gemeentepolis en maatregelen om ongewenste zorgmijding tegen te gaan aangeboden.
Nieuws
26 aug 2020

Werkgevers en leaseovereenkomsten werknemers

De vereisten van goed werkgeverschap brengen mee dat de werkgever verantwoordelijk is voor een goede uitvoering van de leaseovereenkomst.

Tool geeft ouders overzicht op financieel gebied

Vanaf het moment dat je weet dat je een kind verwacht tot dat je kind helemaal op eigen benen staat, is er ook op financieel gebied veel om je als ouders in te verdiepen.
Nieuws
19 dec 2019

Communicatie bij verlagen pensioen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vindt het belangrijk dat pensioenfondsen hun deelnemers en pensioengerechtigden zo persoonlijk mogelijk informeren als zij pensioenverlagingen doorvoeren.

Kifid: Adviseur voldoet niet aan informatieplicht

Zorgplicht Adviseur. De Commissie stelt vast dat Consument over de gevolgen van de omzetting van de Spaarhypotheek in onvoldoende mate is geadviseerd en hiermee niet heeft voldaan aan de op hem rustende zorgplicht. Uit de informatiebrief en de bijbehorende brochures blijkt niet (expliciet) dat het gegarandeerde eindkapitaal komt te vervallen indien Consument ervoor kiest (een deel van) het spaarsaldo en de toekomstige premies te gaan beleggen. In tegenstelling tot hetgeen Adviseur stelt, is evenmin gebleken dat Consument aan de verstrekte polisaanhangels had moeten begrijpen dat niet meer dan het spaar- en beleggingssaldo wordt uitgekeerd bij leven op de einddatum. De Commissie wijst de vordering toe.
Nieuws
2 jan 2019

AFM publiceert herziene beleidsregel Informatieverstrekking

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) publiceerde de aanpassing van de beleidsregel Informatieverstrekking. De aanleiding hiervoor zijn nieuwe interpretaties van een aantal wettelijke normen en veranderde regelgeving voor informatieverstrekking.

Schending zorg- en informatieplicht hypotheekadviseur

Volgens Rechtbank Overijssel is een hypotheekadviseur bij de uitvoering van de opdracht toerekenbaar tekortgeschoten jegens consument. Als gevolg van die tekortkoming zijn de werkzaamheden van de hypotheekadviseur in het geheel niet bruikbaar gebleken. Consument heeft ook betwist dat er een adviesrapport aan hem is uitgebracht.
Nieuws
17 dec 2018

Besluit uitvoering Pensioenwet

In dit besluit is een aantal wijzigingen opgenomen van het Besluit uitvoering Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling en het Besluit financieel toetsingskader pensioenfondsen.
Nieuws
29 nov 2018

Kamervragen over beleggingsobjecten

Minister Hoekstra stuurde de Tweede Kamer de antwoorden op Kamervragen over beleggingsobjecten naar aanleiding van het artikel “Geld kan soms toch groeien op lapjes landbouwgrond".
Nieuws
5 nov 2018

Richtlijn betaalrekeningen (Payment Accounts Directive, PAD)

De Payment Accounts Directive (PAD) is een Europese richtlijn die als belangrijkste doel heeft voor consumenten de kosten voor het gebruik van betaalrekeningen transparanter te maken, overstappen naar een andere betaalrekeningaanbieder gemakkelijker te maken, en de toegang tot een basisbetaalrekening te waarborgen.

Nibud pleit voor strenge acceptatieprocedures bij alle soorten leningen, ook kleine kredieten

De acceptatieprocedures die kredietverstrekkers gebruiken bij het afsluiten van een persoonlijke lening lijken goed te werken. Dit stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in het onderzoek ‘Een persoonlijke lening: keuzes en ervaringen van consumenten’.
Getoond 1 tot 25 van 68. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1