Volgens internationale schattingen hebben Nederlandse huishoudens voor ruim 60 miljard euro uitstaan in belastingparadijzen. Met de inkeerregeling is tussen 2002 en 2018 voor ongeveer 12 miljard euro verborgen vermogen alsnog aangegeven bij de Belastingdienst.
Op woensdag 22 februari 2017 heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) tussenuitspraken gedaan in 2 zaken van de AFM tegen beleidsbepalers. De betrokkenen hadden opzettelijk onjuiste belastingaangifte gedaan over aangehouden buitenlands vermogen. Zij hebben vervolgens een beroep gedaan op de zogenoemde inkeerregeling van de Belastingdienst.
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deed in hoger beroep uitspraak over de opdracht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aan twee financiële ondernemingen die bemiddelen in verzekeringen en krediet om hun enige beleidsbepalers heen te zenden. Het CBb schrapt deze maatregel en draagt de AFM op om een nieuw besluit te nemen en hooguit te komen met een minder zware maatregel.
Staatssecretaris Wiebes van Financiën neemt een reeks aanvullende maatregelen tegen belastingontduiking. Hij kondigt aan dat de kortingen op boetes voor zwartspaarders die vrijwillig inkeren volledig worden afgeschaft. Vergrijpboetes die zijn opgelegd aan adviseurs die meewerken aan belastingontduiking, kunnen openbaar gemaakt worden. Ook stelt Wiebes voor het verschoningsrecht voor advocaten en notarissen in de fiscaliteit in te perken.
Wie over vermogen beschikt, moet daarover belasting betalen, ook als dat vermogen niet direct zichtbaar is voor de Belastingdienst omdat het bijvoorbeeld in een trust of een (buitenlandse) stichting zit. De Belastingdienst pakt het opsporen en belasten van dit soort afgezonderde particuliere vermogens (APV’s) sinds 2010 op een geïntegreerde manier aan. Deze aanpak wierp zijn vruchten af en leverde tot nu toe 1 miljard euro op voor de schatkist.
Staatssecretaris Wiebes van Financiën roept belastingontduikers op hun verborgen vermogen in het buitenland snel op te geven bij de Belastingdienst. De boete voor belastingontduikers die zichzelf melden bij de Belastingdienst verdubbelt per 1 juli naar 120 procent.
Vanaf 2010 hebben zich ongeveer 3.500 inkeerders gemeld met een totaal ingekeerd vermogen van € 1,5 miljard. Ruim de helft van deze inkeerders heeft zich gemeld in 2013 waarvan het grootste deel vanaf september 2013 (dit als gevolg van de verruiming van de inkeerregeling per 2 september 2013 in het kader van het wetsvoorstel Wet vereenvoudiging formeel verkeer Belastingdienst).
Rekeninghouders bij de Kredietbank Luxembourg moeten volgens een uitspraak van het gerechtshof informatie verstrekken aan de belastingdienst over hun banktegoeden.
Als zij dat niet doen hangt hen een dwangsom boven het hoofd die kan oplopen tot 500.000 euro.
Dit jaar hebben al 1272 zwartspaarders hun verzwegen vermogen opgebiecht bij de Belastingdienst. Tot nu toe gaat het om een vermogen van bijna 552 miljoen euro. Staatssecretaris Weekers van Financiën: “De tijdelijke versoepeling van de inkeerregeling is succesvol. Het geeft de mensen net dat laatste zetje om zich te melden bij de Belastingdienst.”
Zwartspaarders die schoon schip willen maken, kunnen vanaf 2 september 2013 gebruik maken van een tijdelijk versoepelde inkeerregeling. Wie zichzelf voor 1 juli 2014 vrijwillig meldt bij de fiscus, hoeft geen boete te betalen. Dat heeft staatssecretaris Weekers van Financiën bekendgemaakt. Deze maatregel hangt samen met het Wetsvoorstel Wet vereenvoudiging formeel verkeer Belastingdienst dat naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Volgens een onderzoek van Trouw willen zwartspaarders in toenemende mate af van hun geheime constructies om hun vermogen verborgen te houden voor de fiscus.
In de eerste maanden van dit jaar klopten al 250 mensen bij de fiscus aan om hun geheime buitenlandse rekeningen op te biechten, laat de Belastingdienst weten. 'Een duidelijke toename ten opzichte van eerdere jaren', bevestigt een woordvoerder. In heel 2012 meldden zich 315 mensen - een getal dat dit jaar waarschijnlijk ruimschoots overschreden wordt.
Hebt u bepaalde inkomsten of uw vermogen niet of onvolledig aangegeven? U hebt de mogelijkheid om uw aangifte vrijwillig te verbeteren. Dit heet ook wel de inkeerregeling.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.