MijnFintool

Home Dossiers inkomensafhankelijke bijdrage 1 tot 12 van 12

Eigen bijdrage Wmo

De eigen bijdrage Wmo wordt vanaf 1 januari 2027 afhankelijk van inkomen en vermogen. Dat heeft de Staatsecretaris Maeijert laten weten aan de Tweede Kamer. Het was eerst 2026. Het schuift een jaar op door een vertraging in het wetgevingstraject.

Inkomensafhankelijke bijdragen in het jaar 2025

Met deze wijzigingsregeling wordt de Regeling zorgverzekering (Rzv) op de volgende punten aangepast, namelijk het maximum bijdrageloon en -inkomen dat in 2025 voor de heffing van de inkomensafhankelijke bijdrage (IAB) voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) in aanmerking wordt genomen en dDe percentages IAB Zvw.
Nieuws
7 feb 2022

Inkomensafhankelijke bijdrage

Belanghebbende en zijn echtgenote hebben in 2016 hun onderneming gestaakt. Tot een bedrag van € 70.000 heeft belanghebbende de bij hem in aanmerking genomen stakingswinst omgezet in een lijfrente (hierna: de stakingslijfrente) en uitgaven voor inkomensvoorzieningen in mindering gebracht op zijn inkomen uit werk en woning van 2016 (artikel 3.129 Wet IB 2001).
Nieuws
27 jul 2021

Veel gestelde vragen vrijwillige ouderbijdrage 1 augustus 2021

In deze brochure vindt u antwoorden op veel gestelde vragen over de vrijwillige ouderbijdrage vanaf 1 augustus 2021.
Nieuws
3 nov 2017

Inkomens- en vermogensafhankelijke eigen bijdragen

In Nederland betalen mensen die gebruikmaken van formele langdurige zorg een eigen bijdrage die behalve van het inkomen, ook afhangt van het vermogen. In het regeerakkoord is afgesproken dat de vermogensbijtelling wordt verlaagd.

Groen licht voor aanvulling ww

Werkgevers en werknemers krijgen de mogelijkheid om per sector een private aanvulling op de werkloosheidsuitkering af te spreken. De ministerraad heeft afgelopen vrijdag (1 september 2017) op voorstel van minister Asscher ingestemd met de hiervoor benodigde maatregel.

Het Nederlandse zorgstelsel

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een publicatie uitgebracht waarin in vogelvlucht ingegaan wordt op het zorgstelsel. Minister Schippers heeft antwoorden gegeven op Kamervragen over hoe de kosten van het huidige zorgstelsel ongezien naar de burger verschoven. In haar reactie weerspreekt zij deze (vermeende) verschuiving.
Nieuws
18 dec 2015

CBS: Zorglasten per Nederlander ruim 5300 euro

De totale zorglasten per Nederlander bedroegen in 2014 gemiddeld ruim 5300 euro. In 2006, het jaar dat de Zorgverzekeringswet (Zvw) werd ingevoerd, was dit bijna 4000 euro. Dit meldt CBS.
Nieuws
2 sep 2013

Kabinet verzacht vermogensinkomensbijtelling

De ministerraad heeft er op voorstel van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mee ingestemd om de effecten van de vermogensinkomensbijtelling voor de eigen bijdrage AWBZ en Wmo te verzachten.

Versobering gesubsidieerde rechtsbijstand, biedt kansen voor rechtsbijstandverzekeraars

Staatssecretaris Teeven (VenJ) werkt aan een voorstel voor de vernieuwing van het stelsel van rechtsbijstand. Rechtzoekenden die een aanvraag doen voor gesubsidieerde rechtsbijstand, krijgen te maken met verplichte selectie aan de poort. Straks moet iedereen die een toevoeging wil, zich eerst melden bij de eerstelijns rechtshulp. Daar beoordeelt een functionaris of rechtsbijstand noodzakelijk is. Ook op het gebied van echtscheiding zullen wijzigingen doorgevoerd worden.

Onduidelijkheid over stijging zorgpremie

In het lenteakkoord is dit voorstel vervallen.
In het regeerakkoord is sprake van de invoering van inkomensafhankelijke zorgpremies. Er is grote onduidelijkheid ontstaan. Hogere inkomens dreigen flink achteruit te gaan, maar hoeveel precies is niet duidelijk. In de onderstaande hyperlink is een rekenmodel beschikbaar.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1