MijnFintool

Home Dossiers inkomensvoorziening 1 tot 18 van 18

Inkomensverlies bij negatieve gebeurtenis

Een vervelende levensgebeurtenis, zoals een scheiding of het verlies van een baan, heeft vaak flinke gevolgen voor iemands inkomen. Gemiddeld is het primaire inkomen vijf jaar na de gebeurtenis nog steeds 20% tot 50% lager. Uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat het Nederlandse stelsel van belastingen en sociale zekerheid de daling van het besteedbaar inkomen aanzienlijk beperkt.
Nieuws
12 feb 2024

Wet proactieve dienstverlening SZW (internetconsultatie)

Met dit wetsvoorstel kunnen UWV, de SVB en gemeenten proactieve dienstverlening inzetten. Dit betekent dat zij mogen onderzoeken wie waarschijnlijk recht heeft op een uitkering of een andere ondersteunende voorziening, maar deze niet gebruikt.

Bufferbudget de oplossing?

Minister Schouten informeerde de Tweede Kamer over de voortgang over het programma Simpel Switchen in de Participatieketen (Simpel Switchen).
Nieuws
19 okt 2021

Kamervragen financiële nood 55-plussers

Staatssecretaris A.D. Wiersma gaf antwoord op Kamervragen over het bericht "Steeds meer 55-plussers koersen af op financiële nood".
Nieuws
12 feb 2021

Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)

Via de gemeenten biedt het Rijk extra hulp met de regeling TONK (tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten). Het kabinet reserveert hiervoor 130 miljoen euro in het eerste half jaar van 2021. De regeling krijgt komende tijd vorm en inhoud. Divosa ondersteunt gemeenten bij de uitvoering van deze regeling.

Helpen financiële prikkels WGA-ers?

Het aantal arbeidsongeschikten in de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) groeit. De regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) kent een financiële prikkel voor uitkeringsgerechtigden na afloop van de eerste fase van hun uitkering om naar vermogen te werken. Verhoogt deze financiële prikkel zoals beoogd de arbeidsparticipatie? In een Netspar paper wordt hier nader op ingegaan.
Nieuws
18 mrt 2020

Beleidsregel ontheffing verbod op werktijdverkorting

In een uitgebreide Kamerbrief worden diverse maatregelen nader omschreven en wordt de ontheffing van het verbod op werktijdverkorting nader uitgewerkt.

Wijziging van de Wet Inkomensvoorziening oudere werklozen

Het kabinet wil de Wet Inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW) verlengen tot 1 januari 2024 en de leeftijdsgrens vaststellen op 60 jaar en 4 maanden.
Nieuws
25 mei 2018

AOV's schaars onder ZZP-ers

In 2016 was 19 procent van de 895 duizend zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) met een hoofdinkomen uit ondernemerschap verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. In de jaren daarvoor is dit aandeel steeds gedaald. In 2011 betaalde nog ruim 23 procent van de zzp’ers premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Digitale calculator berekent premiekortingen voor werkgevers

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in samenwerking met de Belastingdienst en UWV een digitale calculator beschikbaar gesteld voor werkgevers die arbeidsbeperkte werknemers of mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt in dienst willen nemen.

Inbreng op vragen Besluit bijstandverlening zelfstandigen

Staatssecretaris Wiebes informeert de Tweede Kamer over de beantwoording van vragen van de vaste commissie van Financien over het Besluit bijstandverlening zelfstandigen.
Nieuws
18 jan 2016

CBS: Kans op langdurige armoede het grootst tussen 55 en 65 jaar

Personen tussen de 55 en 65 jaar lopen het hoogste risico om langdurig in armoede te moeten leven. In die groep wordt een steeds groter deel door arbeidsongeschiktheid en werkloosheid afhankelijk van een uitkering. Dit meldt CBS op basis van inkomensgegevens over 2011 tot en met 2014.
Nieuws
18 jan 2016

Kamerbrief verschuiven AOW-leeftijd en overbruggingsregeling AOW

Staatssecretaris Klijnsma (SZW) informeert de Tweede Kamer onder andere over de uitkomsten van een overleg met het Verbond van verzekeraars over de Tijdelijke regeling overbruggingsuitkering AOW (OBR). Tevens gaat ze kort in op een eerdere uitspraak van een rechtbank over het verschuiven van de AOW-leeftijd

Inkomen fors lager voor kwart van de Nederlanders

Een kwart van de Nederlanders heeft de afgelopen drie jaar een forse inkomensterugval meegemaakt. De belangrijkste redenen voor deze achteruitgang zijn werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een andere baan met minder salaris. Bij de meesten daalde het inkomen tussen de 15 en 30%. Bijna de helft komt na de inkomensterugval moeilijk rond en is de grip op zijn financiën kwijt. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Minder Geld, hoe huishoudens omgaan met een inkomensdaling’ (zie download) van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Eindrappport Verzekering overlijdensrisico

Om voor bepaalde groepen het wegvallen van inkomen op te vangen bestaat vanuit de overheid de Algemene nabestaandenwet (de Anw). De Anw is in het verleden al ter discussie gesteld, onder meer omdat deze geen (directe) prikkel geeft tot arbeidsparticipatie terwijl dit wel in de geest is van veel sociale verzekeringen. Binnen dit onderzoek (CentERdata) is de centrale vraag in hoeverre het verzekeren van overlijdensrisico al niet voor een groot deel wordt opgepakt (of kan worden opgepakt) binnen de private verzekeringsmarkt (de zogenaamde derde pijler) in combinatie met nabestaandenregelingen binnen pensioenregelingen (de tweede pijler).
Nieuws
2 okt 2013

Markt voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV) daalt verder in 2014

Ondanks een verwachte verdere groei van het aantal zelfstandigen in 2014, daalt de markt voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV). De belangrijkste oorzaak daarvan is gelegen in het feit dat zowel het aantal AOV’s als de gemiddelde premie van een AOV in 2014 zullen dalen. Dit blijkt uit cijfers en analyses van Baken Adviesgroep.
Nieuws
27 aug 2012

AFM beboet Consumenten Advies Centrum

De AFM heeft op 23 mei 2012 twee bestuurlijke boetes van in totaal ruim 80.000 euro opgelegd aan Consumenten Advies Centrum B.V. (CAC). De boetes zijn opgelegd voor misleidende handelspraktijken en voor het geven van niet-passend advies over consumptief krediet en betalingsbeschermers. CAC is al een jaar failliet.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1