De Kennisgroep verzekeringsproducten en assurantiebelasting heeft vragen en antwoorden gepubliceerd over de jaarruimteberekening en de opbouw van pensioenaanspraken.
Zie ook link met update onderaan artikel.
De Kennisgroep verzekeringsproducten en assurantiebelasting heeft de vraag beantwoord of voor de imputatie van het nettopensioen op de jaarruimte de nettofactor van het kalenderjaar of het voorafgaande kalenderjaar moet worden gehanteerd.
Dit wetsvoorstel wijzigt de tweede pijler van het pensioenstelsel. Het pensioenakkoord van juni 2019 tussen kabinet en sociale partners wordt hiermee uitgewerkt. Ook het nabestaandenpensioen wordt gestandaardiseerd.
Het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie hebben de concepten voor de UPO-modellen 2021 en de bijbehorende handleiding gepubliceerd. De modellen voor het UPO 2021 zijn nog niet officieel vastgesteld.
In een wijzigingsbesluit is een goedkeuring gegeven dat als de financiële instelling de te hoge inleg op de lijfrentespaarrekening of het lijfrentebeleggingsrecht terugstort, de rekening in zoverre wordt geacht niet te zijn gedeblokkeerd.
De recente aanpassing van de fiscale pensioenrichtleeftijd en het bijbehorende fiscale kader (Witteveenkader) heeft ook gevolgen voor de fiscale ruimte die men in de derde pijler heeft.
Op 18 december 2013 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2014. Dat betekent dat per 1 januari belastingtarieven wijzigen.
In een handzaam overzicht worden de diverse bedragen weergegeven.
Het kabinet heeft met de fracties van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en de SGP constructief overleg gevoerd over de hervorming van de fiscale behandeling van pensioenen. Op basis daarvan heeft het kabinet vandaag een brief met nieuwe voorstellen aan de Tweede Kamer gestuurd. Het kabinet komt tegemoet aan de bezwaren van in ieder geval de genoemde fracties op de eerdere pensioenvoorstellen.
Hebt u premies betaald of stortingen gedaan voor lijfrente? Met deze rekenhulp berekent u hoeveel betaalde lijfrentepremie u maximaal mag aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting.
De Hoge Raad heeft in twee uitspraken bepaald dat er geen sprake is van ongelijke behandeling tussen ondernemers en werknemers voor wat betreft het gebruik van de jaarruimte en reserveringsruimte.
In de Fiscale vereenvoudigingswet 2010 is de vijfjaarstermijn voor de eigenwoningreserve verkort tot drie jaar. Geldt de 3 jaarstermijn ook voor opgbouwd EWR van voor 2010? voorbeeld in 2009 opgebouwd EWR verdampte volgens de oude regels in 2014, is ook hier de nieuwe regel geldig en zo ja wordt deze dan verkort tot 2013 of 2012?
Een ondernemer heeft een slecht jaar en geen tot weinig belastbaar inkomen.Hij kan derhalve geen aftrek genereren van de hypotheekrente. Kan deze rente worden afgetrokken van het inkomen in het volgende jaar?
Een DGA moet dit jaar kiezen. Pensioen opbouwen of in eigen beheer of bij een verzekeraar. Mag indien men het pensioen in eigen beheer opbouwt er daarnaast nog wel gebruik worden gemaakt van de levensloopregeling?
Man en vrouw hebben 10 jaar geleden een spaarhypotheek afgesloten. Waren destijds niet getrouwd dus kruislings gesloten. Na twee jaar in gemeenschap van goederen getrouwd. Uit dit huwelijk zijn 2kinderen geboren. Nu gaan ze scheiden. Vrouw blijft in huis en neemt hypotheek en polis over.
Zij krjgt nu van de verzekeraar de volgende keuze voorgelegd
1 polis voortzetten waarop zij verzekeringnemer en verzekerde is
2 polis voortzetten waarop zij verzekeringnemer is en waarop zij en haar ex nog steeds beide verzekerde zijn
Over deze laatste keuze gaat onze vraag
Na de scheiding verzekert de vrouw strikt genomen hert overlijdensrisico van haar ex. Wat gebeurt er nu fiscaal als man na bijv. 16 jaar komt te overlijden. UIteraard keert de polis uit, maar de uitkering is deels opgebouwd in de huwelijkse periode waarin geen kruislings effect aanwezig was. Lopen clienten nu alsnog het risico dat de uitkering deels in de nalatenschap van de man valt naar rato van de huwelijkse en niet huwelijkse periode?
Verrekening van de waarde van de polis op moment van echtscheiding heeft plaatsgevonden
Sinds 1-1-2001 is de wet van kracht dat je slechts 30 jaar hypotheekrente aftrek heb. Wat zijn de consequenties bij het kopen van een huis door samenwoners, waarvan 1 partner al ypotheekrente aftrek heeft genoten en de andere partner nog niet.
Casus:
Vrouw heeft hypotheekaftrek vanaf 2001 voor 100.000 gehad. Partner van vrouw huurde een app.
Kopen in 2006 huis samen met partner hypotheekrente aftrek 25 jaar voor 1 ton en 30 jaar voor 2 ton nieuwe hyp = 3 ton
2 scenanrio’s:
1. partner heeft voorheen niet met vrouw samengewoond, gaan dus nu pas samenwonen in nieuwe huis
2. Partner woont sinds 2003 samen en stond ook ingeschreven op dit adres.
??
Situatie is als volgt: Oma is 95 jaar oude en is weduwe. Zij had 2 kinderen welke beide zijn overleden. Zij heeft in totaal 5 kleinkinderen waarvan er een is overleden. Deze persoon had drie kinderen.
De vragen:
-Mocht de oma overlijden en er is geen testament opgemaakt erven de achterkleinkinderen dan bij plaatsvervulling van het overleden kleinkind?
-Indien er wel een testament wordt opgemaakt en een van de kleinkinderen zal alles erven hebben de andere kleinkinderen dan een legitieme portie?
En hebben in dat geval de achterkleinkinderen een legitieme portie?.
Een client van mij heeft ongeveer 10 jaar geleden de ouderlijke woning gekocht en een recht van gebruik en bewoning voor haar ouders hierop laten vestigen. Vorig jaar hebben haar ouders de woning verlaten en hebben zij afstand gedaan van hun vruchtgebruiksrecht. Mijn client woont al langere tijd meer dan 10 jaren in een huurwoning. Zij wil de leegstaande woning nu verkopen. Is de bijleenregeling op haar van toepassing?
Mijn client is reeds 25 jaar in dienst, pensioenregeling bestond al ver voor 31.12.2004. Hij wil dit jaar nog gebruik gaan maken van het pre-pensioen, zijn leeftijd is 52 jaar. Daar ik op uw kennisbank verneem dat tot 01.01.2006 de oude regels van toepassing blijven neem ik aan dat dit geen bezwaar is. Kan de uitkering van Pre-pensioen naast de uitkering uit hoofde van WW lopen, zonder gekort te worden?
Uw antwoord zie ik graag tegemoet.
Client heeft vorig jaar afscheid genomen van zijn werkgever met een Gouden Handdruk van
€ 150.000. Er is echter nog steeds een dienstverband, client werkt ongeveer twee dagen per maand. De werkgever wil hem nog een bonus verstrekken van € 40.000. Kan dit in de vorm van een Gouden Handdruk?
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.