Als een echtpaar met een eigen woning gaat scheiden, probeert één van de ex-partners vaak de woning te behouden. Dat lukt lang niet altijd. Dan wordt de woning verkocht. Bij die verkoop wordt de overwaarde verdeeld over de ex-partners. Dat geldt ook voor het fiscale begrip van de eigenwoningreserve. In sommige gevallen is de werkelijke verdeling van de overwaarde niet gelijk aan de fiscale vaststelling van die eigenwoningreserve. De Kennisgroep van de Belastingdienst legt in een recent besluit uit hoe dat zit.
De Kennisgroep verzekeringsproducten en assurantiebelasting heeft de vraag beantwoord of sprake is van uitgaven voor inkomensvoorzieningen voor de werknemer als de werkgever rechtstreeks bedragen overmaakt naar een lijfrente van de werknemer.
In verband met een echtscheiding wordt de helft van de waarde van een stamrecht in de zin van artikel 11, eerste lid, onderdeel g, van de Wet op de loonbelasting 1964 (Wet LB) (tekst 2013) aan de (ex-) echtgenoot/partner toegedeeld. Heeft deze verdeling gevolgen voor de belastingheffing?
Er zijn Kamervragen gesteld door het SP Kamerlid Jansen.
Fintool heeft eerder soortgelijke vragen gesteld aan de Kennisgroep Belastingen.
Zodra meer bekend is, komen wij hier in de Fintool nieuwsbrief op terug.
Zie gekoppeld artikel voor update 'Herziene vraag en antwoord'
In het besluit van 21 december 2012 - BLKB2012/1994M is een overgangsregeling omschreven.
In de praktijk leverde dit toch onduidelijkheden op en zijn veel vragen gesteld (en beantwoord op de kennis van toen). Feitelijk is er sprake van een ruimere regeling, dan het besluit deed voorkomen.
De Kennisgroep Verzekeringsproducten heeft diverse vragen beantwoord. Deze 'vragen en antwoorden' zijn op onze website terug te vinden.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.