Dit besluit vervangt het besluit van 15 mei 2017, laatstelijk gewijzigd bij besluit van 16 maart 2023. In dit besluit zijn alleen beleidsmatige onderwerpen opgenomen. Voor zover nog relevant zijn de onderwerpen met een toelichtend karakter opgenomen in een vraag- en antwoorddocument.
De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord of de hogere rente volledig onder de aftrekbare kosten met betrekking tot een eigen woning valt, als een belastingplichtige bij het verstrijken van de rentevastperiode van de lening het renteaanbod van de bank niet aanvaardt, maar kiest voor een rentevastperiode die langer is dan de resterende looptijd van zijn lening met een hoger rentepercentage.
De Kennisgroep verzekeringsproducten en assurantiebelasting heeft vragen beantwoord over het verhogen van het overeengekomen gegarandeerde kapitaal van een KEW na een eerdere verlaging.
Relatie heeft in 2001 een spaarhypotheek gesloten (spaarpolis), box 3. Deze is in 2012 omgezet naar een KEW (spaarhypotheek). De KEW wordt nu afgekocht. Is nu de totale aanwas (rente) progressief belast?
De consumenten stellen dat de bank haar zorgplicht heeft geschonden doordat zij hen niet heeft geïnformeerd over de forse overschrijding van de fiscale vrijstelling van de spaarverzekeringen.
Een relatie van ons kantoor heeft een KEW. Als gevolg van een verhuizing is sprake van een herfinanciering bij een andere geldverstrekker. Echter, de nieuwe geldverstrekker ‘accepteert’ geen KEW als verpanding. Relatie wenst de KEW ook niet af te kopen, maar wil deze vanwege rendement/ garantie nog een paar jaar door laten lopen tot de oorspronkelijke einddatum. Kan dit fiscaal?
Een relatie van ons kantoor heeft een KEW. De oude woning is begin 2019 verkocht en relatie is tijdelijk gaan huren. In maart 2020 is een koopovereenkomst getekend voor nieuwbouw. Transport is september 2020 geweest. De verzekeraar had de KEW-clausule van de polis gehaald. De premiebetaling is door blijven lopen, in afwachting van de nieuwe financiering en herplaatsing van de KEW-clausule (september 2020). Moet de spaarpolis nu in box 3 opgegeven worden als vermogen (peildatum 1 januari 2020)?
Op een forum van de Belastingdienst werd de volgende vraag gesteld (de helft van de reageerders had het goed)....
Vraag: uw klant heeft jaren geleden een KEW afgesloten. In 2017 heeft hij zijn woning verkocht met een restschuld. De uitkering van de KEW is gebruikt om de restschuld af te lossen. Uw klant heeft jaarlijkse premies voldaan, de KEW voldoet aan de bandbreedte-eis.
Heeft uw klant in 2017 recht gehad op de vrijstelling KEW?
Op 27 juli 2004 vult de adviseur voor consument een formulier in voor het aanvragen van een hypotheekofferte voor een Spaarhypotheek voor een te lenen bedrag van € 264.000 . Ook wordt een kapitaalverzekering voor box 1 (een kapitaalverzekering eigen woning, hierna ook: KEW) met een overlijdensrisicodekking aangevraagd. Op het aanvraagformulier is bij het onderdeel ‘Verzekeringsvorm’ ingevuld ‘Spaar’ ; bij het onderdeel ‘Box’ is ingevuld: ‘1’.
Consumenten stellen dat de Bank haar zorgplicht heeft geschonden door Consumenten niet te informeren over een fiscale wetswijziging. De Bank heeft Consumenten een brief gestuurd met informatie over de fiscale wetswijziging, maar Consumenten geven aan dat zij deze brief niet ontvangen hebben.
Consument heeft na advies en bemiddeling van [hypotheekverstrekker] [plaatsnaam] een hypothecaire geldlening afgesloten. Ter aflossing van de geldlening heeft Consument twee spaarverzekeringen met een gezamenlijk eindkapitaal van € 402.000,-- afgesloten. In 2013 is Consument gebleken dat het gezamenlijk eindkapitaal van de spaarverzekeringen de fiscale vrijstelling overschrijdt.
Consument stelt dat (de rechtsvoorganger van) de Bank haar zorgplicht heeft geschonden door Consument niet te informeren over een fiscale wetswijziging (het niet meer kunnen afsluiten van een KEW. Relatie had een box 3 levensverzekering).
Een consument stelt dat de Bank voor de berekening van de boeterente op onjuiste gronden de opgebouwde waarde van een bij een verzekeraar afgesloten verzekering niet heeft betrokken.
Er is een update gepubliceerd rondom 'vragen en antwoorden kapitaalverzekeringen'. Ook is (nogmaals) het standpunt omtrent 'afkoop KEW en verbouwingen' vastgelegd. Er is (wederom) geen versoepelend beleid beoogd.
Een veel voorkomende vraag van adviseurs (en consumenten) is de vraag of de afkoopwaarde van een kapitaalverzekering eigen woning (KEW) gebruikt mag worden voor een verbouwing. De variant daarop is de vraag of de afkoopwaarde ‘voorgefinancierd’ kan worden uit eigen middelen, waarna de afkoopwaarde gebruikt wordt om het spaarsaldo aan te zuiveren. En wat heeft de Belastingdienst nu eigenlijk (wel) goedgekeurd?
Dit document van de Belastingdienst bevat vragen en antwoorden over het overgangsregime kapitaalverzekering eigen woning, spaarrekeningen eigen woning en beleggingsrecht eigen woning.
Vereniging Eigen Huis heeft in een brief staatssecretaris Wiebes gevraagd het fiscaal mogelijk te maken de afkoopwaarde van een KEW/BEW/SEW te kunnen gebruiken voor een verbouwing. Op dit moment is onder voorwaarden de afkoopwaarde enkel te gebruiken voor het verlagen van de eigenwoningschuld en/of restschuld, maar niet voor verbouwingen.
Dit besluit regelt de inwerkingtreding van de artikelen IA, IIA en IIIBIS van Overige fiscale maatregelen 2017. De in die artikelen opgenomen wijzigingen hebben betrekking op het vervallen van de zogenoemde tijdklemmen – de voorwaarde dat minimaal 15 of 20 jaar premies of betalingen moeten zijn voldaan om in aanmerking te kunnen komen voor een vrijstelling – voor de kapitaalverzekering eigen woning, de spaarrekening eigen woning en het beleggingsrecht eigen woning.
De Kennisgroep Verzekeringsproducten heeft een update uitgebracht met vragen en antwoorden over KEW, SEW en BEW. De uitbreiding ziet met name toe op het overgangsrecht voor hybride hypotheekverzekeringen en garantiekapitalen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.