MijnFintool

Home Dossiers kinderalimentatie 1 tot 21 van 21

Kinderalimentatie krijgt voorrang op andere schulden

Op 19 november 2024 heeft de Eerste Kamer de ‘Wet preferente status kinderalimentatieschuld’ aangenomen. Met dit wetsvoorstel wordt de kinderalimentatie preferent. Dit houdt in dat de kinderalimentatie voorrang op veel andere schulden krijgt als er meerdere schuldeisers zijn.
Nieuws
1 jul 2024

Aangepast Rapport Alimentatienormen 2024 (juli)

In deze versie van de bijlage (juli 2024) bij het rapport Alimentatienormen is een aantal aanpassingen doorgevoerd.

Verschuldigde kinderalimentatie

Verschuldigde kinderalimentatie moet voortaan eerder betaald worden bij het aflossen van schulden. Zo krijgen ouders die recht hebben op kinderalimentatie meer en eerder geld om voor de kinderen te zorgen.

Besluit uitvoering kinderbijslag

Om in aanmerking te komen voor kinderbijslag voor een kind dat niet tot het huishouden behoort, dient de verzekerde het betreffende kind te onderhouden. Daartoe is een minimumbedrag per kwartaal bepaald.
Nieuws
15 jan 2021

Kamervragen over de kinderalimentatie

Minister S. Dekker gaf antwoord op Kamervragen over de kinderalimentatie.
Nieuws
12 jan 2021

Extra inzet voor rechtshulp bij echtscheiding

De vernieuwingen in de rechtsbijstand beginnen zichtbaar te worden, zo schrijft minister Dekker in een brief aan de Tweede Kamer. Zo heeft de dienstverlening aan rechtzoekenden een impuls gekregen. Verder is het beroep dat wordt gedaan op gesubsidieerde rechtsbijstand gedaald.

Preferentie vordering kinderalimentatie

In een Kamerbrief schetst minister S. Dekker de voor- en nadelen van het preferent maken van de kinderalimentatievordering. Als de betaling van kinderalimentatie uitblijft, kan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) op verzoek van de alimentatiegerechtigde ouder de kinderalimentatie innen.
Nieuws
21 mrt 2018

Inkomsten zonnepanelen van invloed op alimentatie?

De Rechtbank Overijssel heeft zich over de vraag gebogen of inkomsten wegens terugleveren stroom door zonnepanelen het inkomen verhogen bij de bepaling van (kinder)alimentatie.
Nieuws
9 sep 2016

Raad van State kritisch over initiatiefsvoorstel aanpassing stelsel kinderalimentatie / partneralimentatie

De Afdeling advisering van de Raad van State heeft advies uitgebracht over het initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamerleden Recourt en van Oosten tot herziening van het stelsel van kinderalimentatie.
Nieuws
7 sep 2016

Divorce Challenge moet kinderen beschermen bij scheiding

Minister van der Steur heeft dinsdag 6 september de Divorce Challenge gestart door de website www.divorcechallenge.nl te lanceren. Het doel van de Challenge is het aantal vechtscheidingen terug te dringen en de negatieve gevolgen voor kinderen te verminderen. Dit door mensen uit te nodigen goede ideeën tegen vechtscheidingen in te dienen via de website.
Nieuws
23 feb 2016

Kamerbrief over eerdere uitspraak HR prejudiciële vragen kinderalimentatie

In een Kamerbrief gaat minister L.F. Asscher uitgebreid in op de uitspraak van de Hoge Raad inzake prejudiciële vragen over toerekening van kindgebonden budget bij vaststelling van kinderalimentatie. Ook wordt aan de hand van een aantal voorbeelden de uitwerking vaststelling alimentatie uitgewerkt.

Kinderalimentatie: Prejudiciële vragen (maar nog geen antwoorden)

Het Gerechtshof Den Haag heeft naar aanleiding van een rechtszaak over kinderalimentatie prejudiciële vragen gesteld aan de Hoge Raad. Sedert 1 januari 2015 geldt de Wet Hervorming Kindregelingen, op grond waarvan de alleenstaande, ten behoeve van kinderen alimentatiegerechtigde, ouder aanspraak kan maken op de zogeheten alleenstaande ouderkop, een onderdeel van het gewijzigde stelsel voor zover het betreft het kindgebonden budget.
Nieuws
24 apr 2015

Gevolgen van de Wet hervorming kindregelingen voor kinderalimentatie

Minister L.F. Asscher gaat uitgebreid in op Kamervragen en heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd met een uiteenzetting van de Wet hervorming kindregelingen (WHK).
Nieuws
11 dec 2014

Kamervragen gevolgen van de wet hervorming kindregelingen voor de hoogte van de te betalen kinderalimentatie

Staatssecretaris Teeven geeft antwoord op eerder gestelde kamervragen over de gevolgen van de wet hervorming kindregelingen voor de hoogte van de te betalen kinderalimentatie.
Nieuws
4 nov 2013

Webcollege wijziging kinderalimentatie

Voor het berekenen van kinderalimentatie gelden met ingang van 1 april nieuwe richtlijnen. De voornaamste verandering is de invoering van een draagkrachttabel (zie download), waarmee eenvoudig vastgesteld kan worden hoeveel de ouders kunnen bijdragen aan de kosten van de kinderverzorging. Daarmee komt een einde aan eindeloze discussies over wat de kinderen kosten en wat de onderhoudsplichtige ouder kan missen. Nieuw is ook dat ouders met een omgangsregeling minder alimentatie betalen naarmate ze meer voor hun kinderen zorgen.

Nieuwe normen berekening kinderalimentatie

Per 1 januari en 1 april 2013 veranderen de normen van de Rechtspraak voor het berekenen van kinderalimentatie. Zo kunnen (stief)ouders bij het bepalen van hun draagkracht in eenvoudige gevallen voortaan gebruikmaken van een draagkrachttabel. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.
Nieuws
31 okt 2012

Minder vaak partneralimentatie, maar wel een hoger bedrag

Bij bijna een op de zes echtscheidingen is in 2011 partneralimentatie door de rechter toegewezen. Ten opzichte van tien jaar eerder is dat minder. Wel zijn de bedragen hoger geworden. Het aantal toewijzingen van kinderalimentatie is in dezelfde periode niet veel veranderd, terwijl de bedragen veel minder sterk zijn gestegen dan bij de partneralimentatie.
Kennis
2 aug 2013

Alimentatie

Alimentatie-uitkeringen aan de ex-echtgenoot zijn aftrekbaar voor de betaler en belastbaar bij de ontvanger. Niet aftrekbaar is de alimentatie die wordt betaald voor de kinderen (mogelijk wel als buitengewone lasten op forfaitaire basis).
Kennis
22 feb 2012

Levensonderhoud kinderen (na echtscheiding)

Bijdragen in het levensonderhoud van kinderen zijn aftrekbaar als aan de volgende voorwaarden is voldaan:
Helpdesk
15 aug 2005

Wordt alimentatie betrokken in het `bijdrage-inkomen` dat bepalend is voor de betaling van de 6,25%.

Wordt alimentatie betrokken in het `bijdrage-inkomen` dat bepalend is voor de betaling van de 6,25%. Zo ja, wie draait daar voor op? Zijn er nog andere zaken die mede bepalend kunnen zijn voor dit bijdrage-inkomen voor de nieuwe basiszorgverzekering?

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1