Staatssecretaris Nobel heeft het wetsvoorstel niet-indexeren van de maximum uurprijzen aangeboden aan de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel maakt het mogelijk om de maximum uurprijzen binnen de kinderopvangtoeslag in 2026 eenmalig niet te indexeren.
Het kabinet heeft besloten om de maximum uurprijzen voor de kinderopvangtoeslag eenmalig niet te indexeren in 2026. Dit besluit volgt uit een afspraak uit het Hoofdlijnenakkoord. Het kabinet hecht belang aan houdbare overheidsfinanciën. Met deze maatregel wordt naar verwachting jaarlijks € 254 miljoen bespaard.
Jaarlijks worden de maximum uurprijzen en toetsingsinkomens in de kinderopvangtoeslag geïndexeerd. De precieze bedragen zijn nog niet opgenomen, omdat hiervoor de raming gebruikt wordt die eind maart 2022 gepubliceerd wordt (het CEP van het CPB).
Ouders die geen kinderopvangtoeslag of andere overheidssubsidie voor het gebruik van kinderopvang ontvangen, kunnen tussen 15 mei en 15 juli bij de Sociale Verzekeringsbank een aanvraag voor een tegemoetkoming indienen.
Met het wetsvoorstel wordt de Wet kinderopvang (Wko) op vier punten gewijzigd. Via een internetconsultatie kan men op de voorgestelde wijzigingen reageren.
Pleegouders houden voor de vergoedingen die ze ontvangen voor het bieden van pleegzorg een belastingvrijstelling. Ze hoeven nu en in de toekomst de vergoedingen niet op te geven bij hun aangifte inkomstenbelasting. Dit voorstel heeft staatssecretaris Snel naar de Tweede Kamer gestuurd.
In een overzicht worden de kwartaalcijfers over de ontwikkeling in het gebruik van kinderopvangtoeslag, arbeidsparticipatie, het aantal instellingen en uurprijzen weergegeven.
De huidige vormgeving van de kinderopvangtoeslag leidt tot problemen, zowel voor ouders en kinderen als in de uitvoering. Het kabinet ziet dat dit bij een kwetsbare groep ouders resulteert in hoge terugvorderingen en problematische betalingsachterstanden. Ook ontstaan hierdoor budgettaire verliezen bij de overheid. Deze problemen worden veroorzaakt door een combinatie van factoren: de voorschotsystematiek, de complexiteit van de regelgeving, de controle achteraf en de eenzijdige verantwoordelijkheidsverdeling. De gevolgen van deze problemen komen nu vrijwel volledig bij ouders terecht.
Minister Asscher heeft de Tweede Kamer antwoorden gegeven op de Kamervragen over 'het bericht dat de kinderopvang honderden euro's duurder wordt ondanks hogere toeslag' en Kamervragen over 'de teruglopende vraag naar kinderopvang onder lagere inkomens'.
Naar aanleiding van de publicatie 'Bezuiniging op kinderopvangtoeslag' van de Algemene Rekenkamer zijn eerder Kamervragen gesteld. Minister Asscher heeft antwoorden gegeven op deze vragen.
In 2013 is het gebruik van kinderopvangtoeslag met 18 procent gedaald. Het aantal kinderen op de opvang waarvoor toeslag wordt aangevraagd, is met tien procent gedaald en het aantal uren dat een kind opvang heeft met acht procent.
Ouderparticipatiecrèches (OPC’s) krijgen meer ruimte dan reguliere kinderopvanginstellingen om de kwaliteitsregels in te vullen. Daarmee komt minister Asscher van Sociale Zaken Werkgelegenheid voor een deel tegemoet aan het verzoek van de OPC’s
Wijzer in geldzaken bereidt ouders voor op financiële impact bezuinigingen kinderopvangtoeslag
Bijna negen op de tien ouders zijn op de hoogte van de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag. Zes op de tien ouders met kinderen op de dagopvang en/of buitenschoolse opvang heeft exact of ongeveer uitgezocht wat de financiële gevolgen zijn van de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag voor hun eigen situatie. Bijvoorbeeld door het maken van een proefberekening. Dit blijkt uit onderzoek van Platform Wijzer in geldzaken onder bijna 500 ouders in Nederland die gebruik maken van de kinderopvang.
Staatssecretaris De Krom (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft antwoorden gegeven op kamervragen.
Een mogelijke sanctie bij wanbetalers is het terugvorderen van de kinderopvangtoeslag.
Tevens geeft De Krom antwoorden op de Kamervragen over het bericht "steeds meer ouders gebruiken kinderopvangtoeslag als extra salaris".
In 2013 krijgen de meeste ouders minder kinderopvangtoeslag van de overheid, ouders zullen zelf een groter gedeelte van de kosten moeten betalen. Dit blijkt uit het besluit kinderopvangtoeslag dat op 18 oktober 2012 is gepubliceerd.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.