De Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI) gaat de klachtenafwikkeling van de Klachtencommissie NVI en KIGID onderbrengen bij het financiële klachteninstituut Kifid.
Op 1 september 2022 is een nieuw klachtenloket én een nieuwe tuchtcommissie, beiden voor klachten met en over schade-experts die zijn ingeschreven bij het NIVRE, van start gegaan.
Ook is het 'Klachtenloket Vastgoedprofessionals' officieel geopend.
De consument vindt dat de tussenpersoon zijn zorgplicht heeft geschonden door hem niet te adviseren het dekkingsmaximum van zijn verzekering te verhogen, omdat bekend was dat het oude dekkingsmaximum niet meer toereikend was. Hierdoor heeft de consument meer dan € 400.000,- schade geleden.
De prejudiciële vragen van het Hof Den Haag aan de Hoge raad inzake beleggingsverzekeringen van N. zijn voor Kifid geen reden om de behandeling van beleggingsverzekeringsklachten aan te houden.
Kifid vernieuwt het online klachtenloket MijnKifid voor consumenten. De verbetering is bedoeld om MijnKifid sneller en veiliger te maken en beter te onderhouden.
In 2016 heeft Kifid 3.328 klachten behandeld van consumenten die een geschil hebben met de bank, verzekeraar of andere financiële dienstverlener. In bijna 1.300 klachtzaken wist Kifid door bemiddeling tussen consument en financiële dienstverlener een schikking te realiseren. Kifid verwacht deze trend naar meer schikken door bemiddelen in 2017 voort te zetten.
Kifid gaat klachten van consumenten, die niet eerst aan hun bank, verzekeraar of tussenpersoon zijn voorgelegd, voortaan doorsturen naar die financiële dienstverlener in plaats van de consument te berichten dat Kifid de klacht niet in behandeling neemt. Dit staat in de brief aan financiële dienstverleners waarmee Kifid zijn nieuwe reglement, dat per 1 april 2017 in werking treedt, aanbiedt.
De Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) heeft het afgelopen jaar ruim 2.650 klachten en 502 geschillen afgehandeld. Het totaal aantal contactmomenten, inclusief de informatieverzoeken, bedraagt 25.689. Dit is een stijging van 31%. Het aantal klachten dat bij de Ombudsman Zorgverzekeringen is voorgelegd, is met 11% gestegen ten opzichte van 2014. Het aantal geschillen behandeld door de Geschillencommissie Zorgverzekeringen is licht gedaald. Dit blijkt uit het jaarverslag 2015.
Een consument klaagt bij Kifid dat zijn verzekeraar bij afkoop een verkeerde koersdatum heeft gehanteerd. De verzekeraar stelt dat hij gehandeld heeft op basis van de overeenkomst van de verzekering en bijbehorende voorwaarden. De Commissie oordeelt dat de verzekeraar een onjuiste koersdatum heeft gehanteerd en acht de verzekeraar gehouden tot vergoeding van het koersverschil tussen de door verzekeraar gehanteerde koersdatum en de correcte datum.
Kifid verandert per 1 oktober 2014 de behandeling van klachten over financiële dienstverlening om de afhandeling van klachten te versnellen en meer ruimte te bieden voor bemiddeling door de Ombudsman. Met deze vernieuwing loopt Kifid vooruit op de implementatie van de Europese richtlijn over Alternatieve geschilbeslechting (ADR) per 9 juli 2015. Medio 2015 zal Kifid het digitaal indienen van klachten mogelijk maken.
Vorig jaar is het aantal bij Kifid ingediende klachten opnieuw gestegen met 3% tot 7.318. Wel vlakte de percentuele stijging af in vergelijking met voorgaande jaren. In 2012 was er nog sprake van een toename van 10% tot 7.095 klachten.
Te hoog gespannen verwachtingen over de hoogte van de pensioenuitkering, vaak als gevolg van onvoldoende bekendheid met de inhoud van de pensioenregeling, veroorzaken de meeste onvrede bij deelnemers en gepensioneerden, volgens het jaarverslag van de Ombudsman Pensioenen.
Veel financiële dienstverleners zijn niet gebonden aan de uitspraken van klachteninstituut Kifid. Veertig procent van het intermediair heeft bij het Kifid aangegeven zich niet gebonden te voelen aan de uitspraken. Dat meldt Het Financieele Dagblad.
Een uitspraak van Kifid, waarbij de geldverstrekker zich heeft teruggetrokken uit de Nederlandse markt en de hypotheekgever geen gebruik meer kon maken van de meeneemregeling.
De hypotheekgever hoeft volgens Kifid dan ook geen boeterente te betalen.
Klanten waarderen hun levensverzekeraar gemiddeld met een 7,1. Dat cijfer is gelijk aan dat van vorig jaar. Nieuwe klanten zijn wel iets tevredener dan bestaande klanten die een claim hebben ingediend. Die waarderingscijfers komen respectievelijk uit op 7,4 en 6,9.
De tarieven van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) gaan voor 2009 omhoog. Een kantoor met één werknemer betaalt in 2009 90 euro tegen 65 euro vorig jaar. Een kantoor met vijf werknemers betaalde vorig jaar 100 euro en dit jaar 140 euro.
Een ieder die meent dat hij door een handelen of nalaten van een deelnemende instelling in het kader van effecten-dienstverlening is gedupeerd, kan zich wenden tot het Klachteninstituut financiële dienstverlening (Kifid).
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.