MijnFintool

Home Dossiers kopen of huren 1 tot 25 van 40

Stand van zaken Wet betaalbare huur

Op 1 juli 2024 trad de Wet betaalbare huur (WBH) in werking. Met deze dwingende wetgeving zijn de aanvangshuren tot en met 186 punten (€1.157 per maand) in het middensegment gereguleerd.
Nieuws
27 jan 2022

NHG start met vijf marktpartijen een pilot voor duurhuurders

Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Vereniging Eigen Huis en NHG starten gezamenlijk de pilot ‘Duurhuur’. Hiermee willen zij huurders met hoge huurlasten de mogelijkheid bieden om met verantwoorde maatwerkfinanciering een eigen huis te kopen.

Hoe gaan mensen om met hoge woonlasten?

Een kwart van de huurders in Nederland, ruim 800.000 huishoudens, betaalt zulke hoge woonlasten dat zij te weinig geld overhouden om alle andere kosten voor levensonderhoud te kunnen betalen. Tot deze conclusie komt het Nibud naar aanleiding van het uitbrengen van twee rapporten over woonlasten.
Nieuws
7 sep 2017

Laagste huurstijging sinds 2010

De woninghuren lagen in juli 2017 gemiddeld 1,6 procent hoger dan in juli 2016. Dit is de laagste huurstijging sinds 2010. De huurstijging van de sociale huurwoningen bij de woningcorporaties was met 1,1 procent relatief laag. Bij de overige verhuurders stegen deze huren 2,5 procent. De huren van duurdere woningen in de vrije sector stegen met 2,3 procent. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Nieuws
8 sep 2016

Huren vrije sector stijgen harder

Bewoners van duurdere woningen in de geliberaliseerde markt zagen de huur met gemiddeld 2,2 procent stijgen. Ook hier is Amsterdam dit jaar koploper met een huurstijging van 3,6 procent. Vorig jaar stegen in Nederland de huren in de vrije sector nog met gemiddeld 1,8 procent. De toename komt vooral door hogere huren bij bewonerswisseling. Voor het eerst sinds de invoering van het inkomensafhankelijk huurbeleid stegen de huren in de vrije sector ook harder dan de huren in de sociale sector. Dat meldt CBS.
Nieuws
20 okt 2015

Betaalbaarheid - verdiepend onderzoek

Dit rapport beschrijft een aantal verdiepende analyses rond de betaalbaarheid van het wonen, waaronder woonlasten naar huishoudtypen, naar woonduur en naar regio.

Woninghuren stijgen, maar minder hard

De woninghuren stegen in juli 2015 met gemiddeld 2,4 procent. Dit is aanzienlijk lager dan in dezelfde maand in 2013 en 2014, toen de huren met 4,7 en 4,4 procent stegen. De belangrijkste oorzaak voor de lagere stijging is de lagere inflatie. Daarnaast krijgen huurders minder vaak de maximale huurstijging opgelegd. Dat meldt CBS.

Huurverhoging per 1 juli 2015

Verhuurders van zelfstandige huurwoningen in het gereguleerde segment (‘sociale huur’) kunnen ook dit jaar het inkomen een rol laten spelen bij de jaarlijkse huurverhoging. Dat betekent dat zij voor midden- en hogere inkomens bovenop de basishuurverhoging de wettelijke opslag van respectievelijk een 0,5% en 2,5% mogen toepassen. De basishuurverhoging bedraagt per 1 juli 2015 maximaal 2,5%.

Rapportage Staat van de Woningmarkt 2014

Minister Blok biedt de Tweede Kamer diverse rapporten aan over de woningmarkt. Deze rapportage geeft aan de hand van zo recent mogelijke feiten en cijfers een beeld van de koopmarkt, huurmarkt en bouwsector. Omdat het hier de eerste jaarrapportage als zodanig betreft, zijn in veel gevallen feiten en cijfers opgenomen over meerdere jaren, en in sommige gevallen ook historische gegevens, zodat een zo volledig mogelijk beeld kan worden gegeven van de achtergronden van de huidige situatie op de woningmarkt.

Onzekerheid leidt tot uitstel aankoop

Onzekerheid over hun baan, de hypotheekrenteaftrek en de huizenprijzen leidt tot uitstel van de aankoopbeslissing. Dat blijkt uit onderzoek van ING. Ook De Hypotheker concludeert dat de helft van de potentiële huizenkopers zijn aankoopplannen opschort.

'Gevoel van urgentie vaak nodig om huis te kopen'

Huurders met kooppotentieel kopen vaak geen huis omdat de urgentie ontbreekt en omdat zij prijsdalingen afwachten.
Nieuws
20 aug 2012

Meer woningen gehuurd dan gekocht

Het aantal verhuurtransacties in de particuliere vrije huursector ligt 80% hoger dan een jaar geleden.

Kwart huurders wil kopen

Ongeveer een kwart van de huurders zou hun huurwoning willen kopen. Of de huurder daadwerkelijk tot aankoop overgaat, is sterk afhankelijk van de woonlasten na aankoop van de woning. Dit blijkt uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW).
Nieuws
31 aug 2012

‘Huurhuizen te koop ramp voor woningmarkt

Het plan van het kabinet om 75 procent van de huurhuizen te koop te zetten draait uit op een ramp. Dat schrijft PvdA-Kamerlid Jacques Monasch samen met Stijn Verbruggen (PvdA-gemeenteraadslid in Nijmegen) in een opiniestuk in de Gelderlander.

Koopwoningen beter betaalbaar voor starters

De dalende woningprijzen zijn ongunstig voor woningeigenaren en banken, maar bieden mogelijkheden voor starters om een woning te kopen tegen geringere financieringslasten. Dat schrijft DNB in haar Bulletin van donderdag.
Nieuws
25 dec 2011

Corporaties moeten driekwart woningen verkopen

Het kabinet wil woningcorporaties verplichten minimaal 75 procent van hun bezit te koop aan te bieden. Huurders krijgen het recht hun woning te kopen.

Prijsdaling koopwoningen stuk groter

Verkochte bestaande koopwoningen waren in november gemiddeld 3,3 procent goedkoper dan in november 2010. De prijsdaling was beduidend groter dan die in oktober, toen de verkoopprijzen 2,8 procent lager waren dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de cijfers van het CBS en het Kadaster.

VEH vindt ontbreken energielabel geen reden voor verbod verkoop

Als het aan het Kabinet ligt, gaat de verkoop van een woning straks niet door als er geen energielabel is. Volgens de Raad van State is dit een veel te zware sanctie op het ontbreken van het sinds 2008 bij verkoop verplichte energielabel. Vereniging Eigen Huis dringt er al langer bij de Tweede Kamer op aan om het wetsvoorstel daarom niet aan te nemen.
Nieuws
5 dec 2011

Een derde woningen eigendom woningcorporatie

De woningcorporaties zijn eigenaren van 2,3 miljoen woningen in Nederland. Het betekent dat een op de drie woningen in ons land in het bezit is van een woningcorporatie. Andere woningverhuurders bezitten 12 procent van de woningen, 55 procent van de woningen in Nederland zijn koopwoningen.
Nieuws
31 okt 2011

Meldplicht bij verkoop huurwoning vervalt

Woningcorporaties hoeven voortaan geen toestemming meer te vragen voor het verkopen van huurwoningen. Verantwoording achteraf in de jaarstukken volstaat.
Nieuws
26 okt 2011

Verkoop huurhuis wordt gemakkelijker

Het wordt voor woningcorporaties gemakkelijker bepaalde huurhuizen te verkopen. Ze hoeven per 1 november in minder gevallen het Rijk om toestemming te vragen.
Nieuws
24 okt 2011

Kopen niet altijd beter

De Volkskrant publiceerde zaterdag een artikel waarin de huur- en koopprijzen in 36 grotere steden werden vergeleken. Daarbij is gekeken hoeveel jaren huur in de vrije sector het kost om een gelijksoortige woning te kopen.

VEH pleit voor ruimere hypotheek

Jonge gezinnen met een dubbel inkomen zouden een hogere hypotheek moeten kunnen afsluiten. Vereniging Eigen Huis (VEH) gaat daar vandaag voor pleiten tijdens een hoorzitting over de Woonvisie van minister Donner van Binnenlandse Zaken.
Getoond 1 tot 25 van 40. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1