De Rechter heeft een uitspraak gedaan over het moment van de opname van een uitsluitingsclausule. In deze casus heeft de vrouw een bedrag geschonken gekregen van haar moeder. De gelden van deze schenking waren afkomstig uit de nalatenschap van de vader van de vrouw. In het testament van de vader van de vrouw is een uitsluitingsclausule opgenomen. Voorts blijkt uit de schenkingsovereenkomst zoals gesloten door de vrouw met haar moeder dat een uitsluitingsclausule van toepassing is, zo stelt de vrouw. De man voert aan dat de moeder van de vrouw op 14 februari 2011 een bedrag ad € 21.000,-- heeft geschonken, terwijl pas op 15 maart 2011 een schenkingsovereenkomst is opgemaakt. Nu de schenkingsovereenkomst is opgesteld nadat de schenking heeft plaatsgevonden, is de in de overeenkomst opgenomen uitsluitingsclausule volgens de man niet van toepassing op de schenking.
Als echtgenoten de vermogensrechtelijke gevolgen van de algehele gemeenschap van goederen niet wensen, kunnen zij vóór het aangaan van hun huwelijk bij de notaris een overeenkomst van huwelijkse voorwaarden laten opstellen. Huwelijkse voorwaarden moeten om rechtsgeldig te zijn bij notariële akte opgesteld worden.
Situatie is als volgt: Oma is 95 jaar oude en is weduwe. Zij had 2 kinderen welke beide zijn overleden. Zij heeft in totaal 5 kleinkinderen waarvan er een is overleden. Deze persoon had drie kinderen.
De vragen:
-Mocht de oma overlijden en er is geen testament opgemaakt erven de achterkleinkinderen dan bij plaatsvervulling van het overleden kleinkind?
-Indien er wel een testament wordt opgemaakt en een van de kleinkinderen zal alles erven hebben de andere kleinkinderen dan een legitieme portie?
En hebben in dat geval de achterkleinkinderen een legitieme portie?.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.