Er zijn tien verschillende wettelijke verlofregelingen die bijdragen aan een goede balans tussen werk en zorg voor kinderen of andere naasten. Alleen weten mensen niet altijd waar ze gebruik van kunnen maken, omdat het verlofstelsel door de jaren heen complex en onoverzichtelijk is geworden.
De uitkeringslasten voor dit jaar nemen naar verwachting met 48 miljoen toe. Ondanks dat het aantal WW-uitkeringen daalt, stijgen de kosten voor de WIA en de Wajong. In 2020 nemen de uitkeringslasten nog meer toe vanwege een stijging van het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, de introductie van het partnerverlof voor kersverse ouders en indexering van de uitkeringen als gevolg van de loonontwikkeling. Dit staat in de Juninota over de financiële ontwikkelingen van de wetten die UWV uitvoert.
Vanaf 1 juli 2020 hebben partners van de moeder recht op aanvullend geboorteverlof. Dit verlof bedraagt maximaal 5 maal de wekelijkse arbeidsduur. Dit is geregeld in de Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG). Dit besluit voorziet in een aanpassing van het Algemeen inkomensbesluit socialezekerheidswetten (AIB) en het Dagloonbesluit werknemersverzekeringen (Dagloonbesluit) om te regelen wat onder inkomen wordt verstaan als iemand de nieuwe uitkering, geïntroduceerd met de WIEG, ontvangt.
Per 1 januari 2019 verandert er een aantal regels op het terrein van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit zijn de wijzigingen in 2019 in alfabetische volgorde:
Bij de geboorte van een baby krijgt de partner van de moeder meer dagen vrij. Vanaf begin volgend jaar een hele week. Nu is dat nog twee dagen. Vanaf 1 juli 2020 worden de verlofmogelijkheden voor partners na de komst van een baby verder uitgebreid, tot maximaal zes weken.
De Tweede Kamer stemde voor de nieuwe Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG).
Ouders krijgen na de komst van een baby meer tijd samen met hun kind. Dat wordt geregeld in de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) die minister Koolmees naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Bent u zwanger van een tweeling of meerling? Dan krijgt u vanaf 1 april 2018 minimaal 20 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Tot dan was dat minimaal 16 weken. Dit meldt het UWV.
Uit de evaluatie komt naar voren dat de groep vrouwen die gebruik maakt van de mogelijkheid om het bevallingsverlof flexibel op te nemen nog beperkt is (ca. 2%). Dit hangt samen met het feit dat de mogelijkheid van flexibele opname nog onvoldoende bekend was. De bekendheid is overigens wel stijgende, namelijk van 25% onder de vrouwen met een bevallingsdatum in 2015 tot 36% op het moment van enquêteren in het najaar van 2017.
In het Regeerakkoord is afgesproken om het verlof voor partners bij de geboorte van het kind uit te breiden van 2 dagen met loondoorbetaling nu naar 1 week verlof met behoud van loon en aanvullend 5 weken verlof zonder loon.
Minister Asscher heeft de Tweede Kamer de tweede nota van wijziging bij het Wetsvoorstel wijziging van de Wet arbeid en zorg en enkele andere wetten in verband met de uitbreiding van het kraamverlof teneinde de band tussen de partner en het kind te versterken (34 617) aangeboden.
Minister Asscher heeft de Tweede Kamer het voorstel van wet tot wijziging van de Wet arbeid en zorg en enkele andere wetten in verband met de uitbreiding van het kraamverlof teneinde de band tussen de partner en het kind te versterken toegezonden.
In een wetsvoorstel dat op voorstel van minister Asscher door de ministerraad is aanvaard wordt, als je samen met je partner een kind krijgt, het recht op betaald verlof op vijf dagen gesteld. Dat is drie dagen meer dan nu het geval is.
De Eerste Kamer heeft unaniem ingestemd met het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De meeste maatregelen, bedoeld om het combineren van werk en zorg gemakkelijker te maken, gaan vanaf 1 januari 2015 gelden. Hieronder een schematisch overzicht.
De Tweede Kamer heeft met ruime meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Met dit wetsvoorstel wordt het combineren van werk en zorg gemakkelijker.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.