MijnFintool

Home Dossiers krediet 1 tot 25 van 143

Richtlijn kredietservicers en kredietkopers (internetconsultatie)

Het implementatiebesluit werkt de verplichtingen voor kredietservicers en kredietkopers uit het wetsvoorstel verder uit.

Buy now pay later

In 2023 zijn via rekeningen op naam van een minderjarige bijna 600.000 iDEAL transacties verricht die te linken zijn aan aanbieders van Buy Now Pay Later (BNPL). Dit constateert de Autoriteit Financiële Markten na onderzoek.

Maximale rente op krediet stijgt

De maximale rente die aanbieders mogen rekenen op consumptief krediet (oftewel de maximale kredietvergoeding) zal per 1 januari stijgen van 14% naar maximaal 15%. Geld lenen, rood staan en kopen op afbetaling kan daardoor duurder worden.

Implementatiewet richtlijn kredietservicers en kredietkopers (internetconsultatie)

Het wetsvoorstel implementeert Richtlijn (EU) 2021/2167 inzake kredietservicers en kredietkopers. Het voorstel introduceert in de Wet op het financieel toezicht een vergunningplicht en doorlopend toezicht voor partijen die niet-renderende kredietovereenkomsten servicen (kredietservicers).
Nieuws
1 jun 2022

Kamervragen kredietchecks

Minister F.M. Weerwind gaf antwoord op Kamervragen naar aanleiding van een artikel 'Zo werd M. R. de dupe van haar data: ‘Ze geloven in eerste instantie het systeem’'.
Nieuws
16 aug 2021

Kamervragen over hoogte Bbz-krediet

Staatssecretaris Wiersma gaf antwoorden op Kamervragen over de hoogte van het Bbz-krediet. Bbz staat voor Besluit bijstandverlening zelfstandigen.
Nieuws
23 jul 2021

Banken maken plaats voor online kredietverstrekkers

De tijden waarin bedrijven gemakkelijker een lening konden krijgen zijn voorbij. Het midden- en kleinbedrijf (mkb) krijgt steeds steeds vaker ‘nee’ te horen bij de bank. In reactie lanceert de overheid allerlei fondsen om mkb’ers te helpen met investeringen. Toch zijn veel ondernemers die willen investeren de klos. Bovendien stagneert de groei maar ook de verduurzaming van het bedrijfsleven.
Nieuws
10 mei 2021

Rentecompensatie na afboeking?

De consumenten hebben in 2005 een doorlopend krediet met een variabele rente afgesloten bij kredietverstrekker met een kredietlimiet van € 35.000,-. De kredietlimiet is volledig benut. Begin 2017 is voor de consumenten de wettelijke schuldsaneringsregeling uitgesproken. Deze is in januari 2020 beëindigd door toekenning van een schone lei.

Herverzekering leverancierskredieten

Met kortlopende leverancierskredieten wordt in Nederland op jaarbasis door commerciële kredietverzekeraars meer dan 200 miljard euro aan handel mogelijk gemaakt. De verzekerde bedrijven leveren op afbetaling aan hun klanten in binnen- en buitenland. Deze klanten krijgen doorgaans dertig tot negentig dagen de tijd om de ingekochte goederen terug te betalen. In deze tijd kunnen zij omzet genereren waardoor ze aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Dit leveren op afbetaling wordt mogelijk gemaakt doordat de betalingsrisico’s kunnen worden verzekerd bij de genoemde commerciële verzekeraars.
Nieuws
23 apr 2020

Overheid herverzekeraar leverancierskrediet

Veel bedrijven zoals winkels en horecazaken uit het mkb-segment worden bevoorraad op basis van leverancierskrediet. Dit betekent dat een leverancier zich verzekert tegen het risico dat hij niet betaald wordt. Door de coronacrisis ontstaan hier problemen.
Nieuws
16 mrt 2020

Verruiming borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)

Staatssecretaris Keijzer informeerde de Tweede Kamer over verruiming borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB) als gevolg van de Coronacrisis.

Voorlopig geen verlaging maximum kredietvergoeding

Minister W.B. Hoekstra heeft gereageerd op een eerder ingediende motie. De motie verzoekt de regering om online winkels in het Besluit kredietvergoeding als aparte categorie op te nemen en de maximale kredietvergoeding voor hen te verlagen van 12% naar 2%.

Wijziging van de Vrijstellingsregeling Wft

Consultatie van de concept-regeling tot wijziging van de Vrijstellingsregeling Wft in verband met het aanpassen van de artikelen die betrekking hebben op het overdragen van vorderingen uit hoofde van een kredietovereenkomst en de Uitvoeringsregeling Wft in verband met het aanpassen van de dekkingsbedragen voor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Bank mag aflossingsvrij doorlopend krediet eenzijdig beëindigen

Twee consumenten hebben zich bij Kifid beklaagd over het feit dat een kredietverstrekker hun doorlopend krediet niet aflossingsvrij wil voortzetten. Aan nieuwe klanten biedt de bank het product niet meer aan. Voor bestaande klanten wil de bank het product zodanig aanpassen dat klanten naast rente ook iedere maand een deel van het krediet terugbetalen.

Wijziging van de Vrijstellingsregeling Wft

De Vrijstellingsregeling Wft is op een aantal punten aangepast omdat in de praktijk onduidelijkheid bestond over de vraag of het verlenen van uitstel van betaling van een bestaande schuld onder de reikwijdte van de Wet op het financieel toezicht (Wft) valt en daarmee vergunningplichtig is. In de Vrijstellingsregeling is daarom opgenomen dat het kosteloos verlenen van uitstel van betaling is vrijgesteld van de Wft.
Nieuws
2 jul 2018

Kifid opent loket voor kleinere mkb’er

Sinds 1 juli 2018 kunnen naast consumenten ook kleinere mkb-ondernemers en zzp’ers terecht bij Kifid, het klachteninstituut voor financiële dienstverlening. Heeft een kleinere ondernemer een klacht over zijn financiering en lost de bank dit niet naar tevredenheid op, dan is Kifid het toegankelijke en deskundige alternatief voor een gang naar de rechter.
Nieuws
12 mei 2017

Paper: Eigen huis als onderpand op leningen van ondernemers

In de periode 2008-2013 daalden huizenprijzen met bijna 25 percent als gevolg van de economische crisis. De interactie tussen de woningmarkt en de kredietverstrekking aan bedrijven kan de gevolgen van een economische crisis verergeren. In een Engelstalige 'Discussion Paper' gaat het CPB nader in op de rol van het eigen huis als onderpand op leningen van ondernemers.
Nieuws
4 mei 2017

Gunstigste datum voor afsluiten lening

Bernard van Ommeren (BNG), Maarten Allers (COELO) en Michel Vellekoop (UvA) onderzochten de 'optimale' datum voor het afsluiten van een lening. Een lening kan direct worden afgesloten of men wacht af in de hoop dat de rente zal dalen voor het moment dat de lening echt nodig is.

Wijziging consumentenkredietovereenkomsten

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel van minister Van der Steur aangenomen die naar verwachting op 1 januari 2017 in werking zal treden.
Nieuws
17 feb 2014

AFM: Toon de krediettabel ook bij hypothecair krediet

Wanneer u als dienstverlener in een reclame voor krediet een debetrentevoet of maandbedrag noemt, moet u ook een krediettabel tonen. Een krediettabel geeft uw klanten inzicht in belangrijke kenmerken van het krediet, denk bijvoorbeeld aan de totale kosten hiervan. Ook kunnen klanten door een krediettabel kredieten onderling beter vergelijken. De AFM krijgt regelmatig de vraag in welke gevallen de krediettabel getoond moet worden. U toont de krediettabel niet alleen in reclames voor consumptief krediet, maar ook bij hypotheken. Vooral over de laatste categorie, hypothecair krediet, bestaat nog wel eens onduidelijkheid.
Nieuws
29 aug 2013

Banken verwachten geen verdere daling van vraag naar woninghypotheken

In het DNB bulletin van de DNB staat dat banken in het derde kwartaal van dit jaar geen verdere daling verwachten van de vraag naar woning­hypotheken; een enkele bank rekent zelfs op een aantrekken­de vraag. Ook is hun inschatting dat zij de acceptatiecriteria voor het verstrekken van woning­hypotheken niet verder hoeven aan te scherpen.

Kredietwaardigheid toetsen bij telefoonabonnement

Als het aan Tweede Kamerlid Sadet Karabulut van de SP ligt, moeten telefoonaanbieders de kredietwaardigheid toetsen van hun klanten, zodat die geen abonnementen nemen waardoor ze in financiële problemen komen.
Nieuws
23 mei 2013

Leasing en factoring: kansrijke financieringsinstrumenten

In een financieel ingewikkelder wordende wereld kunnen bedrijven zich niet langer alleen tot de bank wenden om volledig te voldoen aan hun financieringsbehoefte. Ondernemers moeten meer op zoek naar de optimale financieringsmix en daarbij alternatieve instrumenten in overweging nemen en alternatieve wegen inslaan. Leasing en factoring kunnen een belangrijk deel van deze weg uitmaken, zo blijkt uit onderzoek (zie download) van Panteia/EIM.
Nieuws
21 mei 2013

AFM waarschuwt voor oplichting met kredieten

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft klachten ontvangen over gestolen klantgegevens en fraude met kredieten van consumenten. De fraudeurs beloven consumenten geld terug te geven omdat ze te veel zouden hebben betaald voor een financieel product, maar in werkelijkheid worden ze opgelicht.
Nieuws
13 feb 2013

Rondetafelgesprek Tweede Kamer over kredietmarkt

Herinnering
De commissies voor Economische Zaken en Financiën houden op woensdag 13 februari 2013 van 10.00 tot 13.30 uur een openbaar rondetafelgesprek met belanghebbenden over de kredietmarkt. Het rondetafelgesprek is in de Groen van Prinstererzaal. Werking kredietmarkt Doel van het gesprek is een betere indruk te krijgen van de werking van de kredietmarkt in Nederland. Daarbij wordt extra aandacht besteed aan de hypotheekverstrekking en de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf. Voor het gesprek is een groot aantal betrokkenen uitgenodigd, met wie verdeeld over drie blokken gesproken zal worden. Een aantal andere organisaties en enkele particulieren hebben de Kamer schriftelijk over hun standpunt geïnformeerd..
Getoond 1 tot 25 van 143. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1