Tien jaar na het uitbreken van de kredietcrisis zijn de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen in Nederland terug op het niveau van 2008. Er zijn echter grote regionale verschillen. In grote delen, voornamelijk buiten de Randstad, liggen de prijzen nog lager dan in 2008. In de grote steden liggen prijzen ver boven het peil van 2008. Dit meldt het CBS naar aanleiding van vragen vanuit de media.
Als gevolg van de economische crisis is de Nederlandse staatsschuld fors opgelopen. Dit komt vooral doordat de overheid jaren op rij fors meer uitgaf dan zij aan inkomsten ontving. Steun aan de financiële sector en Europese overheden speelt een veel minder grote rol, al wordt dit nog steeds vaak gedacht, zo blijkt uit een enquête van de Nederlandsche Bank.
De strengere eisen om banken crisisbestendiger te maken leiden sinds de kredietcrisis tot hogere winstmarges op hypotheken. Banken geven aan dat zij gedwongen zijn de winstmarges op nieuwe hypotheken flink te laten oplopen om op die manier hun balansen te versterken. Dit schrijft de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Zie 2 rapporten van de ACM: 'De invloed van Basel III op de hypotheekmarges' en 'Concurrentie op de hypotheekmarkt'.
Het Ministerie van Financiën en DNB werken aan de oprichting van een fonds voor de financiering van het depositogarantiestelsel. Aanleiding zijn de ervaringen van de kredietcrisis en aankomende Europese regelgeving. Banken gaan straks een risicogewogen bijdrage aan het fonds betalen. Een wetsvoorstel dat voorziet in fondsvorming per 1 juli 2013, is ter behandeling aangeboden aan de Tweede Kamer.
De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2012 met 0,8 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. In vergelijking met het kwartaal daarvoor groeide de economie met 0,3 procent. Daarmee is Nederland weer even uit de recessie.
ING wil dit jaar nog een deel van de staatssteun terugbetalen die het concern tijdens de financiële crisis ontving. De bank wil daar onder meer de opbrengsten van de verkoop van ING Direct in de VS gebruiken.
De Nederlandse economie zal in de komende twee jaar niet wezenlijk aantrekken. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) blijven inkomens en huizenprijzen dalen, terwijl de werkloosheid verder oploopt.
Het begrotingsakkoord dat de vijf politieke partijen donderdag bereikten werd door premier Rutte donderdagavond gekenschetst als 'ongekend in de parlementaire geschiedenis'. Hieronder volgt een overzicht van een aantal bezuinigingen en hervormingen waar VVD, CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie het donderdag over eens zijn geworden.
De commissie-De Wit concludeert in haar eindrapport dat de overheid in 2008 bij het redden van de banken veel fouten heeft gemaakt. Ook zou toenmalig minister Bos van Financiën grote risico’s genomen hebben en mogelijk teveel betaald hebben voor de overname van ABN Amro.
De parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar het redden van Nederlandse banken tijdens de kredietcrisis in 2008 en 2009, komt woensdagmiddag met haar eindrapport.
De president van de Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot sprak bij de presentatie van het jaarverslag waarschuwende woorden over de situatie in Nederland. “Het lijkt me onwaarschijnlijk dat we met hervormingen de groei naar 2 à 3% kunnen brengen. Het is een misvatting dat je uit de financiële problemen kunt groeien. Er is echt harde budgettaire consolidatie nodig. Daarnaast zijn hervormingen nodig wil je überhaupt op die 1,5% groei komen.”
Het dieptepunt van de schuldencrisis is achter de rug. Dat zei president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) in een interview met de Duitse krant Bild. De Europese overheden moeten volgens hem nu maatregelen nemen om de eurozone tegen verdere crises te beschermen.
De financiële intermediairs hebben een van de slechtste jaren ooit achter de rug. Dit blijkt volgens Het Financieele Dagblad uit onderzoek van D&O. Door de tegenvallende markt voor hypotheken en schade- en levensverzekeringen is de gemiddelde omzet van het intermediair in 2011 gedaald met 11%. Dat is volgens D&O de grootste daling ooit.
ABN Amro heeft het verlies van 414 miljoen euro over 2010 vorig jaar weten om te buigen in een nettowinst van 689 miljoen euro. Het laatste kwartaal van 2011 leverde wel weer een verlies op van 121 miljoen euro, vanwege een voorziening voor leningen aan Griekenland.
Minister Jan Kees de Jager van Financiën is niet van plan grote banken op te splitsen in een deel voor consumenten en een deel voor zakenactiviteiten. Daarmee lijkt hij in te gaan tegen de wens van de Tweede Kamer.
Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de kredietstatus van ING Verzekeringen met een trede verlaagd van Baa1 naar Baa2. Directe aanleiding is de afboeking van ongeveer 1 miljard euro die het concern doet op zijn Amerikaanse lijfrenteportefeuille. De Amerikaanse dochtermaatschappij ING America Insurance Holding kreeg een vergelijkbare statusverlaging.
De Europese waakhond voor de financiële markten, ESMA, gaat de kredietbeoordelaars beoordelen. Dit jaar hebben in totaal 15 beoordelaars toestemming gekregen om in Europa kredietbeoordelingen af te geven over onder meer de kredietwaardigheid van landen en banken. Nu is het tijd voor extra toezicht op die beoordelaars, aldus ESMA.
Banken gaan meer aandacht besteden aan MKB-ondernemers en hen beter ondersteunen bij hun kredietaanvraag. Dat is afgesproken op een bijeenkomst met MKB-Nederland en de top van de Nederlandse financiële sector onder voorzitterschap van minister Verhagen van EL&I.
De belangrijkste centrale banken in de wereld nemen gezamenlijk maatregelen om de beschikbaarheid van liquide middelen in het financiële systeem te vergroten. Zij hopen zo de spanningen in financiële markten te verminderen.
Oud Fortis-bestuurder Lex Kloosterman heeft voor de parlementaire enquêtecommissie betoogd dat de nationalisatie door Nederland in oktober 2008 van Fortis Bank Nederland en ABN AMRO niet nodig was. De enquêtecommissie onderzoekt de Nederlandse bankensteun tijdens de kredietcrisis.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.