MijnFintool

Home Dossiers kredietverlening 1 tot 25 van 25

Dalende trend van aantal kredieten zet door (BKR Monitor 2024)

In 2024 nam het aantal Nederlanders van 18 jaar en ouder met een krediet verder af. Eind 2024 telde Nederland 7,3 miljoen mensen die bij BKR geregistreerd staan met een krediet, dat zijn er 300 duizend minder dan in 2023, toen 7,6 miljoen Nederlanders bij BKR geregistreerd stonden met een krediet.

Richtlijn kredietservicers en kredietkopers (internetconsultatie)

Het implementatiebesluit werkt de verplichtingen voor kredietservicers en kredietkopers uit het wetsvoorstel verder uit.
Nieuws
31 jan 2025

Kredietaanbieders van buiten Nederland niet gebonden aan maximum kredietvergoeding

In een zaak van de AFM tegen een online flitskredietaanbieder oordeelde de rechter dat elders in Europa gevestigde aanbieders van online flitskrediet niet gebonden zijn aan het in Nederland geldende maximum kredietvergoedingspercentage van 14%.

Herziene Gedragscode Kleinzakelijke Financiering

Kleinzakelijke ondernemers krijgen in iedere fase van het financieringsproces de mogelijkheid om waar nodig in persoonlijk contact met de bank te komen. Dat is een belangrijke wijziging in de herziene Gedragscode Kleinzakelijke Financiering (GKF) die in gaat op 1 juli. Ook zullen banken bij afwijzing van een kredietaanvraag nadrukkelijker verwijzen naar alternatieve vormen van financiering. Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Banken.

Implementatiewet richtlijn kredietservicers en kredietkopers (internetconsultatie)

Het wetsvoorstel implementeert Richtlijn (EU) 2021/2167 inzake kredietservicers en kredietkopers. Het voorstel introduceert in de Wet op het financieel toezicht een vergunningplicht en doorlopend toezicht voor partijen die niet-renderende kredietovereenkomsten servicen (kredietservicers).
Nieuws
17 okt 2022

Regeling verlenging risicoweging hypothecaire leningen 2022

DNB constateert dat het systeemrisico in de Nederlandse woningmarkt aanhoudt. De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren fors gestegen en tekenen van overwaardering blijven zichtbaar. De groei piekte in januari 2022 op 21,1 procent, het hoogste groeicijfer dat door het CBS is gemeten sinds het begin van de prijsindex in 1995. Als gevolg van de sterke prijsstijgingen, is de gemiddelde prijs sinds het dieptepunt in 2013 meer dan verdubbeld en zijn reële prijzen inmiddels hoger dan bij de vorige piek.

Structurele verlaging van de kredietvergoeding

De kredietvergoeding die een kredietgever aan een consument in rekening mag brengen voor een consumptief krediet is aan een wettelijk maximum gebonden. De maximale kredietvergoeding op jaarbasis bestaat uit de wettelijke rente – van thans 2 procent – vermeerderd met een opslag.

Kamervragen kredietverstrekker

Minister Hoekstra gaf antwoord op Kamervragen over kredietverstrekker X, dat klanten teveel rente liet betalen over hun doorlopend krediet.
Nieuws
9 apr 2021

Verkenning naar non-bancaire mkb-financiering

Het midden- en kleinbedrijf is steeds vaker aangewezen op alternatieve financieringsvormen zoals factoring en equipment lease. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) bracht deze snelgroeiende markt verder in kaart en ziet met name risico’s voor kleine ondernemers.
Nieuws
7 apr 2021

Kamervragen aanscherpen kredietverstrekking

Minister Hoekstra gaf antwoord op Kamervragen over het bericht ‘Banken draaien duimschroeven mkb’er strakker aan in tweede lockdown’.
Nieuws
28 okt 2020

Onderzoeksrapport niet-bancaire kredietverlening

De huidige wettelijke bescherming van kleinzakelijke klanten in de Wet op het financieel toezicht (Wft) verschilt per financieel product en type klant. In de Europese regelgeving en de Wft zijn geen regels opgenomen voor het aanbieden van krediet aan zakelijke klanten. Dit is anders als een zzp-er zakelijk een krediet afsluit, maar voor consumptieve doeleinden. In dit geval wordt de zzp-er namelijk als consument aangemerkt en gelden de regels voor het aanbieden van krediet in de Wft en houdt de AFM toezicht op de aanbieder.
Nieuws
24 mei 2016

Protocol transparantie kredietverlening

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft de Tweede Kamer het protocol toegezonden waarin wordt vastgelegd welke rechten spaarders hebben om inzicht te krijgen in de manier waarop het spaargeld bij hun bank is belegd. Het protocol is door de Nederlandse Vereniging van Banken en haar leden opgesteld.

ECB wil kredietverlening eurozone stimuleren met nieuw leenprogramma.

De Europese Centrale Bank zet zware middelen in om de kredietverlening binnen de eurozone op gang te brengen en in het verlengde daarvan de lage inflatie van een half procent op een niveau van net onder twee procent krijgen. Dit wil de ECB bereiken met zogenaamde targeted longer-term refinancing operations (tltro's), ofwel gerichte langerlopende herfinancieringstransacties. Deze niet-standaard monetaire beleidsmaatregel is zo ontworpen dat banken worden gestimuleerd om hun kredietverlening aan bedrijven en consumenten uit te breiden.
Nieuws
24 apr 2014

Kredietverlening en bancair kapitaal

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft de Tweede Kamer de studie “Kredietverlening en bancair kapitaal” van De Nederlandsche Bank toegezonden (zie download). De studie gaat in op de vraag hoe de aangescherpte eisen aan de bankensector kunnen worden verwezenlijkt en welke gevolgen dit kan hebben voor de kredietverlening.
Nieuws
13 feb 2014

Markt voor flitskrediet verder opgedroogd

Volgens de AFM is het aantal aanbieders van flitskrediet de afgelopen jaren sterk afgenomen. Er is op dit moment nog steeds een klein aantal aanbieders actief. Consumenten doen er daarom nog steeds goed aan om goed naar de kosten te kijken als ze overwegen een flitskrediet af te sluiten.
Nieuws
29 jan 2014

MKB-fonds Nederlandse verzekeraars van start met 30 miljoen euro

Verzekeraars maken een begin met de kredietverstrekking aan veelbelovende ondernemers in het klein-MKB. Een groep van negen verzekeraars steekt – gecoördineerd door het Verbond van Verzekeraars – 30 miljoen euro in Qredits, een onafhankelijke en private kredietverstrekker die (startende) ondernemers helpt met advies en financiering. Het Verbond is zeer verheugd dat met deze eerste, concrete bijdrage de financieringsnood van ondernemers met innovatieve plannen wordt verzacht.
Nieuws
3 jul 2013

Verzekeraars reiken MKB helpende hand

Het vandaag verschenen rapport van de commissie-Hoek (zie link voor pdf) bevat belangrijke aanbevelingen voor de stimulering van kredietverlening aan het MKB. Naast aanbevelingen op het gebied van regelgeving (Solvency II) en fiscale maatregelen om opbouw van Eigen Vermogen in het MKB te bevorderen, benoemt Hoek ook het MKB-fonds, wat voortvloeit uit het eerder dit jaar verschenen position paper van het Verbond van Verzekeraars. Binnen het Verbond hebben diverse verzekeraars reeds de intentie uitgesproken om 170 miljoen euro te investeren.
Nieuws
3 jul 2013

Leningen en rekening-courant via aanbieder niet verboden, wel mogelijk sturingsrisico

Adviseurs en bemiddelaars mogen leningen krijgen van aanbieders. Ook mogen er rekening-courantverhoudingen zijn tussen beide partijen. Wel is het de vraag in hoeverre deze leningen en rekening-courantverhoudingen de onafhankelijkheid van deze groep financiële dienstverleners beïnvloeden. Ze kunnen daarmee afbreuk doen aan de bedoeling van het provisieverbod, stelt de AFM.
Nieuws
2 mei 2013

Stappenplan crowdfunding voor betere consumentenbescherming

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandsche Bank (DNB) krijgen geregeld vragen over crowdfunding. Crowdfunding is een initiatief om via een (online) platform geld aan te trekken van en uit te lenen aan consumenten en bedrijven. Deze alternatieve vorm van financiering kan toegevoegde waarde hebben in het aanbod van financieringsmogelijkheden.

Vrouwen lenen minder dan mannen

Uit onderzoek van online financiële dienstverlener MoneYou naar het leengedrag van Nederlanders blijkt dat 38% van de Nederlanders op dit moment geld leent, anders dan hun hypotheek. 28% sluit deze lening bij een bank af, 8% bij familie. Lenen van vrienden is met 2% het minst in trek. Vorig jaar klopte de ene helft van de leners nog bij de bank aan en de andere helft bij familie.
Nieuws
13 feb 2013

Rondetafelgesprek Tweede Kamer over kredietmarkt

Herinnering
De commissies voor Economische Zaken en Financiën houden op woensdag 13 februari 2013 van 10.00 tot 13.30 uur een openbaar rondetafelgesprek met belanghebbenden over de kredietmarkt. Het rondetafelgesprek is in de Groen van Prinstererzaal. Werking kredietmarkt Doel van het gesprek is een betere indruk te krijgen van de werking van de kredietmarkt in Nederland. Daarbij wordt extra aandacht besteed aan de hypotheekverstrekking en de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf. Voor het gesprek is een groot aantal betrokkenen uitgenodigd, met wie verdeeld over drie blokken gesproken zal worden. Een aantal andere organisaties en enkele particulieren hebben de Kamer schriftelijk over hun standpunt geïnformeerd..

Zalm: hypotheekrente gaat niet omlaag

In een interview in De Telegraaf spreekt Zalm deze verwachting uit. Aspirant-huizenkopers hoeven er voorlopig niet op te rekenen dat de hypotheekrente omlaag gaat.
Nieuws
29 nov 2012

Beantwoording Kamervragen over effecten op bancaire dienstverlening

Minister Dijsselbloem van Financiën stuurt – mede namens de staatssecretaris van Financiën - de Tweede Kamer de beantwoording van vragen over de effecten van nieuwe maatregelen voor banken op de bancaire dienstverlening.
Nieuws
10 okt 2012

Beantwoording vragen bankenbelasting

De staatssecretaris van Financiën informeert de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen die gesteld zijn over de gevolgen voor de kredietverlening van de Wet bankenbelasting.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1