MijnFintool

Home Dossiers krimpgebieden 1 tot 22 van 22

Wegomlegging geen oplossing

Straatje erbij, het kleinschalig woningen bouwen aan de randen van de bebouwde kom, wordt steeds vaker geopperd als oplossing voor de woningbouwopgave in Nederland.

Regeling van het Volkshuisvestingsfonds

In 2021 heeft het ministerie van BZK in een kort tijdsbestek een regeling voor de aanpak van de particuliere voorraad in kwetsbare gebieden opgezet en tot uitvoering gebracht: het Volkshuisvestingsfonds (VHF).

Verhuizingen steeds meer gericht op regio’s buiten de Randstad

In 2020 verhuisden meer mensen uit de Randstad dan ernaartoe. De trek uit de Randstad naar regio’s daarbuiten neemt de laatste jaren toe. Vooral stellen zonder kinderen en mensen ouder dan dertig jaar verlaten vaker dan voorheen de Randstad. Dat meldt het CBS op basis van onderzoek naar aanleiding van vragen uit de media.
Nieuws
3 feb 2020

Langdurige woningleegstand

Tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2019 was het aandeel leegstaande woningen ongeveer constant, namelijk 1 procent van het totaal. Tussen de 30 en 40 procent daarvan stond langdurig leeg.

Verhuiswensen senioren

Het Kadaster onderzoek ‘Een groeiende verhuiswens is geen garantie voor succes’ bevat een aantal inzichten, zoals de betaalkracht van ouderen en het type woningen dat zij bezitten.

Woningmarkt Groningse krimpregio’s

Het Kadaster heeft voor de provincie Groningen de ontwikkelingen van de woningmarkt in de regio onderzocht. In een rapport wordt nader ingegaan op de vraag hoe de leefbaarheid in krimpgebieden te verbeteren.

VEH pleit voor flexibele NHG grens

Vereniging Eigen Huis pleit bij minister Ollongren voor onderzoek naar flexibilisering van de kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De huidige werkwijze met één landelijke koopgrens voor de nationale hypotheekbescherming werkt niet meer.

Financieel Stabiliteitscomité: Tekenen van oververhitting op delen van de huizenmarkt

Het Financieel Stabiliteitscomité heeft in zijn vergadering van 8 november 2016 gesproken over de financiële stabiliteitsrisico’s van de ontwikkelingen op de huizenmarkt.

Omgevingswet door de Eerste Kamer aangenomen

In de Omgevingswet worden 26 bestaande wetten opgenomen en het aantal algemene maatregelen van bestuur teruggebracht van 120 naar 4. Deze vermindering van regels moet onder meer leiden tot meer kwaliteit voor de leefomgeving, een grotere keuzevrijheid voor ondernemers, kortere procedures en minder onderzoekslasten. Eén wet, één vergunning.

Weinig Nederlanders kiezen voor baan in buurland

De grenzen tussen Nederland en de buurlanden werken belemmerend voor de arbeidsmarkten in de grensgebieden. Per dag pendelen bijna 100.000 werknemers tussen Nederland en Duitsland of België en omgekeerd.

PBL ontzenuwt schrikbeeld: binnensteden hebben goede vooruitzichten

De leegstand in Nederlandse binnensteden loopt op maar de toekomst is rooskleurig. Voorwaarde is wel dat de binnenstad verandert. Het PBL onderscheidt in het rapport ‘De Veerkrachtige Binnenstad’ vijf verschillende profielen, op basis waarvan de ontwikkeling van binnensteden in Nederland wordt geschetst.

Overdrachtsbelasting krimpgebieden omlaag?

Tijdens het Kamerdebat over bevolkingskrimp (16 april 2015) heeft Minister Blok aangegeven te onderzoeken of de overdrachtsbelasting in krimpgebieden in bijzondere gevallen omlaag kan of zelfs helemaal kan verdwijnen. Na de zomer informeert hij de Tweede Kamer hierover.

De gevolgen voor het stedelijk bestuur van de trek naar de stad

De trek naar de stad gaat onverminderd door. Vooral jonge, hoger opgeleide huishoudens zoeken weer hun heil in de stad. Dicht bij voorzieningen, zo dicht mogelijk bij het werk. Daardoor is er ook sprake van zogeheten geografische opschaling van segmenten als de woningmarkt en de arbeidsmarkt binnen een interstedelijke netwerkstructuur, blijkt uit een onderzoeksrapport (zie download).

PBL: Voorzichtig met bouwen

Er lijkt sprake van een licht herstel op de Nederlandse woningmarkt. Het PBL waarschuwt in een rapport (zie download) echter voor een te groot optimisme. In sommige, vooral stedelijke regio’s trekt de markt misschien aan, maar nieuwbouw is in grote delen van het land niet vanzelfsprekend.

Gezondheid in krimpregio's leidt tot kamervragen

Mensen die in de zogeheten krimpregio's van Nederland wonen, hebben over het algemeen een minder goede gezondheid dan mensen in andere regio's. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat dit onder andere komt door de minder gunstige sociaal-economische situatie in deze regio's.

Antwoorden Kamervragen 'postcode'hypotheken

Antwoorden van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) en minister Dijsselbloem (Fin) op de vragen van de Kamerleden Monasch en Albert de Vries (beiden PvdA) over de kosten van een hypotheek in krimpgebieden.

Kamervragen over 'postcode'hypotheektarieven

Zie gekoppeld artikel voor antwoorden
Naar aanleiding van nieuwsartikelen over een een opmerking van NVM-voorzitter Ger Hukker voor differentiatie in regionale hypotheektarieven zijn kamervragen gesteld. Diverse banken hebben echter al aangegeven hier geen plannen voor te hebben. Zie onder de Kamervragen. Zodra de antwoorden bekend zijn, zullen wij hier op terugkomen.

Geen 'postcode'tarief voor hypotheekrente

De NOS stelt dat de grote Nederlandse banken niet van plan zijn in de toekomst in bepaalde regio’s een afwijkende hypotheekrente te vragen. De Telegraaf schreef vorige week dat NVM-voorzitter Ger Hukker het logisch vindt dat banken een hogere rente gaan vragen in gebieden waar het minder goed gaat op de huizenmarkt. Dat geldt bijvoorbeeld voor Oost-Friesland, Noordoost-Groningen, Duiven-Westervoort en Doetinchem.

Vergrijzing heeft gevolgen voor de woningmarkt

Nederland vergrijst. Het aandeel 65-plussers in de Nederlandse bevolking neemt naar verwachting toe van 16 procent in 2012 tot 25 procent in 2040. Het aandeel ‘oudere ouderen’ (75-plus) neemt toe: van 7 procent nu tot 14 procent in 2040. Deze vergrijzing heeft gevolgen voor de woningmarkt, de mobiliteit en de regionale economie. Zie link voor rapport.

Monitor investeren voor de toekomst 2012

Het doel van de Monitor Investeren voor de Toekomst is op de eerste plaats het in beeld brengen van de voortgang van de realisatie van geschikte woningen voor ouderen en mensen met beperkingen en op de tweede plaats het opnieuw bepalen van de opgave voor de komende jaren. Voor beide doelen levert het WoonOnderzoek Nederland (WoON) de basis.

Krimpgebieden blijven jonge migranten trekken

Minder populaire plattelandsgemeenten in het noorden en oosten van Noord-Nederland blijven in trek bij jonge verhuizers. Niet zozeer wegens het landschap, maar vooral wegens de relatief goedkope huizen. En veelal gaat het om verhuizers die niet van ver weg komen, maar van dichtbij. Vaak kunnen ze hier hun woonwensen realiseren. Dat blijkt uit een promotie onderzoek van Rixt Bijker (Rijksuniversiteit Groningen).

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1