De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een verkenning uitgevoerd naar de kwaliteit van het hypotheekadvies in Nederland. Wij zien goede voorbeelden maar ook oude en nieuwe aandachtspunten die nog niet in alle adviezen goed gaan. De AFM verwacht van hypotheekadviseurs dat ze aan de hand van het rapport bekijken welke onderdelen van hun adviesdienstverlening zij kunnen verbeteren.
Wanneer u wilt gaan bouwen moet u nu in veel gevallen een vergunning aanvragen bij de gemeente. Met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) gaat dit veranderen.
Minister De Jonge gaf antwoord op vragen van de Eerste Kamer over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). De Wkb verhoogt de bouwkwaliteit en versterkt de positie van de consument als opdrachtgever. Dit gebeurt door wijzigingen in het publiekrechtelijk proces voor bouwactiviteiten en aanpassingen in het Burgerlijk wetboek.
Het onderhavige besluit is een uitwerking van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (hierna: de wet). Het doel van deze wet is verbetering van de bouwkwaliteit door versterking van de positie van de particuliere en zakelijke bouwconsument en door de introductie van een nieuw stelsel van kwaliteitsborging voor bouwwerken (hierna: het stelsel).
Deze brochure maakt aan de hand van praktische voorbeelden inzichtelijk wat het gevolg is van de 5 veranderingen in het Burgerlijk Wetboek door de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.
Betere borging van de bouwkwaliteit door introductie van een nieuw systeem voor kwaliteitsborging waarbij de verantwoordelijkheid voor de bouwkwaliteit eenduidiger wordt belegd. Dat is het beoogde effect van de regeling kwaliteitsborging voor het bouwen (Rkb).
Aan de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (hierna: Wkb) is – bij amendement - artikel 7:757a aan het Burgerlijk Wetboek (BW) toegevoegd. Hierin staat dat de aannemer bij kennisgeving dat het werk klaar is een dossier moet overleggen over het tot stand gebrachte bouwwerk: het zogenoemde consumentendossier.
Minister Ollongren wil dat makelaars gaan werken met een automatisch biedlogboek. Dit is een van de maatregelen om misstanden bij makelaars aan te pakken. Het koopproces moet hiermee transparanter worden.
Uit onderzoek naar de kosten en opbrengsten van de verduurzaming van eigen woningen concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving dat woonlastenneutraliteit voor vrijwel geen enkele eigenaar-bewoner haalbaar is. Voor de meeste huiseigenaren is afwachten op lagere investeringskosten of betere regelingen de aantrekkelijkste optie.
Minister Ollongren stuurde de Tweede Kamer het ontwerpbesluit kwaliteitsborging voor het bouwen.
Daarnaast is er een internetconsultatie gestart: Regeling bepalingsmethode geluid installaties warmte- en koudeopwekking
Minister R.W. Knops gaf antwoord op Kamervragen over de implementatie van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Met de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) wordt op meerdere manieren beoogd om de positie van de consument in de bouwsector te versterken. Vanaf 1 januari 2021 gaat het nieuwe stelsel stapsgewijs in.
Minister K.H. Ollongren is van mening dat de aangewezen wijze om bij te dragen aan het beperken van faalkosten, het creëren van een stelsel met voldoende prikkels voor bouw-bedrijven om betere kwaliteit te leveren is. Het wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het bouwen beoogt zo’n stelsel, dat tevens kan bijdragen aan de noodzakelijke cultuuromslag in de sector.
Minister Ollongren informeerde de Eerste Kamer over de uitwerking van de criteria voor de monitoring van de implementatie en evaluatie van het wetsvoorstel Kwaliteitsborging voor het bouwen.
De Eerste Kamer heeft 14 mei 2019 ingestemd met een nieuw stelsel voor toezicht op de kwaliteit in de bouw.
Minister Ollongren is in een Kamerbrief aan de Eerste Kamer uitgebreid ingegaan op het wetsvoorstel kwaliteitsborging voor het bouwen.
Er is brede consensus bij betrokken partijen dat de kwaliteitsborging op dit moment te wensen overlaat. Bouwconsumenten, zowel particulier als professioneel, hebben onvoldoende inzicht in de kwaliteit van het geleverde bouwproduct en zij staan veelal machteloos bij schade die later pas zichtbaar wordt. Aanpassingen die door eerdere kabinetten in het huidige stelsel zijn doorgevoerd hebben niet tot het gewenste resultaat geleid.
Vanwege de uitwerking van de nadere regelgeving van het wetsvoorstel kwaliteitsborging voor het bouwen (het besluit en de ministeriële regeling) heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) op verzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een internationale vergelijking van stelsels voor kwaliteitsborging uitgevoerd.
De Tweede Kamer is akkoord met het wetsvoorstel van minister Plasterk (BZK) over kwaliteitsborging in de bouw. Volgens het wetsvoorstel krijgt iedere consument als opdrachtgever in de bouw een sterkere positie. Ze krijgen betere bescherming als na oplevering van een bouwwerk gebreken worden ontdekt. Dat komt door het aanscherpen van de wettelijke aansprakelijkheid van de aannemer.
In het kader van de voorbereiding van het wetsvoorstel kwaliteitsborging voor het bouwen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een bureau-onderzoek uit laten voeren naar de stelsels voor kwaliteitsborging in zeven westerse landen (Duitsland, Engeland en Wales, Frankrijk, Ierland, Zweden, Noorwegen en Australië). Het ministerie wil met dit onderzoek inzicht krijgen in de mogelijkheden hoe een stelsel voor kwaliteitsborging verder kan worden ingericht.
Volgens Vereniging Eigen Huis heeft een kwart van de Nederlandse huiseigenaren er geen moeite mee om 'zwart', zonder btw te betalen, klussen te laten uitvoeren in en rond hun huis. Iets minder dan de helft heeft er weliswaar geen goed gevoel bij, maar doet er (soms) wel aan mee.
Antwoorden (182 stuks) van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer over de ontwerpbegroting 2015 Wonen en Rijksdienst (XVIII). Hieronder een selectie van vragen en antwoorden die op huiseigenaren/koopwoningen betrekking hebben.
De maatregelen waarmee minister Blok (wonen) de kwaliteit van de bouw wil verbeteren hebben een averechts effect. De voorstellen leiden tot veel meer bureaucratische rompslomp en zijn daardoor kostenverhogend. Maar ze zijn vooral een gevaar voor de bouwkwaliteit, die nu juist door bouwproducenten in de woningbouw via de huidige Woningborg en SWK garantieregelingen al goed geregeld is. “In veel opzichten zorgen de voorstellen voor een ernstige verzwakking van de positie van de bouwconsument.”
De AFM heeft de afgelopen periode verschillende dienstverleners benaderd om dossiers te leveren voor een marktbreed onderzoek naar de kwaliteit van financieel advies. Dit onderzoek is gericht op advies over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en hypotheken aan consumenten. Beide producten zijn complex en kunnen een grote impact hebben op de financiële huishouding van consumenten. Met dit onderzoek wil de AFM een breed beeld krijgen van de huidige stand van de advieskwaliteit en de ontwikkeling hiervan.
GfK en AdviceGames lanceren vandaag de eerste publicatie van de Nederlandse Index voor Financieel Advies (NIFA). NIFA is de eerste objectieve en wetenschappelijke index om de tevredenheid en loyaliteit van Nederlanders rond hun financieel adviseur te meten. De kwaliteit van de relatie tussen financieel adviseurs en hun klanten neemt steeds verder in belang toe door het provisieverbod op complexe producten sinds 1 januari 2013. NIFA is ontwikkeld in samenwerkingsverband tussen GfK, AdviceGames (Diederick van Thiel) en de Universiteit van Tilburg (Professor Fred van Raaij). NIFA is een onderdeel van het internationale onderzoeksprogramma van deze universiteit rondom financieel advies.
Minister Dijsselbloem van Financiën stuurt Tweede Kamer de eindrapportage over het flankerend beleid van verzekeraars ten aanzien van beleggingsverzekeringen. In de rapportage wordt weergegeven hoe het flankerend beleid zich verhoudt tot de ‘best of class’. De ‘best of class’ zijn de beste voorbeelden voor hoe het flankerend beleid door verzekeraars kan worden ingevuld.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.