Minister M.C.G. Keijzer schrijft aan de Tweede Kamer dat ze vooralsnog geen nut of noodzaak ziet om over te gaan tot een vorm van een leegstandbelasting waarbij een eigenaar na bijvoorbeeld anderhalf jaar leegstand voor een vastgesteld bedrag door de gemeente wordt belast of procentueel via de OZB of anderszins.
De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord wanneer een belastingplichtige een eigenwoningreserve realiseert bij tijdelijke verhuur van een te koop staande woning.
In een feitelijk overzicht staan de verschillende vormen van (tijdelijke) huurcontracten en de veranderingen die zouden volgen uit het nu voorliggende initiatiefwetsvoorstel en ingediende amendementen.
De evaluatie van de tijdelijke huurcontracten en gesprekken met de stakeholders maakt duidelijk dat het gebruik van tijdelijke contracten in kwetsbare wijken kan leiden tot leefbaarheidsproblematiek. Dit is het gevolg van een hoge mutatiegraad, woononzekerheid en mogelijke uitbuiting van de huurders.
Minister Ollongren heeft de 'Staat van de Woningmarkt 2018' aan de Eerste en Tweede Kamer aangeboden. In de Staat van de Woningmarkt wordt een actueel beeld van de woningmarkt geschetst.
Consument voldoet niet meer aan de door de bank gestelde voorwaarden rond tijdelijke verhuur van het met het recht van hypotheek belaste verbonden onderpand. De huiseigenaar vordert via Kifid toestemming voor verhuur.
In geschil is of na het vertrek van (het gezin van) belanghebbende naar België, de woning nog kwalificeert als ‘eigen woning’ in de zin van artikel 3.111 van de Wet IB 2001. Het geschil spitst zich toe op de vraag of de woning aan een derde ter beschikking is gesteld of dat sprake is van een kraakwacht-situatie.
Een huiseigenaar heeft een woning die qua hypotheek 'onder water' staat. Hij heeft de woning in de verkoop staan maar de verkoop lukt niet. Daarom heeft hij een vergunning aangevraagd op grond van de Leegstandswet (Lw). Deze vergunning heeft hij voor de duur van vijf jaar, tot 1 augustus 2021 gekregen. De geldverstrekker heeft het verzoek van de huiseigenaar om de woning te mogen verhuren afgewezen.
Minister Blok heeft de Tweede Kamer het rapport “Evaluatie van de verruiming van de tijdelijke verhuurmogelijkheden in de Leegstandwet” over de doeltreffendheid en de effecten van de wijzigingen in de praktijk toegezonden.
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in hoger beroep een voormalige huiseigenaar in het ongelijk gesteld.
De Stichting WEW had zich op het standpunt gesteld dat het aangaan van dubbele woonlasten door te emigreren naar het buitenland terwijl de woning nog niet was verkocht, de oorzaak van het verlies is.
Dat verlies dient voor rekening van appellanten (voormalige huiseigenaren) te blijven, omdat zij de keuze hebben gemaakt om te emigreren en daarbij het risico hebben genomen dat de woning met verlies zou worden verkocht.
De boete van € 12.000 die het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam aan een man had opgelegd omdat hij zonder vergunning een vrijesectorwoning onderverhuurde, is onevenredig hoog. Daarom verlaagt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State zelf de boete in dit geval naar € 3.000. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van 11 mei 2016.
Nederland telde medio 2013 bijna 189 duizend woningen waar 1,5 jaar of langer geen personen stonden ingeschreven. Ongeveer 88 duizend van deze woningen zijn niet beschikbaar voor de woningmarkt omdat de woning in de praktijk toch gebruikt wordt of omdat de woning een andere bestemming heeft gekregen. Dit maakte het CBS bekend.
De Eerste en Tweede Kamer moeten de plannen van het kabinet nog goedkeuren.
Verdere ondersteuning woningmarkt in Belastingplan 2015 opgenomen. Het kabinet bevordert de doorstroming op de woningmarkt door de maximale periode voor de aftrek van rente op restschulden te verlengen van 10 naar 15 jaar. Dit vermindert de maandelijkse lasten voor het 'oude' huis en maakt daardoor de aankoop van een ander huis beter mogelijk.
Minister Blok geeft een antwoord op een vraag die via de Commissie voor Wonen en Rijksdienst doorgestuurd is inzake een onduidelijkheid in de Leegstandswet, namelijk of de verlenging met 5 jaar van de mogelijkheid tot verhuur van een niet verkochte woning in de gemeente Sevenum geldt. Hoewel de vraag specifiek betrekking heeft op een gemeente, geeft Blok toch een reactie die voor alle gemeentes geldt.
In 2010 en 2011 is een aantal maatregelen genomen ter tijdelijke ondersteuning van de woningmarkt.
Twee daarvan zijn de introductie van de regeling herleving van de hypotheekrenteaftrek na tijdelijke verhuur (in 2010) en de tijdelijke verlenging van de termijn van de verhuisregelingen (in 2011). Per 2013 zouden deze beide tijdelijke maatregelen beëindigd worden.
De tijdelijke maatregelen hebben betrekking op woningen die in de verkoop staan, of tijdelijk zijn verhuurd op grond van de Leegstandswet tijdens de verkoopperiode.
Een woning die in de verkoop staat en op grond van de Leegstandswet tijdelijk wordt verhuurd (woning gaat dan naar box 3), kan onder voorwaarden terugkeren naar box 1.
In een eerder artikel (Tijdelijke verhuur stoppen voor 1 januari 2014) hebben wij de lezers er op gewezen dat dit mogelijk tot fiscale problemen kan leiden.
Wij hebben daarom de Kennisgroep van de Belastingdienst benaderd met de vraag of er 'reparatie'wetgeving volgt.
Het wordt voor woningbezitters eenvoudiger om een te koop staande woning tijdelijk te verhuren. De huurprijs is vrij overeen te komen tussen de eigenaar-verhuurder en tijdelijk huurder en is niet langer gebonden aan een maximale huursom.
Tijdens de behandeling van de Leegstandswet is o.a. gevraagd hoeveel te koop staande huizen tijdelijk worden verhuurd en hoe deze cijfers zich de afgelopen jaren hebben ontwiikkeld.
Artikel 16, lid 4:
(4) De huurovereenkomst wordt aangegaan voor ten minste zes maanden.
De uitvoering van de Leegstandwet inzake tijdelijke verhuur is belegd bij de gemeenten. Navraag bij de VNG leert dat informatie over aantal en type verleende vergunningen niet wordt bijgehouden. Wel geeft de VNG aan dat gemeenten sinds enkele jaren veel meer vragen stellen over de Leegstandwet, met name over de vergunningverlening voor te koop staande woningen (van 6 vragen in 2006 naar 206 vragen in 2012). Dit is een indicatie dat er meer interesse is voor tijdelijke verhuur van te koop staande woningen.
Een kantonrechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft recentelijke een uitspraak gedaan over een woning welke in de verkoop stond, maar tijdelijk door een huurder in gebruik genomen was.
Hoewel het hier goed afloopt voor de verhuurder, is het in de praktijk raadzaam bij de tijdelijke verhuurd een deskundige partij in te schakelen om een mogelijke claim van een huurder te kunnen weerleggen.
Eigenaren kunnen naar verwachting nog voor de zomer hun te koop staande woningen makkelijker tijdelijk verhuren doordat de huurprijs wordt vrijgegeven. Ook mogen leegstaande woningen onder voorwaarden meer dan éénmaal tijdelijk worden verhuurd. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met het voorstel van minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) om de Leegstandwet daarvoor te verruimen.
Brief van minister Blok met reactie op eerder ingediende amendementen op de wijziging van de Leegstandwet in verband met de verruiming van de mogelijkheden voor tijdelijke verhuur bij leegstand van woningen.
In een eerder ingediend amendement wordt beoogd de vergunningsplicht voor de categorie te koop staande woningen te vervangen door een meldingsplicht.
Tevens wordt gesproken over een aanpassing van de tijdelijke huurovereenkomst naar een reguliere huurovereenkomst bij einde vergunning. Met name deze aanpassing zal tot voortgangsbewaking bij banken of adviseurs kunnen leiden.
De NVM heeft een systeem gelanceerd waarmee huiseigenaren hun woning via een NVM-makelaar, eenvoudig, tegen lage kosten en met toestemming van de hypotheekverstrekker tijdelijk kunnen verhuren.
Het zogenoemde NVM Verhuurplatform, dat in samenwerking met Huisover is ontwikkeld, biedt een uitweg voor dubbele woonlasten als gevolg van de moeilijke koopmarkt.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.