Staatssecretaris Van Oostenbruggen bood de Tweede Kamer het onderzoek naar actualisatie van rekenforfaits in de belastingen die zijn gebaseerd op de levensverwachting en rente aan.
De levensverwachting van 65-jarigen zal 20,96 jaar zijn in 2030, verwacht het CBS. Beleidsmakers gebruiken dit cijfer om de toekomstige AOW-leeftijd vast te stellen.
De levensverwachting van 65-jarigen zal 20,89 jaar zijn in 2029, verwacht het CBS. Beleidsmakers gebruiken dit cijfer om de toekomstige AOW-leeftijd vast te stellen.
De leeftijd waarop Nederlanders recht hebben op AOW gaat in 2028 met drie maanden omhoog naar 67 jaar en drie maanden. Dat schrijft minister Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.
Met deze publieksmonitor wil het Ministerie van SZW over meerdere jaren de reactie van het Nederlandse publiek op alles wat ze horen en zien over het pensioen inzichtelijk maken.
Het CBS verwacht dat de levensverwachting op 65-jarige leeftijd 20,93 jaar zal zijn in 2027. Beleidsmakers gebruiken dit cijfer om de toekomstige AOW-leeftijd vast te stellen.
Als iemand onafgebroken tien jaar vrij is van kanker mogen verzekeraars bij het afsluiten van overlijdensrisico- en uitvaartverzekeringen de ziekte niet meer meewegen bij de vaststelling van premies. Bij jongeren tot 21 jaar gaat een termijn gelden van vijf jaar. Als een jongere herstelt van kanker is de kans groter dat de ziekte niet terugkeert.
Het CBS verwacht dat de levensverwachting op 65-jarige leeftijd 20,82 jaar zal zijn in 2026. Beleidsmakers gebruiken dit cijfer om de toekomstige AOW-leeftijd vast te stellen.
De NFK en het Verbond werken samen met de Nederlandse Kankerregistratie aan een lijst met kortere termijnen voor specifieke kankersoorten als startpunt. De maatregel gaat naar verwachting per januari 2021 in en zo mogelijk eerder.
In het pensioenakkoord is afgesproken dat de ontwikkeling van de AOW-leeftijd met ingang van 2025 voor 2/3-gekoppeld wordt aan de ontwikkeling van de resterende levensverwachting op 65 jaar. Met dit wetsvoorstel stelt het kabinet voor de 1-op-1-koppeling van de AOW- en pensioenrichtleeftijd aan de ontwikkeling van de resterende levensverwachting te vervangen door de 2/3-koppeling.
Het CBS verwacht dat de levensverwachting op 65-jarige leeftijd 20,75 jaar zal zijn in 2025. Beleidsmakers gebruiken dit cijfer om de toekomstige AOW-leeftijd vast te stellen.
Recent heeft de Geschillencommissie van Kifid uitspraak gedaan over een tweetal klachten over pensioenverzekeringen. Het gaat in beide zaken om een zogenoemde beschikbare premieregeling. Betrokken consumenten vinden dat de verzekeraar in de offerte voor een levenslang ouderdomspensioen is uitgegaan van een onjuiste levensverwachting. Een van beiden beklaagt zich ook over de kosten die de verzekeraar in rekening brengt. De Geschillencommissie oordeelt anders. Het staat verzekeraars vrij om consumenten een levenslang ouderdomspensioen aan te bieden op basis van eigen tarieven en uitgangspunten, zoals een door de verzekeraars zelf gebruikte levensverwachting. Daartegenover heeft de consument de vrijheid om bij meerdere verzekeraars een offerte te vragen om zo te kiezen voor de verzekeraar met het voor de consument gunstigste pensioen. In beide zaken is van enig tekortschieten door de verzekeraar niet gebleken, aldus de Geschillencommissie.
De levensverwachting van hoogopgeleide 65-jarigen is de afgelopen jaren toegenomen, terwijl die van laagopgeleiden gelijk bleef. Het verschil in levensverwachting tussen hoog- en laagopgeleiden was in de periode 2015 tot en met 2018 ruim 4 jaar bij vrouwen en ruim 5 jaar bij mannen. Ook het verschil in levensjaren zonder beperkingen nam toe voor mannen. Dat meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers.
De AOW-leeftijd gaat in 2024 niet omhoog. In 2024 hebben mensen recht op AOW met 67 jaar en drie maanden. Daarmee blijft de AOW-leeftijd gelijk in 2022, 2023 en 2024.
De levensverwachting bij geboorte is in landen van de Europese Unie tussen 2011 en 2016 toegenomen van 80 jaar en 2 maanden naar 81 jaar. In Nederland steeg zij van 81 jaar en 1 maand naar 81 jaar en 6 maanden. De toename in zowel Nederland als de EU is lager dan in voorgaande periodes. Dat meldt het CBS.
Nederlandse mannen en vrouwen van 65 jaar oud leven gemiddeld nog 19,7 jaar. Deze levensverwachting is in 2015 ruim vijf jaar hoger dan in 1956, het jaar waarin de Algemene Ouderdomswet (AOW) inging. Vrouwen worden nog altijd ouder dan mannen, maar het verschil is kleiner geworden. De kans van 65-jarigen om honderd te worden is in zestig jaar tijd ongeveer verzesvoudigd. Dat meldt CBS.
In de winter van 2015 op 2016 zijn tot nu toe minder mensen overleden dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral onder 80-plussers was de sterfte lager. Dat meldt CBS.
De levensverwachting van Nederlandse vrouwen blijft steeds meer achter bij de top van Europese landen. Pasgeboren Nederlandse meisjes kunnen 83,3 levensjaren tegemoet zien (cijfers 2014). In de meeste Europese landen is de levensverwachting van vrouwen bij geboorte de afgelopen jaren sneller toegenomen dan in Nederland. Dit meldt CBS.
Afgelopen winter zijn er meer mensen overleden dan in de winter van 2013/’14. Vooral de sterfte onder 80-plussers was hoger, ook in vergelijking met eerdere winters. Dat heeft het CBS bekendgemaakt.
Het CBS meldt dat per 1 oktober 2014 Nederland bijna 2,2 duizend inwoners van 100 jaar of ouder heeft. Ten opzichte van 1 januari 2000 is dit een ruime verdubbeling. Tot 2025 is de verwachting dat dit aantal opnieuw zal verdubbelen.
Indien de Prognosetafel AG2014 wordt gebruikt voor de eerstvolgende vaststelling (2019) van de AOW-leeftijd dan is er op basis van de huidige wetgeving naar verwachting geen reden de AOW-leeftijd in 2024 te verhogen. Dat stelt het Koninklijk Actuarieel Genootschap.
Nederlanders worden steeds ouder: in 2030 is de levensverwachting van mannen 82 jaar, die van vrouwen 85. Mede door de vergrijzing telt Nederland in 2030 circa 7 miljoen mensen met een chronische ziekte. Dat is ongeveer 40% van de bevolking; nu is dat nog 32%.
Dit zijn enkele uitkomsten uit ‘Een gezonder Nederland’, de Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2014 (VTV) van het RIVM (zie download).
Uit een onderzoek blijkt dat financiële crises grote maatschappelijke gevolgen hebben, vooral voor de gezondheid van mensen. De levensverwachting daalt met ongeveer negen maanden en geboortecijfers lopen sterk terug in de zes jaar na het begin van een crisis.
De levensverwachting was in 2012 voor zowel mannen als vrouwen nagenoeg gelijk aan de levensverwachting in 2011. Naar verwachting zal de levensverwachting de komende jaren echter weer verder stijgen.
Staatssecretaris Klijnsma (SZW) beantwoordt diverse Kamervragen over pensioenonderwerpen. Zij gaat o.a. in op "langlevenswap".
Bij een langlevenswap ruilen levensverzekeraars en pensioenfondsen het langlevenrisico uit.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.