MijnFintool

Home Dossiers lijfrente 1 tot 25 van 94

Verzamelbesluit lijfrenten

In dit besluit zijn de beleidsstandpunten opgenomen over de lijfrenteverzekering, de lijfrenterekening, het lijfrentebeleggingsrecht, de aftrek van premies voor lijfrenteverzekeringen en de aftrek van de inleg voor lijfrenterekeningen en lijfrentebeleggingsrechten als uitgaven voor inkomensvoorzieningen onder de Wet IB 2001. Ook zijn de beleidsstandpunten opgenomen over vóór 2001 gesloten lijfrenten en andere rechten op periodieke uitkeringen voor de toepassing van de Invoeringswet Wet inkomstenbelasting 2001. Daarnaast zijn beleidsstandpunten opgenomen over onderhoudsverplichtingen in de vorm van verrekening van pensioenrechten.
Nieuws
31 jan 2025

Afwikkeling van lijfrenten bij echtscheiding

De Belastingdienst heeft vragen en antwoorden gepubliceerd over de afwikkeling van lijfrenten bij echtscheiding.

Wetsvoorstel Fiscale verzamelwet 2025

Vanuit de uitvoeringspraktijk en jurisprudentie is een aantal, vooral technische, aanpassingen voor lijfrenten en pensioenen opgekomen. Voorgesteld wordt om deze maatregelen in de wet op te nemen. Ook wordt de leeftijdsgrens van 27 jaar bij toeslagen aangepast.
Nieuws
30 aug 2024

Vrijstellen van het niet-bovenmatige deel van een oudedagsvoorziening bij een verzoek om kwijtschelding

Deze regeling wijzigt de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990 (URIW 1990). De URIW 1990 wordt gewijzigd ten aanzien van de wijze waarop het vermogen in aanmerking wordt genomen bij een verzoek om kwijtschelding van rijksbelastingen in de privésfeer. Deze wijziging ziet op het niet aanmerken van een niet-bovenmatige oudedagsvoorziening als een vermogensbestanddeel.
Nieuws
15 jul 2024

Standpunt gepubliceerd over revisierenteregeling

De Kennisgroep verzekeringsproducten en assurantiebelasting en de Kennisgroep formeel recht hebben vragen beantwoord over de toepassing van de revisierenteregeling van artikel 30i AWR bij afkoop van een lijfrente die is ontstaan uit de omzetting van een oudedagsverplichting.
Nieuws
5 jun 2024

Standpunt gepubliceerd over lijfrentebedragen werknemer door werkgever rechtstreeks betaald aan lijfrente-aanbieder

De Kennisgroep verzekeringsproducten en assurantiebelasting heeft de vraag beantwoord of sprake is van uitgaven voor inkomensvoorzieningen voor de werknemer als de werkgever rechtstreeks bedragen overmaakt naar een lijfrente van de werknemer.
Nieuws
17 apr 2024

Kamervragen over misgelopen lijfrentepolis of pensioen

Minister Van Weyenberg gaf antwoord op vragen over de problematiek rond misgelopen lijfrentepolis en pensioen. Een tv programma besteedde hier in de uitzending van maandag 26 februari 2024 aandacht aan.
Nieuws
31 mrt 2023

Link naar Geldplan Bijna pensioen

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft het Geldplan Bijna pensioen gelanceerd. Hiermee kunnen 55-plussers inzicht krijgen in de keuzes die zij kunnen maken over hun pensionering.
Nieuws
3 mrt 2023

Consumenten stuiten op drempels

De toegang tot het derdepijlerpensioen kent verschillende drempels voor consumenten, zo blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Nieuws
19 sep 2022

Actualisatie diverse 'vraag en antwoord' artikelen

Het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen heeft op 16 september 2022 V&A 17-008 (Aanwenden oudedagsverplichting voor lijfrente in uitkeringsfase), 17-009 (Afwikkeling oudedagsverplichting bij onderdekking), 17-021 (Prijsgeven van een oudedagsverplichting op ingangsdatum vanwege onderdekking) en 18-004 (Oudedagsverplichting gedeeltelijk aanwenden voor verkrijgen lijfrenteproduct) geactualiseerd.
Nieuws
27 jul 2022

Wijzigingsbesluit lijfrente en pensioen

Dit besluit is een actualisering van het Besluit van 13 december 2019. Bij de eerdere actualisering van dit besluit op 13 december 2019 is per abuis de opgenomen goedkeuring ten aanzien van de uitkeringsperiode van de overbruggingslijfrente beperkt tot uiterlijk de AOW-leeftijd.
Nieuws
27 jul 2022

Toegelaten buitenlandse aanbieders van pensioenen en lijfrenten

Deze kennisgeving is een actualisering van de bekendmaking van 15 maart 2021 aangaande toegelaten buitenlandse aanbieders van pensioenen en lijfrenten.
Nieuws
25 jul 2022

Schadevergoeding belast

Een belastingplichtige heeft van een lijfrente-uitkering een lijfrentepolis afgesloten. Nadat de beleggingsverzekering tot uitkering was gekomen, is belanghebbende bij het Kifid een klachtprocedure gestart vanwege het verstrekken van verkeerde productinformatie en nalatigheid in de zorgplicht door [verzekeringsmaatschappij].
Nieuws
4 jul 2022

Verkrijging van een lijfrente na uiterste ingangsdatum lijfrente (Besluit)

Dit besluit bevat een goedkeuring voor het uiterste moment waarop een aanspraak ingevolge een oudedagsverplichting kan worden aangewend ter verkrijging van een lijfrente. Met deze goedkeuring wordt vooruitgelopen op een voorgenomen wetswijziging met terugwerkende kracht tot 1 april 2017.

Fiscale uitvoeringsregelingen Wet toekomst pensioenen

Met de Wet toekomst pensioenen wordt onder andere het fiscale kader voor pensioenen gewijzigd. Dit wetsvoorstel is op 30 maart 2022 naar de Tweede Kamer gezonden. In dat wetsvoorstel wordt voorgesteld de fiscale verschillen tussen de tweede pensioenpijler (werknemerspensioen) en de derde pensioenpijler (individuele pensioenvoorzieningen voor bijvoorbeeld ondernemers of werknemers zonder pensioenregeling), waar mogelijk en wenselijk op te heffen.
Nieuws
26 jan 2022

Verzamelbesluit lijfrente

Dit besluit bevat het beleid met betrekking tot lijfrenten in de winstsfeer. Gewijzigd is met name onderdeel 9.3 en volgende over wijziging van stamrechten bedongen vóór 1992 en afgetrokken in verband met de zogenoemde stakingswinst of oudedagsreserve.
Nieuws
13 jan 2022

Regeling lijfrente buitenland verruimd

Geëmigreerde klanten die hun lijfrente willen omzetten in een periodieke uitkering, kunnen voortaan ook terecht bij andere verzekeraars, zonder dat dit nadelige fiscale gevolgen heeft. Dat hebben het Verbond van Verzekeraars, DNB, het ministerie van Financiën en de Belastingdienst afgesproken.
Nieuws
3 nov 2021

Zorgplicht adviseur bij dreigend faillissement verzekeraar?

De consument heeft op advies van de tussenpersoon twee garantieverzekeringen afgesloten bij C. Hij is van oordeel dat de tussenpersoon in de aanloop naar het faillissement van C. contact met hem had moeten opnemen om te bezien of maatregelen moesten worden getroffen om de belangen van de consument veilig te stellen.

Afname 'eigen verantwoording' voor pensioen

Het verantwoordelijkheidsgevoel dat mensen ervaren als het neerkomt op hun eigen pensioen is in 10 jaar tijd flink gedaald. Gaf in 2011 een ruime meerderheid (54%) van de beroepsbevolking nog aan vooral zelf verantwoordelijk te zijn voor voldoende pensioen, in 2021 is dat nog maar 1 op de 3 (34%).

Toegelaten buitenlandse aanbieders van pensioenen en lijfrenten

Deze kennisgeving is een actualisering van de bekendmaking van 21 maart 2018 aangaande toegelaten buitenlandse aanbieders van pensioenen en lijfrenten.
Nieuws
8 jul 2021

Premievrijmaking lijfrente en bijstandsuitkering (zorgplicht)

De consument klaagt dat de tussenpersoon in 2018 zijn zorgplicht heeft geschonden door haar niet te informeren over de gevolgen van premievrijmaking van de lijfrente-verzekering voor een eventuele bijstandsuitkering.
Kennis
14 mrt 2022

Vragen en antwoorden lijfrenten

Zie update maart 2022
Als download is een handzaam overzicht van vragen en antwoorden over overbruggingslijfrenten, afkoop kleine lijfrenten en over lijfrentespaarrekeningen en lijfrentebeleggingsrechten beschikbaar. Het is een update van de eerdere versie uit januari 2020.
Nieuws
26 okt 2020

Samenloop loon- en inkomstenbelasting bij meerdere pensioenen

Staatssecretaris Vijlbrief gaf een reactie op de vraag over samenloop loon- en inkomstenbelasting bij meerdere pensioenen aan de Tweede Kamer. Tevens gaf hij een paar tips.
Nieuws
17 aug 2020

Duur oversluitadvies voor adviseur

Een adviseur heeft een oversluitadvies uitgebracht (lijfrente opbouwrekening) maar moet naast het terugbetalen van de advieskosten ook nog een aanvullende schadevergoeding betalen aan Consument.

Kamervragen rechten van consumenten

Minister W.B. Hoekstra gaf antwoorden op Kamervragen over de rechten van consumenten bij fusies en overnames in de financiële sector.
Getoond 1 tot 25 van 94. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1