De overgangsmaatregel bij de Wet Werken na de AOW kan niet per 1 april 2021 vervallen. Dat betekent onder meer dat de periode van loondoorbetaling bij ziekte niet per 1 april 2021 van dertien weken naar zes weken wordt teruggebracht.
UWV heeft de uitkomsten van onderzoek naar de effecten voor werkgevers en werknemers van de verlenging van de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte van werknemers gepubliceerd.
Vanaf 1 september 2021 wordt het medisch advies van de bedrijfsarts leidend bij de toets op het re-integratieverslag (RIV-toets) door UWV. Hierdoor zijn loonsancties op basis van medisch verschil van inzicht tussen de bedrijfsarts en verzekeringsarts niet meer mogelijk.
Bij de aanvraag van een WIA-uitkering moet een werknemer een verslag van de re-integratie-inspanningen gedurende de eerste twee ziektejaren meesturen. UWV toetst aan de hand hiervan of de re-integratie inspanningen van zowel de werkgever als de werknemer voldoende waren (RIV-toets).
In een tweetal kwalitatieve onderzoeken onder werkgevers en werknemers wordt ingegaan op 'Leven Lang Ontwikkelen' en 'Loondoorbetaling en re-integratie langdurig zieke werknemers'.
Minister Koolmees informeerde de Tweede Kamer over een pakket aan maatregelen om de loondoorbetalingsverplichtingen makkelijker, duidelijker en goedkoper maken. Hierover heeft de minister afspraken gemaakt met werkgevers.
In een eerdere kabinetsreactie op het IBO is aangegeven dat het kabinet de variant (collectieve verzekering tweede ziektejaar voor kleine werkgevers met opt-out mogelijkheid) als enige maatregel haalbaar acht. In een Kamerbrief gaat minister L.F. Asscher in op deze variant en schets en de voor- en nadelen.
Bij een faillissement of een andere vorm van blijvende betalingsonmacht neemt UWV de loonbetaling over. Vanaf 1 januari 2016 is de uitkering per dag gekoppeld aan het maximumdagloon.
Komt loonaanspraak ook te vervallen over het deel van de werktijd waarvoor de werknemer arbeidsongeschikt is? De Hoge Raad heeft hier een prejudiciële beslissing over genomen.
Werkgevers zijn op grond van het Burgerlijk Wetboek verplicht om twee jaar lang het loon van een zieke werknemer door te betalen. Vaak is de werkgever op grond van de CAO zelfs verplicht gedurende het eerste jaar van ziekte 100% van het loon door te betalen. Om dit risico af te dekken kunnen werkgevers er toe over gaan een ziekteverzuimverzekering te sluiten.
Gedurende de eerste twee ziektejaren rust er op de werkgever een loondoorbetalingsverplichting op grond van bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek.
Gedurende deze eerste twee jaar moeten de werkgever en werknemer alles in het werk stellen om reïntegratie in het eigen bedrijf of een ander bedrijf mogelijk te maken. Aan het einde van deze twee jarige periode volgt de claimbeoordeling door het UWV.
De Ziektewet verzekert bepaalde groepen werknemers tussen de 15 en 65 jaar in de eerste twee verzuimjaren tegen loonderving door arbeidsongeschiktheid ongeacht de oorzaak. Het gaat om de groepen werknemers waarvoor de werkgever geen loondoorbetalingplicht heeft; zogenaamde vangnet gevallen. Zoals de uitzend- en oproepkrachten,werklozen, werknemers bij faillissement van de werkgever, werknemers met een tijdelijk contract, werkneemsters die ziek zijn of worden tijdens de zwangerschap of na de bevalling.
Volgens de Ziektewet is er sprake van arbeidsongeschiktheid als men als gevolg van ziekte of een ongeval niet meer in staat is om zijn of haar eigen arbeid te verrichten.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.