In het coalitieakkoord is afgesproken om het lage-inkomensvoordeel (LIV) af te schaffen. De tegemoetkoming in loonkosten draagt te weinig bij om werkgevers te stimuleren mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie in dienst te nemen en te houden. De vrijkomende middelen worden onder meer gebruikt voor het structureel maken van het ‘loonkostenvoordeel doelgroep banenspraak’, en het verzachten van de gevolgen van het afschaffen van het LIV voor de sociale werkvoorziening.
Minister Carola Schouten heeft het Wetsvoorstel vereenvoudiging banenafspraak en quotumregeling aan de Tweede Kamer aangeboden. De nieuwe wet maakt het simpeler en aantrekkelijker voor werkgevers om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.
De mededeling van bedragen in het Besluit loonkostensubsidie en minimumbedragen studietoeslag Participatiewet 2021 en de Wet op het kindgebonden budget is gepubliceerd.
In 2023 verandert er een aantal regels op het terrein van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hieronder vindt u een verkort overzicht van die wijzigingen.
Per 1 januari 2023 wordt de kostendelersnorm gewijzigd zodat inwonende jongeren tot en met 27 jaar niet langer meetellen als kostendelende medebewoner voor hun huisgenoten.
In de loonaangifte levert de werkgever de gegevens van de werknemer per inkomstenverhouding (IKV) aan. Vanaf 1 januari 2024 is in het 'Besluit inkomstenverhouding' geregeld wat een IKV is en wanneer deze start en eindigt.
Met ingang van 1 januari 2024 wordt de definitie van het begrip inkomstenverhouding uit de loonaangifte vastgelegd in regelgeving en worden nadere regels gesteld over de opgave van gegevens in de loonaangifte per inkomstenverhouding (IKV).
Vanaf 1 januari 2021 kunnen werknemers per direct worden uitgeschreven uit het doelgroepregister. De werknemer moet daarvoor zelf een aanvraag bij ons hebben gedaan en die aanvraag moet door UWV zijn goedgekeurd.
Werkgevers die gebruik willen maken van de derde tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kunnen vanaf maandag 16 november 2020 (9.00 uur) een aanvraag indienen bij UWV. Ze kunnen dan een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen voor de maanden oktober tot en met december 2020. UWV maakt zich op voor duizenden aanvragen per dag.
Het het steun- en herstelpakket dat vanaf 1 oktober geldt is bekend gemaakt. en van de maatregelen is de verlenging van de steunmaatregel NOW met negen maanden.
Vanaf 1 januari 2019 wijzigt 1 van de voorwaarden om een doelgroepverklaring loonkostenvoordeel (LKV) aan te vragen. De termijn kalendermaand verandert dan in de termijn maand. Hierdoor kunnen meer doelgroepverklaringen LKV worden toegewezen.
Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een experimenteel onderzoek uitgevoerd waarin werkgevers via verschillend opgestelde brieven worden geattendeerd op het recht op premiekorting (mobiliteitsbonus, inmiddels loonkostenvoordeel geheten) als zij een oudere uitkeringsgerechtigde in dienst nemen.
Het LKV (loonkostenvoordeel) vervangt de premiekortingen oudere werknemer of arbeidsgehandicapte werknemer. U komt in aanmerking voor deze overgangsregeling als u aan de voorwaarden voldoet.
De ministeriële regeling waarin de verhoging is geregeld van de vergoeding voor werkgeverslasten bij loonkostensubsidie op grond van artikel 10d van de Participatiewet is gepubliceerd.
Vanaf 1 januari 2018 starten deze 2 regelingen van de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl): het LKV en het jeugd-LIV. De eerste regeling, het LIV, ging al in op 1 januari 2017.
Flextensie is een constructie waarbij mensen tijdelijk werken met behoud van uitkering en in aanvulling op hun uitkering een premie ontvangen voor het verrichte werk.
De rekentool Loonkostensubsidie is vernieuwd: er is nu een webbased tool beschikbaar in plaats van een tool in Excel. U kunt heel eenvoudig door het invullen van 4 velden berekenen hoe hoog de loonkostensubsidie is. Hierbij is uitgegaan van de nieuwe regels die per 1 januari 2017 gelden waarbij de loonwaarde niet meer wordt vastgesteld ten opzichte van het 'rechtens geldend loon', maar ten opzichte van het wettelijk minimum loon.
Vanaf 1 januari 2017 kunt u een vergoeding krijgen om bijvoorbeeld langdurig werklozen of mensen met een arbeidsbeperking aan te nemen. Door deze financiële bijdrage blijven de loonkosten laag voor werknemers die tussen 100-125% van het minimumloon (van een 23-jarige) verdienen.
De signalen over bureaucratie hebben geleid tot twee aanpassingen. Een vaste loonkostensubsidie van 50 procent van het wettelijk minimumloon in het eerste halfjaar van een dienstbetrekking voorafgaand aan de loonwaardemeting en een flexibele termijn voor het herbeoordelen van de loonwaarde op de werkplek. Het doel van deze maatregelen is om het voor werkgevers en gemeenten in de praktijk eenvoudiger te maken iemand met een beperking in een dienstbetrekking te plaatsen.
Naar aanleiding van signalen van werkgevers en gemeenten wil staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het makkelijker maken om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. Gemeenten en het UWV mogen alvast vooruit lopen op verbeteringen in de Participatiewet en de Wet banenafspraak, nog voordat deze wijzigingen in werking zijn getreden.
Bij de toepassing van loonkostensubsidie op grond van artikel 10d van de Participatiewet ontvangt de werkgever ook een vergoeding van werkgeverslasten. Deze wordt uitgedrukt in een percentage van de loonkosten waarover de loonkostensubsidie wordt verstrekt.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.