De wettelijke bepalingen over de arbeidskorting zijn in strijd met het discriminatieverbod in mensenrechtenverdragen doordat een Werkhervattingsuitkering Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (hierna: WGA-uitkering) die rechtstreeks van het UWV wordt ontvangen niet meetelt voor de berekening van de arbeidskorting, terwijl een WGA-uitkering die via de werkgever wordt ontvangen, wel daarvoor meetelt.
De Stichting van de Arbeid heeft een aanvalsplan opgesteld om het aantal werknemers zonder pensioen te verkleinen. Een van de voorstellen is dat werknemers op hun loonstrook een melding te zien krijgen als zij geen ouderdomspensioen opbouwen.
In de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag is het uitgangspunt dat een werknemer vrij over het wettelijk minimumloon moet kunnen beschikken om te voorzien in de noodzakelijke levensbehoeften. In uitzonderlijke gevallen kan de werkgever onder strikte voorwaarden een inhouding verrichten op het minimumloon.
Met ingang van 1 januari 2024 wordt de definitie van het begrip inkomstenverhouding uit de loonaangifte vastgelegd in regelgeving en worden nadere regels gesteld over de opgave van gegevens in de loonaangifte per inkomstenverhouding (IKV).
Brancheorganisaties van onder meer banken, verzekeraars en IT-leveranciers hebben de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) gevraagd geen Burger Service Nummer (BSN) meer op de loonstroken en jaaropgaven te vermelden.
De Belastingdienst heeft middels een wijziging in het het 'Handboek Loonheffing' een wijziging doorgevoerd in de verplichte gegevens die op een loonstrook moeten worden opgenomen.
De meeste Nederlanders zullen op hun loonstrookje van januari een plus zien. Met name werkenden met een middeninkomen zien volgend jaar een hoger nettoloon tegemoet. Maar ook voor mensen die bijstand en AOW ontvangen valt het eerste loonstrookje van 2019 gunstig uit. Dat is dankzij een aantal aanpassingen die het kabinet in 2019 doorvoert.
Minister Koolmees heeft aan de Tweede Kamer een overzicht van de loonstrookjes en de koopkrachteffecten voor 2018 op basis van de Decemberraming van het CPB toegezonden.
Ondanks een bruto loonstijging van gemiddeld 1,7%, zien huishoudens deze ontwikkeling niet helemaal terug in hun portemonnee. Voor huishoudens met een midden- of hoger inkomen ligt het verschil in koopkracht met 2016 tussen de -18 en +14 euro per maand (-0,6 en +0,3%).
Huishoudens met een inkomen tot ongeveer 35.000 euro jaar hebben in 2017 maandelijks tussen de +4 en +27 euro (0,2 en 1,3%) meer te besteden. Dit blijkt uit de laatste koopkrachtberekeningen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting).
In een Kamerbrief wordt een eerste indruk van de loonstrookjes in januari 2017 gegeven. Hierin zijn de wijzigingen in het belastingplan meegenomen die in januari op het loonstrookje zichtbaar worden. Het eerste loonstrookje van het nieuwe jaar geeft een indicatie van de koopkrachtontwikkeling in 2017. Verder komen in deze brief wijzigingen aan bod die niet te zien zijn op het loonstrookje, zoals onder andere wijzigingen in de toeslagen. De veranderingen in de inkomstenbelasting, toeslagen en de zorgpremie, samen met de ontwikkeling van lonen en prijzen bepalen het koopkrachtbeeld van 2017, gebaseerd op de meest recente economische raming van het CPB.
Minister Asscher (SZW) heeft de Tweede Kamer een overzicht verstrekt van de loonstrookjes en de koopkrachteffecten voor 2016 op basis van de Decemberraming van het CPB.
SALAR Nederland heeft een vergelijking gemaakt aan de hand van de recent gepubliceerde rekenregels hoeveel het netto maandloon in 2016 zal bedragen. In een schema is tevens een vergelijking gemaakt met 2015.
In de Eerste Kamer hebben alle partijen ingestemd met de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS). De wet biedt een belangrijke basis voor het bereiken van gelijk loon voor gelijk werk. Het zorgt ervoor dat uitbuiting, onderbetaling van werknemers en oneerlijke concurrentie worden tegengegaan.
Minister Asscher geeft in een brief aan de Tweede Kamer een overzicht van de loonstrookjes en de koopkrachteffecten voor 2015 op basis van de Decemberraming van het CPB.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) brengt op korte termijn een algemene interpretatie naar buiten over de vraag of het doorgeven van loon- en salarisgegevens aan pensioenfondsen en verzekeraars onder de reikwijdte van de Wet op het financieel toezicht (Wft) valt.
Niet alleen de top van Achmea voelt het verlies van Achmea over 2011 in de beloning, ook het variabele loon van het cao-personeel zwaar wordt geraakt. Het is volgens Het Financieele Dagblad de eerste keer dat de medewerkers van een grote financiële onderneming die onder een cao vallen, worden getroffen in hun variabele beloning door tegenvallende resultaten van het bedrijf.
Werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor het verzekeringsbedrijf. Het akkoord geldt voor 19 maanden van 1 juni 2011 tot 2 januari 2013. De salarissen worden per 1 april dit jaar verhoogd met 1,75 procent.
Werkgeversvereniging AWVN is geschrokken van de onverwacht hogere loonstijging. De vereniging noemt het zeer riskant. In de cao’s stijgen de lonen met gemiddeld 1,7 procent. Het AWVN vreest dat als de loonafspraken blijven oplopen dit negatieve effecten zal hebben op de concurrentiekracht van het bedrijfsleven.
In 2010 stegen de loonkosten per arbeidsjaar met 1,4 procent. Dat is de laagste stijging sinds 1989. De afgelopen tien jaar was de stijging gemiddeld 3,3 procent per jaar. Dat meldt het CBS vandaag.
Het kabinet wil af van de invoering van eenduidige loonaangifte. Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Weekers van Financiën schrijven aan de Tweede Kamer dat uit onderzoek is gebleken dat er geen noodzaak is voor het systeem.
Vrouwen verdienen nog altijd een stuk minder dan mannen, maar het verschil wordt wel kleiner. Het tempo waarin dit gebeurt is echter laag, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Vakcentrale FNV gaat de onderhandelingen over nieuwe cao's komend jaar in met een looneis van 2 procent. De eis kan oplopen tot 3 procent als werkgevers niet mee willen werken aan afspraken over behoud van werkgelegenheid en betere kansen voor jongeren, ouderen en flexwerkers.
De invoering van de nieuwe loonaangifte leidt nauwelijks tot een vermindering van de administratieve lastendruk. Dat schrijft het adviescollege toetsing administratieve lasten Actal aan de Tweede Kamer. Het kabinet verwacht wel dat de nieuwe loonaangifte tot vermindering van de administratieve rompslomp zal leiden.
Een werknemer houdt in 2010 netto minder over van hetzelfde bruto salaris in 2009. Degene met een inkomen net boven het minimum levert het meeste in: 0,6 procent. Dat meldt loonwijzer.nl.
Het loonstrookje wordt een stuk eenvoudiger voor werkgever en werknemer. Door de volgende maatregelen nemen de administratieve lasten voor werkgevers fors af. Dit schrijft P&Oactueel.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.