Via de Fintool helpdesk krijgen we soms de vraag of het omzetten van een annuïtair leningdeel naar aflossingsvrij fiscaal mogelijk is zonder dat de overige leningdelen fiscaal in het gedrang komen. Het gaat hierbij dan om ‘nieuw recht’ box 1 leningdelen (BP2013).
Bij de omzetting houdt de adviseur rekening met GHF en box 3 toetsing vanwege leningdeel dat fiscaal niet meer voldoet aan aflossschema.
De consumenten hadden in 2009/2010 moeten ontdekken dat de overlijdensrisicoverzekeringen een veel kortere looptijd hadden dan de leningdelen van de hypothecaire geldlening en – indien dit niet overeenkwam met hun wensen – zich op dat moment tot de adviseur moeten wenden.
In wisselende vormen krijgen we via de helpdesk vragen over de mogelijkheid een hypotheek in box 3 te ‘krijgen’, of juist in box 1. Een 'populaire' variant is (wederom) de looptijd op 360 maanden te stellen van een annuïteitenhypotheek die valt onder het nieuwe recht, BP2013. Met de verlenging valt zo'n hypotheek inderdaad in box 3, want voldoet niet (meer) aan het aflosschema.
Consument heeft een spaarhypotheek bij de Bank. Hij wil extra storten in de spaarpolis of aflossen op zijn geldlening. Om binnen de fiscale bandbreedtes te blijven, moet de looptijd van de spaar-polis worden ingekort.
In de media was een suggestie te lezen de looptijd van annuïtaire leningen met 12 maanden te verlengen, als lastenverlichting. In een rekenmodel is deze suggestie uitgewerkt.
De Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) voert per 1 mei 2019 verschillende wijzigingen door in de VFN Gedragscode voor consumptieve kredietverlening.
Door een fout van de Bank is gerekend met een te lange resterende looptijd van de spaarhypotheek waardoor de maandelijkse inleg voor de doorgeschoven spaarhypotheek te laag is vastgesteld.
Bij mijn klant loopt een pernsioenregeling sinds 2004. De beschikbare premie wordt bepaald met een aangepaste staffel die uitgaat van het pensioengevend salaris zonder rekening te houden met een AOW franchise. UIteraard is de premie niet bovenmatig. De vraag is: blijft dit toegestaan in de Nieuwe Pensioenwet na het overgangsjaar 2007
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.