Geopolitieke spanningen vormen op dit moment het belangrijkste risico voor de Nederlandse economie en de financiële stabiliteit. Huishoudens en bedrijven kunnen eventuele schokken wel beter opvangen dan in het verleden.
De Belastingdienst had eerder al gemeld dat bij de hoogte van de rente geen rekening gehouden wordt met een opslag van 25% op de in de markt geldende rentepercentages. Maar welk percentage dan wel?
Belanghebbende is een eigenwoningschuld aangegaan bij zijn schoonvader. De rechtbank is van oordeel dat belanghebbende niet aannemelijk heeft gemaakt dat de overeengekomen rente zakelijk is. Het bedrag van de in 2018 betaalde rente is daarom niet volledig aftrekbaar.
Huishoudens die ten opzichte van hun inkomen veel lenen voor hun hypotheek hebben een verhoogde kans op betalingsproblemen. Betalingsachterstanden komen in Nederland echter nog relatief weinig voor. Dat blijkt uit een AFM analyse van de financiële situatie van huishoudens die hypotheken hebben afgesloten in de periode 2012 tot en met 2017.
DNB constateert dat het systeemrisico in de Nederlandse woningmarkt aanhoudt. De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren fors gestegen en tekenen van overwaardering blijven zichtbaar. De groei piekte in januari 2022 op 21,1 procent, het hoogste groeicijfer dat door het CBS is gemeten sinds het begin van de prijsindex in 1995. Als gevolg van de sterke prijsstijgingen, is de gemiddelde prijs sinds het dieptepunt in 2013 meer dan verdubbeld en zijn reële prijzen inmiddels hoger dan bij de vorige piek.
Suggesties van een groep economen en deskundigen voor een samenhangend en evenwichtig pakket aan maatregelen om de knelpunten op de woningmarkt op te lossen.
In de afgelopen jaren zijn de huizenprijzen in Nederland sterk gestegen, mede door de lage rente, knelpunten in het aanbod en een aanhoudende stimulering van de vraag. Daarnaast maken huishoudens steeds meer gebruik van hun maximale leenruimte om een woning te kunnen financieren, waarbij ook de inzet van aflossingsvrije hypotheken weer toeneemt, nadat eerder sprake was van een dalende trend na de kredietcrisis.
DNB heeft onder 4,3 miljoen huiseigenaren onderzocht of ze de verduurzaming van hun huis kunnen betalen. Hieruit blijkt dat vier op de vijf huiseigenaren de verduurzaming financieel zelf kunnen dragen, maar één op de vijf hier mogelijk moeite mee heeft.
De AFM heeft de Consumentenmonitor (hypotheken) gepubliceerd. De AFM gebruikt de onderzoeksresultaten bij haar toezicht op de financiële markten en het versterken van het financieel welzijn in Nederland.
De bank heeft de consumenten in 2016 een hypothecaire geldlening verstrekt. Korte tijd later hebben de consumenten één van de drie leningdelen vervroegd terugbetaald. De consumenten vinden dat de bank op dat moment de risicoklasse had moeten aanpassen.
Op 27 februari 2021 heeft de consument van de gemeente een bericht ontvangen over de nieuwe (gestegen) WOZ-waarde van zijn woning en hij heeft deze waarde op 28 februari 2021 doorgegeven aan de bank zodat de rente kon worden aangepast door het verlagen van de risico-opslag.
Minister K.H. Ollongren geeft in een Kamerbrief de stand van zaken weer over woningtaxaties (hybride) en geeft antwoord op Kamervragen over de kosten van woningtaxaties.
Een consument vraagt de bank om de rente op een bestaande hypotheek tussentijds aan te passen, omdat de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van woning (Loan to Value: LTV) is veranderd. De consument meent in aanmerking te komen voor het rentetarief in een zogenoemde lagere LTV-klasse op basis van de woningwaarde, zoals die blijkt uit een door hem aangevraagd Calcasa-rapport.
De woningmarkt lijkt vooralsnog niet te worden geremd door de coronacrisis. In het afgelopen jaar zijn de woningprijzen met 8% gestegen. De woningmarkt blijft nog altijd gespannen. Het aanbod van woningen is een belangrijk knelpunt, omdat het aantal huishoudens de komende jaren sneller zal groeien dan de nieuwbouwproductie. Dat blijkt uit het 'Verslag Financieel Stabiliteitscomité 19 februari 2021'.
Minister Hoekstra heeft naar aanleiding van een eerdere toezegging de uitkomsten van zijn verkenning naar de (on)mogelijkheden voor bouwsparen in de context van de Nederlandse woningmarkt aan de Tweede Kamer toegezonden.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) richt zich ook in 2021 op de bescherming van consumenten in kwetsbare situaties. De coronacrisis zet grote druk op de financiële weerbaarheid van huishoudens.
In januari 2020 heeft Consument de Bank verzocht zijn hypothecaire geldlening in te delen in een andere Loan to Value-klasse, de tariefklasse die gebaseerd is op de verhouding van de hoogte van de lening ten opzichte van de waarde van de woning (hierna: de LTV-klasse).
De regeling tot wijziging van de Tijdelijke regeling hypothecair krediet in verband met een uitzondering van de LTV voor de Energiebespaarhypotheek die worden verstrekt door het Nationaal Warmtefonds (Wijzigingsregeling hypothecair krediet oktober 2020) is gepubliceerd.
Minister W.B. Hoekstra heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de hypotheekschuldmonitor en de aanpak van aflossingsvrije hypotheken. Uit de monitor blijkt dat de totale Nederlandse hypotheekschuld in 2013 in absolute bedragen iets afnam, maar in de daaropvolgende jaren weer is toegenomen.
Het Warmtefonds zal in de loop van dit jaar leningen verstrekken aan consumenten die op grond van de leennormen niet in aanmerking komen voor reguliere financiering ten behoeve van maatregelen ter verduurzaming van de eigen woning.
Minister Hoekstra stuurde de Tweede Kamer antwoorden op feitelijke vragen over de Toezichthouderregeling van DNB in verband met de introductie van een minimumvloer voor risicogewichten van hypotheekleningen in Nederland.
Consument heeft een hypothecaire geldlening afgesloten bij de Bank. De ouders van Consument hebben zich voor een bedrag van € 183.600,-- als mededebiteur aan de geldlening verbonden. Consument stelt dat de Bank bij de bepaling van de schuldmarktwaardeverhouding ten onrechte niet heeft gekeken naar het daadwerkelijke risico van de geldlening.
Om de weerbaarheid van banken te vergroten, is DNB voornemens een ondergrens op te leggen aan de risicoweging van hypothecaire leningenportefeuilles. Nederlandse banken moeten hierdoor gezamenlijk circa € 3 miljard meer kapitaal aanhouden voor hun hypothecaire leningenportefeuilles.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.