MijnFintool

Home Dossiers mantelzorgwoningen 1 tot 18 van 18

Kamervragen woningsplitsing

Minister Mona Keijzer gaf antwoord op Kamervragen over het bericht ‘Woningsplitsing levert nog weinig extra huizen op’.

Creëren zelfstandige woongelegenheid voor mantelzorg

Minister De Jonge informeerde de Eerste Kamer over welke mogelijkheden de Huisvestingswet 2014 biedt om in een zelfstandige woning een zelfstandige woongelegenheid te creëren in het kader van de mantelzorg.
Nieuws
27 nov 2023

Standpunt gepubliceerd over een mantelzorgwoning en de eigenwoningregeling en box 3

De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord wat de gevolgen zijn van een mantelzorgwoning voor de ouders in de tuin van de belastingplichtige voor de eigenwoningregeling en voor de belastingheffing in box 3.

Looptijd subsidieregeling intergenerationeel wonen (internetconsultatie)

Minister Helder heeft de Tweede Kamer de concept looptijd subsidieregeling intergenerationeel wonen aangeboden.

Kamervragen over mantelzorgwoningen

Staatssecretaris Van Ooijen gaf antwoord op Kamervragen over mantelzorgwoningen. Een actiepunt is het bundelen van goede voorbeelden op het gebied van mantelzorgwoningen, om die goede voorbeelden vervolgens landelijk te delen in een publicatie/handreiking. Er komt geen landelijk uniforme regeling voor pre-mantelzorgbeleid.

Antwoorden op Kamervragen over mantelzorgwoningen

Minister Ollongren gaf antwoord op vragen over het artikel 'Wij geven passende zorg zonder dat de gemeente iets hoeft te doen', over mantelzorgvoorzieningen bij woningen.

Omklapwoning

Wat is een 'omklapwoning'?

Kamervragen over Taskforce Wonen en Zorg

Ministers De Jonge en Ollongren gaven antwoord op Kamervragen over de Taskforce Wonen en Zorg.

Rijk en banken vereenvoudigen financiering van kleinschalige woonvormen voor ouderen

Het moet eenvoudiger worden voor particulieren en sociale ondernemers om kleinschalige woonvormen voor ouderen te financieren. Het Kabinet stelt hiervoor een stimuleringsregeling open.
Nieuws
16 mei 2017

Meer eigen verantwoordelijkheid in ouderenzorg

Door de hervormingen in de langdurige thuiszorg hebben mensen meer verantwoordelijkheid voor het organiseren van de eigen zorg. Niet iedereen wil en kan dat. Uit Netspar-onderzoek blijkt dat met name de hoogte van het inkomen en de aanwezigheid van een partner of mantelzorger daarbij een belangrijke rol spelen. Verder blijkt dat een derde van de huishoudens uit voorzorg spaart voor toekomstige zorgkosten. Zij verwachten dat het pensioen daarvoor niet toereikend is. Een even grote groep spaart, ondanks de verwachting van een ontoereikend pensioen, niet voor toekomstige zorgkosten, in het geval van ziekte zijn zij afhankelijk van zorgvoorziening vanuit de overheid.

Telt mantelzorgwoning mee voor bepaling WOZ waarde?

Bij de afbakening voor de Wet WOZ worden de tijdelijke mantelzorgwoning en de woning waaraan deze dienstbaar is, zo veel mogelijk gezamenlijk als één object afgebakend. Het gezamenlijk als één object afbakenen is niet mogelijk, wanneer de mantelzorgwoning en de woning waarbij deze is geplaatst niet dezelfde eigenaar hebben.
Nieuws
30 okt 2015

Kamervragen Belastingplan 2016

Staatssecretaris van Financiën E.D. Wiebes heeft schriftelijke antwoorden gegeven op vragen die zijn gesteld tijdens het wetgevingsoverleg over het pakket Belastingplan 2016.
Nieuws
17 aug 2015

Zijn kosten voor mantelzorgwoning aftrekbaar?

Een belastingplichtige heeft de kosten voor aanschaffing en plaatsing van een zorg-unit in de tuin van de mantelzorger als aftrekbare buitengewone uitgaven (specifieke zorgkosten) in de belastingaangifte willen opvoeren. Het Hof heeft eerder deze aftrekpost afgewezen. De belastingplichtige is in cassatie gegaan, maar de Hoge Raad verklaarde het beroep in cassatie ongegrond.

Blijverslening

Om het voor ouderen mogelijk te maken hun huis levensloopbestendig te kunnen maken, heeft het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) een zogeheten blijverslening in de maak.

Heeft een mantelzorgwoning een eigen huisnummer?

Minister Blok geeft antwoorden op kamervragen of een mantelzorgwoning (naast hoofdgebouw) tot toepassing van de kostendelersnorm leid en of een mantelzorgwoning een eigen huisnummer behoeft.

Besluit omgevingsrecht

Het besluit omgevingsrecht is gepubliceerd. De ingangsdatum hiervan is 1 november 2014. In het besluit wordt toegelicht welke criteria gelden voor mantelzorg, hoe te handelen met bestaande vergunningsaanvragen en waarom sprake is van een afwijkende ingangsdatum (normaal 1 januari / 1 juli).

Meer bouwen met minder vergunningen vanaf 1 november

Bewoners en bedrijven kunnen per 1 november eenvoudiger aan- of uitbouwen, bijgebouwen plaatsen of andere kleine bouwwerken aan de achterkant van een woning of ander hoofdgebouw neerzetten.

Verbetering vergunningvrij bouwen, snellere procedures

Het wordt voor burgers en bedrijven gemakkelijker aan- of uit te bouwen, bijgebouwen te plaatsen of andere kleine bouwwerken aan de achterkant van een hoofdgebouw te bouwen. Ook wordt het eenvoudiger tot een duur van tien jaar af te wijken van een bestemmingsplan en leegstaande gebouwen voor een ander doel te gebruiken.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1