Een op de zes Nederlanders (16%) belegt. De meeste beleggers zijn zelfbeleggers (59%) en handelen zonder advies. Daarnaast maakt 11% gebruik van de diensten van een beleggingsadviseur en 30% van een vermogensbeheerder. Dit blijkt uit de Consumentenmonitor Beleggen 2019 die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft gepubliceerd.
Personen die bepaalde beleggingsdiensten verlenen zijn op grond van artikel 11 Vrijstellingsregeling Wft vrijgesteld van bepaalde artikelen van de Wft. Naar aanleiding van de richtlijn markten voor financiële instrumenten 2014 wordt artikel 35a van de Vrijstellingsregeling Wft aangepast.
Minister Hoekstra van Financiën stuurde de Tweede Kamer de nota naar aanleiding van het verslag en een tweede nota van wijziging bij de Wijzigingswet financiële markten 2018. Ook heeft hij uitgebreid gereageerd op de vragen over de Beleidsdoorlichting financiële markten.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) verwacht van marktpartijen een maximale inspanning opdat ze per 3 januari 2018 voldoen aan de verplichtingen van MiFID II. De AFM zal in haar toezicht op MiFID II vanaf 3 januari 2018 de nadruk leggen op beleggersbescherming en het doorvoeren van waarborgen voor het goed functioneren van kapitaalmarkten.
In de nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel is toegezegd dat het zogenaamde nationaal regime zal worden gehandhaafd. Het nationaal regime regelt een vrijstelling van de vergunningplicht voor het verlenen van beleggingsdiensten en van een gedeelte van het doorlopend toezicht voor bepaalde financiële dienstverleners. Hoewel deze vrijstellingen worden gehandhaafd, dienen de regels bijgewerkt te worden naar aanleiding van MiFID II. Op punten zal dit wellicht tot een verzwaring van de eisen kunnen leiden.
Op 3 januari 2018 wordt MiFID II van kracht. De AFM heeft een aantal nieuwe documenten op haar website gepubliceerd die marktpartijen kunnen helpen bij de voorbereiding hierop.
Minister Dijsselbloem geeft in een brief aan de Tweede Kamer antwoord op resterende vragen vanuit het plenair debat over het wetsvoorstel ter implementatie van MiFID II. Tevens biedt hij de derde nota van wijziging MiFID II aan, waarmee de gevolgen van de tweede nota van wijziging terug worden gedraaid.
Minister Dijsselbloem stuurde de Tweede Kamer de tweede nota van wijziging van het voorstel voor de Wet implementatie richtlijn markten voor financiële instrumenten (MiFID II).
Minister Dijsselbloem stuurde de Tweede Kamer de nota van wijziging van het wetsvoorstel Wet implementatie richtlijn markten voor financiële instrumenten 2014 (MiFID II).
Er is een internetconsultatie geopend over het wijzigingsbesluit ter implementatie van de richtlijn 2014/65/EU van het Europees Parlement en de Raad van 15 mei 2014 betreffende markten voor financiële instrumenten en tot wijziging van richtlijn 2002/92/EG en richtlijn 2011/61/EU en de daarbij behorende verordening (PbEU 2014, L 173) (hierna: MiFID II) en de gedelegeerde uitvoeringsrichtlijn markten voor financiële instrumenten 2014.
In de beantwoording van Kamervragen op 16 september kondigt minister Dijsselbloem van Financiën aan dat hij samen met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aan de slag gaat met de voorbereiding van een reclameverbod in Nederland voor schadelijke beleggingsproducten voor consumenten. De AFM waarschuwt consumenten al langere tijd voor binaire opties en de hefboomwerking van Contracts for Difference (CfD’s).
De Europese Commissie heeft besloten de invoering van MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive) met een jaar uit te stellen naar 3 januari 2018.
De Commissie stelt een integraal uitstel van MiFID II voor. Dit in tegenstelling tot een gedeeltelijk uitstel voor alleen die onderdelen die IT-gerelateerd zijn, waarvan eerder mogelijk sprake zou zijn. De Raad en het Europees Parlement moeten nog instemmen met het besluit van de Commissie.
Beleggers krijgen van hun bank in 2016 een overzicht van de daadwerkelijk gemaakte kosten van hun beleggingsportefeuille. Daarmee zetten banken een nieuwe stap in het verder inzichtelijk maken van de kosten van beleggen. Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Banken.
Het concept-wetsvoorstel implementeert de richtlijn markten voor financiële instrumenten 2014 (PbEU 2014, L 173, hierna: MiFID II). De volgende belangrijke wijzigingen van de Wet op het financieel toezicht (hierna: Wft) zijn in het concept-wetsvoorstel opgenomen.
De AFM verwacht dat er een kans is dat de zogenoemde total costs of ownership (TCO), oftewel de totale kostenmaatstaf die alle kosten voor beleggen in een bepaald product bevat, verankerd wordt in de uitvoeringsregels van de aangepaste Europese richtlijn voor financiële instrumenten, de Mifid-richtlijn, ofwel Mifid II.
Minister Dijsselbloem van Financiën stuurt de Tweede Kamer zijn appreciatie van de Europese richtlijn voor financiële instrumenten.
Nederland wil ruimte voor een nationaal algeheel provisieverbod voor beleggingsondernemingen. Dat betekent dat bij de verkoop van aandelen of opties geen provisie mag worden betaald aan de dienstverlener.
Het Europees Parlement (EP) heeft vorige week in de zogeheten plenary vote ingestemd met MiFID 2 waarin een Europees provisieverbod bij onafhankelijk beleggingadvies en vermogensbeheer is opgenomen.
De AFM vreest dat het opsporen van marktmisbruik moeilijker wordt als Brussel nieuwe regelgeving voor de financiële markten, Mifid II, doorzet. Dat meldt het Financieele Dagblad.
Op dit moment zijn er drie verschillende regimes op het gebied van beloningstransparantie. Dit kan onduidelijkheid opleveren voor zowel consumenten als marktpartijen. Om hier een einde aan te maken kondigt de minister van Financiën maatregelen aan om tot één geharmoniseerd stelsel te komen. Met dit pakket maatregelen worden de verschillen tussen de MiFID regelgeving, de adviesmatchregelgeving en de modellen van De Ruiter weggenomen.
De Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs (SEH) en de Stichting Keurmerk Financiële Dienstverlening (SKFD) hebben de handen ineengeslagen voor een bijeenkomst die in het teken staat van MiFID en het Nationaal regime. Dit evenement vindt plaats op dinsdag 22 april in Orpheus te Apeldoorn. Tijdens deze bijeenkomst informeren SKFD en SEH de leden en andere financiële diensverleners uitgebreid over de gevolgen van de MiFID voor de bedrijsvoering van het intermediair.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.