Woonhuissubsidie is bedoeld voor particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie. Een particuliere eigenaar is een natuurlijk persoon (en dus geen organisatie, zoals een bedrijf, stichting of vereniging).
Deze consultatie heeft als doel om input op te halen voor het wijzigen van de subsidieregeling "duurzaam maatschappelijk vastgoed". Via deze regeling kunnen eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed tegemoet worden gekomen in de kosten die zij maken om te verduurzamen.
Deze consultatie heeft als doel om input op te halen voor het definitief maken van de subsidieregeling “duurzaam maatschappelijk vastgoed”. Via deze regeling kunnen eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed tegemoet gekomen worden in de kosten die zij maken om te verduurzamen.
Vraagt u dit jaar woonhuissubsidie aan en wilt u weten over wat er allemaal mogelijk is? Sluit dan op donderdag 10 maart 2022 om 17.00 uur aan bij de digitale bijeenkomst voor eigenaren van rijksmonumentale woonhuizen.
Bent u eigenaar van een publiekstoegankelijk rijksmonument en heeft u inkomstenderving als gevolg van de coronamaatregelen en kunt u dit met de generieke COVID-19 steunmaatregelen onvoldoende kunnen dekken?
Met deze regeling worden enkele wijzigingen aangebracht in de Subsidieregeling instandhouding monumenten (hierna: Sim). Uit de evaluatie bleek dat eigenaren en belangenorganisaties de Sim positief waarderen en dat de regeling op effectieve en efficiënte wijze de instandhouding van monumenten stimuleert. De basis van de Sim blijft dus intact. Wel worden enkele wijzigingen aangebracht.
Dit besluit voorziet in de vaststelling van het subsidiepercentage. Omdat de mate van uitputting van het subsidieplafond na de subsidieverstrekking voor de kalenderjaren 2019 en 2020 geen aanleiding geeft tot een verlaging van het subsidiepercentage, is het subsidiepercentage ook voor de kalenderjaren 2021 en 2022 vastgesteld op het maximum van 38%.
Minister Ollongren informeerde de Tweede Kamer over de beschikbare middelen voor de subsidieregelingen voor eigenaren van rijksmonumenten in het Groningse aardbevingsgebied.
De Opengestelde Monumenten-Lening is een lening die wordt verstrekt aan een eigenaar van één of meerdere opengestelde (publiekstoegankelijke) rijksmonumenten, waarbij door het Restauratiefonds wordt vastgesteld dat voldoende wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:
Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie, kunnen jaarlijks van 1 maart tot en met 30 april een aanvraag indienen voor de instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten.
Het is een specifieke doelgroep, maar wel goed om hier bedacht op te zijn als uw relatie een rijksmonument heeft/koopt. Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie, kunnen jaarlijks van 1 maart tot en met 30 april een aanvraag indienen voor de instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten.
In een overzicht staan de belangrijkste kenmerken van de woonhuissubsidie en SIM (rijksmonumenten).
Het besluit houdt verband met onder andere een verruiming van de doelgroep en een aanpassing met betrekking tot de mogelijke samenloop met de fiscale aftrek van uitgaven voor monumentenpanden.
Het is mogelijk financiële ondersteuning te krijgen voor het normale onderhoud van rijksmonumenten waarin niet wordt gewoond. Dit gaat via de Subsidieregeling instandhouding monumenten (Sim).
Met ingang van 1 januari 2019 is de Wet fiscale maatregel rijksmonumenten in werking getreden. Met de inwerkingtreding van deze wet is de fiscale aftrek van uitgaven voor monumentenpanden in de Wet inkomstenbelasting 2001 (hierna: de fiscale aftrek) vervallen.
Minister Van Engelshoven heeft Kamervragen beantwoord over een motie die gaat over het behoud van het budget voor de instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten.
Ook is er een aanpassing van het 'concept-subsidieregeling instandhouding woonhuis-rijksmonumenten' gepubliceerd.
Concept van het besluit houdende vaststelling van beleidsregels en een subsidieplafond inzake een subsidie ten behoeve van de instandhouding van woonhuis-rijksmonumenten. Ook zijn er Kamervragen gesteld over de brief 'Erfgoed telt - De betekenis van erfgoed voor de samenleving'.
De afschaffing van de aftrek van uitgaven voor monumentenpanden en de aftrek van scholingsuitgaven is voorlopig uitgesteld tot 1 januari 2019. Dit schrijft minister M. Bussemaker aan de Tweede Kamer.
Bezitters van een woning dat de status van rijksmonument heeft, kunnen een tegemoetkoming krijgen voor energiebesparende maatregelen. Minister Bussemaker heeft hiervoor €10 miljoen vrijgemaakt.
De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel Belastingplan 2017, Overige fiscale maatregelen 2017 en Fiscale vereenvoudigingswet 2017 aangenomen.
De motie over de verdubbeling van de vrijstelling van de vermogensrendementsheffing is aangehouden.
De waardering voor onze monumenten is groot. Onderzoek hiernaar laat zien dat Nederlanders het belangrijk vinden dat ons cultureel erfgoed behouden blijft. Maar hoe vertaalt zich dat in een financiële waardering voor monumenten ten opzichte van reguliere woningen? In een gezamenlijk onderzoek naar de huidige stand van zaken op de woningmarkt voor monumenten trekken de NVM en het Nationaal Restauratiefonds een aantal interessante conclusies.
In een Kamerbrief geeft Minister Bussemaker een toelichting op de overgangsregeling van de fiscale aftrek onderhoud monumentale panden. Tevens wordt nader ingegaan op de wijziging van de aftrekpost voor scholingsuitgaven en de introductie van scholingsvouchers per 2018.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.