Aan de Tweede Kamer is een voorstel van wet tot wijziging van de Wet arbeid en zorg en boek 7A van het Burgerlijk Wetboek BES inzake een wettelijk recht op betaald verlof bij overlijden in gezinssituaties met minderjarige kinderen (Wet invoering rouwverlof) toegezonden.
Dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat er een basis voor rouwverlof in de wet wordt vastgelegd. Hierdoor krijgen werknemers recht op vijf betaalde verlofdagen in gezinssituaties met minderjarige kinderen waarbij één van de ouders of een minderjarig kind is komen te overlijden. Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de begeleiding en ondersteuning van rouwende werknemers.
Sinds februari 2023 is het mogelijk om online een nabestaandenmachtiging aan te vragen. Met deze machtiging regelen nabestaanden online de belastingzaken van een overledene. Zo’n 20.000 mensen maakten hiervan al gebruik om de aangifte inkomstenbelasting voor de overledene te doen.
Rapportage van het effectonderzoek naar de campagne om nabestaanden te informeren dat zij fiscale zaken van een overledene moeten afhandelen en dat zij daarbij hulp kunnen krijgen van de Belastingdienst of andere partijen.
Bijna 100 duizend jongeren (0- tot 25-jarigen) waren eind 2021 halfwees. Ruim 1,5 duizend jongeren hadden zowel geen vader als geen moeder meer. Sinds 2000 neemt het aantal jongeren dat (half)wees wordt af, maar in coronajaren 2020 en 2021 was er juist een stijging. Jongeren verloren vooral vaker hun vader. Nieuwvormingen, waaronder kanker, waren de vaakst voorkomende doodsoorzaak. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
De Nederlandse Vereniging van Banken heeft samen met haar leden een online checklist ontwikkeld waar nabestaanden eenvoudig kunnen nagaan of ze een verklaring van erfrecht nodig hebben als ze willen beschikken over de bankrekening van een overleden naaste. Ook is er nu een speciale webpagina met meer informatie hierover.
Meerderjarige inwonende kinderen hoeven na het overlijden van hun ouder(s) niet langer binnen twee maanden de ouderlijke huurwoning te verlaten. Daartoe werkt de minister van Binnenlandse Zaken samen met de minister voor Rechtsbescherming aan een ontwerpregeling.
De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) en de Patiëntenfederatie Nederland (PFN) hebben op zich genomen om voor hulpverleners, patiënten en nabestaanden praktische handreikingen op te stellen over de wijzigingen in het recht op inzage in en afschrift van het medisch dossier voor nabestaanden.
Aan de hand van een aantal vragen wordt een overzicht samengesteld van zaken die met de overheid geregeld dienen te worden en bij welke instantie men moet zijn.
Wie een levenspartner verliest, heeft steun nodig. Steun in het omgaan met het verdriet, steun bij de enorme lijst met praktische beslommeringen die op een weduwe of weduwnaar af komen en steun om op een gegeven moment ook weer vooruit te kunnen kijken.
Deze nieuwe richtlijn vergroot de transparantie, voorspelbaarheid en duidelijkheid van de berekening van overlijdensschade na een ongeval. Daardoor kan de overlijdensschade ook sneller worden afgewikkeld. Belangrijk voor de nabestaanden.
Er is een concept-wetsvoorstel in de maak. Het wetsvoorstel verbetert de positie van personen die door toedoen van een ander letselschade lijden en van de naasten van personen die door toedoen van een ander letselschade lijden of komen te overlijden.
'De Juridische Nabestaandenservice' is een abonnement van Arag, waarbij Yarden leden korting krijgen.
Het abonnement biedt onbeperkt telefonisch advies over juridische kwesties met betrekking tot overlijden en korting op de juridische diensten van Arag.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.