Minister F.M. Weerwind gaf antwoord op Kamervragen over mensen met schulden en zzp ers die in de knel komen door te strenge regels voor de aanvraag van rechtsbijstand.
Het Nibud ziet dat huishoudens in 2019 meer dan de helft van hun inkomen kwijt zijn aan de vaste lasten*. Een huishouden met een modaal inkomen en een gemiddelde huur is net iets meer dan 55 procent van het netto inkomen aan de vaste lasten kwijt. En iemand op bijstandsniveau net iets meer dan 50 procent.
De meeste Nederlanders zullen op hun loonstrookje van januari een plus zien. Met name werkenden met een middeninkomen zien volgend jaar een hoger nettoloon tegemoet. Maar ook voor mensen die bijstand en AOW ontvangen valt het eerste loonstrookje van 2019 gunstig uit. Dat is dankzij een aantal aanpassingen die het kabinet in 2019 doorvoert.
Hieronder een kleine selectie van relevante wijzigingen in BP2019. Tevens zijn een aantal externe rekentools vermeld, waarbij (globaal) de impact op het netto inkomen berekend kan worden.
Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens is in het in het derde kwartaal van 2017 met 1,9 procent gestegen, iets minder sterk dan in de eerste twee kwartalen van 2017. Het inkomen steeg vooral doordat meer mensen aan het werk waren. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de financiën van huishoudens.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een verkennend onderzoek gedaan naar digitale communicatie onder pensioenverzekeraars. Hieruit volgen goede praktijkvoorbeelden en concrete aanbevelingen voor pensioenuitvoerders.
Staatssecretaris Klijnsma (SZW) biedt de Eerste Kamer de nadere memorie van antwoord aan bij de Verzamelwet pensioenen 2014. In een brief aan de Tweede Kamer geeft Klijnsma haar reactie op de vragen en opmerkingen van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het ontwerpbesluit tot wijziging van het Vrijstellings- en boetebesluit Wet Bpf 2000 in verband met nettopensioen. In een 'Memorie van antwoord wetsvoorstel vrijwillige verzekering AOW' wordt ingegaan op de AOW.
Pensioenfondsen krijgen de mogelijkheid een zogenaamde regeling voor nettopensioen uit te voeren voor deelnemers met een pensioengevend loon boven de aftoppingsgrens (bij voltijd € 100.000 (2015)).
In het ontwerpbesluit worden de kaders van het nettopensioen aangegeven. In het besluit wordt ingegaan op de uitvoering van het nettopensioen en de waarborg voor fiscale hygiëne van het nettopensioen.
Het verzilveren van de overwaarde in de eigen woning levert slechts een geringe, structurele verhoging van het netto besteedbaar inkomen op. Dat met het verzilveren van de overwaarde op oudere leeftijd een laag pensioen kan worden verhoogd, is in zijn algemeenheid niet juist.
De parlementaire behandeling van de fiscale hervorming van de pensioenen is afgerond. Dinsdag 27 mei ging de Eerste Kamer in meerderheid akkoord met de plannen van de staatssecretarissen Eric Wiebes (Financiën) en Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Eerder stemde ook de Tweede Kamer al in met de afspraken over de fiscale behandeling van pensioenen.
Staatssecretaris Wiebes van Financiën informeert de Tweede Kamer in een richtinggevende brief over de vraag hoe de nettolijfrente onder kan worden gebracht in de tweede pijler binnen de voorwaarden van vrijwilligheid en fiscale hygiëne (voorkomen van onbelaste uitkeringen vanuit belast pensioenvermogen en vice versa) en in welk wetgevingstraject dit kan meelopen.
Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens is in 2013 met 1,1 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. De daling was kleiner dan in 2012 toen het beschikbaar inkomen met 2,2 procent daalde.
'In Nederland in 2013' (download) wordt een beeld geschetst van de stand van de economie in 2013.
Werkenden zonder kinderen met een inkomen beneden modaal gaan er in 2014 op vooruit. Het zijn vooral de hogere inkomens die inleveren, waarbij het omslagpunt rond modaal ligt, circa € 35.000 bruto per jaar. Dit blijkt uit koopkrachtberekeningen van het Nibud op basis van de Miljoenennota.
Het valt het Nibud op dat er voor het eerst sinds vier jaar minder huishoudens in de min komen. Het instituut ziet zelfs een paar plusjes en veel huishoudens waarbij de koopkracht gelijk blijft. De cijfers variëren van min 5,2% tot plus 1,3%. Het zijn vooral vijfenzestigplussers met een aanvullend pensioen en samenwonenden waarbij er één werkt met een inkomen boven modaal, die inleveren. Daarnaast kunnen chronisch zieken en gehandicapten het volgend jaar financieel zwaar krijgen. Allerlei landelijke inkomensondersteunende regelingen worden afgeschaft en vervangen door lokale tegemoetkomingen, waarvan nog onduidelijk is hoe die financieel gaan uitpakken.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.