MijnFintool

Home Dossiers Nibud 1 tot 25 van 115
Nieuws
6 nov 2024

Nibud-adviesrapport Hypotheeknormen 2025

Huishoudens die in 2025 de verwachte loonsverhoging van 4,3 procent krijgen (..), kunnen voor de koop van een woning een iets hoger bedrag lenen dan in 2024 mogelijk was.
Nieuws
31 mrt 2023

Link naar Geldplan Bijna pensioen

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft het Geldplan Bijna pensioen gelanceerd. Hiermee kunnen 55-plussers inzicht krijgen in de keuzes die zij kunnen maken over hun pensionering.

Leennormen 2023

De meeste huishoudens kunnen volgend jaar iets meer lenen, indien rekening wordt gehouden met de verwachte loonstijgingen (..). Vanaf volgend jaar telt voor tweeverdieners het tweede inkomen volledig mee bij het bepalen van de maximale leenruimte.

Impactanalyse verandering huurtoeslag

Minister De Jonge bood de Tweede Kamer de impactanalyse aan op de beoogde hervorming van de huurtoeslag, uitgevoerd door het Nibud.

Programma 'Betaalbaar wonen'

Minister Hugo de Jonge heeft zijn plannen bekendgemaakt om meer mensen aan een betaalbare woning te helpen. Mensen met een middeninkomen vallen nu tussen wal en schip en mensen met een laag inkomen houden na het betalen van de huur soms te weinig over om van te leven.

Geldplan Werkloosheid

Nibud heeft een nieuwe tool toegevoegd aan haar assortiment geldplannen. Geldplan Werkloosheid geeft inzicht in de huidige situatie en de financiële situatie bij werkloos worden.

Kamerbrief hypotheeknormen 2022

Minister Ollongren informeerde de Tweede Kamer over de jaarlijkse actualisering van de leennormen voor hypothecair krediet. Ook gaat de minister in op een eerdere motie over de effecten van een verdere verlaging van de wegingsfactor voor studieschulden.
Nieuws
15 jul 2021

Nibud waarschuwt voor beleggen zonder buffer

Een kwart van de Nederlanders belegt momenteel. Zo’n 10 procent van hen is daar recent mee begonnen. Van de respondenten met minder dan € 2000 spaargeld, belegt een kwart en dat vindt het Nibud zorgwekkend. Dit meldt het instituut in het vandaag gepubliceerde rapport De coronacrisis en ons geld, waarin het Nibud heeft bekeken wat de invloed van de lockdowns op de portemonnee is geweest.
Nieuws
25 jun 2021

Geldplan Scheiden

Aan de hand van een online tool van Nibud kan inzicht en overzicht verkregen worden van de inkomsten en uitgaven na echtscheiding.

Gesprekshandreiking en signaalkaart bij geldproblemen

Het Nibud heeft een aantal hulpmiddelen ontwikkeld voor werkgevers of ondersteuners van ondernemers. Zo kunnen zij een rol spelen in het voorkomen van ernstige geldproblemen.

Advies Financieringslastnormen 2021

Minister Ollongren informeert de Tweede Kamer over de jaarlijkse actualisering van de leennormen voor hypothecair krediet en biedt het NIBUD adviesrapport over de leennormen aan. In dit advies van de NIBUD zijn de financieringslastpercentages berekend voor 2021.

Reactie op vragen wegingsfactoren

Minister I.K. van Engelshoven en minister A. Slob hebben gereageerd op vragen over wegingsfactoren van studieleningen die meetellen voor het verkrijgen van hypotheken.
Nieuws
4 sep 2020

Stresstest huishoudens

Een forse groep huishoudens komt na inkomensverlies snel in de financiële problemen, ondanks het sociale vangnet van de WW en de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo). Ruim 100.000 huishoudens kunnen na verlies van werk binnen een half jaar hun maandlasten niet meer dragen. 73.000 hebben die grens na hooguit drie maanden al bereikt. Zelfstandigen zijn extra kwetsbaar, zelfs met Tozo. Dit blijkt uit een stresstest van het Centraal Planbureau (CPB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Rekentool: Meer inzicht in de financiële gevolgen van uitkering naar werk

Mensen die de overstap willen maken van uitkering naar werk weten vaak niet wat hier de financiële consequenties van zijn. Het Nibud heeft met subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een rekentool ontwikkeld die de gevolgen van deze overstap in kaart brengt.
Nieuws
17 dec 2019

Nibud: Goed geïnformeerde studenten lenen minder

Studenten met een lening bij DUO verlagen die lening als zij goed zijn geïnformeerd over de hoogte van de uiteindelijke totale studieschuld. Dat blijkt uit een Nibud onderzoek voor het ministerie van OCW en DUO. Het ministerie zoekt naar manieren om studenten bewuster om te laten gaan met hun lening.

Nibud: Loonstijgingen zorgen voor hogere hypotheek in 2020

Alleen huishoudens die volgend jaar meer gaan verdienen kunnen in 2020 een hogere hypotheek krijgen. Huishoudens die hetzelfde inkomen houden zullen iets minder kunnen lenen vanwege de gestegen prijzen. Dat schrijft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in het adviesrapport Financieringslastnormen 2020.
Nieuws
18 sep 2019

Nibud: Koopkracht niet-werkenden stijgt nauwelijks

De koopkracht van gepensioneerden en mensen met een uitkering stijgt volgend jaar nauwelijks. Dat blijkt uit de berekeningen die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft gedaan op basis van de Miljoenennota die het kabinet presenteerde.

Hoe gaan mensen om met hoge woonlasten?

Een kwart van de huurders in Nederland, ruim 800.000 huishoudens, betaalt zulke hoge woonlasten dat zij te weinig geld overhouden om alle andere kosten voor levensonderhoud te kunnen betalen. Tot deze conclusie komt het Nibud naar aanleiding van het uitbrengen van twee rapporten over woonlasten.
Nieuws
17 jun 2019

Nibud: Kwart van de stellen ruziet over geldzaken

Een kwart van de Nederlandse stellen ruziet over geld. De onenigheid tussen de partners gaat over de manier waarop zij met hun geld omgaan. Dit blijkt uit het Nibud-rapport Geld en relatie 2019. De belangrijkste resultaten uit het onderzoek vindt u in de Factsheet Geld en relatie.

Nibud: Huiseigenaren wachten met verduurzamen op overheid

43 procent van de Nederlandse huiseigenaren is niet van plan om binnen nu en vijf jaar de woning te verduurzamen. Belangrijkste reden hiervoor is dat zij niet weten welke financiële regelingen zij vanuit de overheid kunnen verwachten. Daarnaast denken huiseigenaren dat het verduurzamen van huizen in de toekomst goedkoper wordt.

Is financiering van meer dan 4,5x inkomen overkreditering?

Consumenten hebben gesteld dat Geldverstrekker hen heeft overgekrediteerd. Geldverstrekker heeft met een beroep op de normen die destijds golden en waren vastgesteld door het NIBUD gemotiveerd verweer gevoerd.

Nibud: Geldzaken in de praktijk

Ruim een kwart (27 procent) van de huishoudens weet niet of ze recht hebben op tegemoetkomingen zoals toeslagen. Van de huishoudens met een laag inkomen* weet 1 op de 6 dit niet. Huishoudens met een wisselend inkomen weten minder goed dan huishoudens met een vast inkomen of ze er recht op hebben. Huishoudens die wel weten of ze in aanmerking komen voor tegemoetkomingen, komen makkelijker rond. Dit blijkt uit het Nibud-onderzoek Geldzaken in de praktijk 2018-2019.
Nieuws
19 mrt 2019

Nibud: Meer dan helft van budget op aan vaste lasten

Het Nibud ziet dat huishoudens in 2019 meer dan de helft van hun inkomen kwijt zijn aan de vaste lasten*. Een huishouden met een modaal inkomen en een gemiddelde huur is net iets meer dan 55 procent van het netto inkomen aan de vaste lasten kwijt. En iemand op bijstandsniveau net iets meer dan 50 procent.
Getoond 1 tot 25 van 115. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1