In het tweede kwartaal van 2024 werden 6,1 duizend nieuwbouwkoopwoningen verkocht. Dat is 30 procent meer dan een kwartaal eerder, en bijna 84 procent meer dan een jaar eerder. De verkoopprijs van een nieuwbouwwoning is vergeleken met het tweede kwartaal van 2023 vrijwel gelijk gebleven.
In het vierde kwartaal van 2023 steeg het aantal verkochte nieuwbouwwoningen naar 6,1 duizend, 15 procent meer dan een jaar eerder. Ondanks deze toename is het totaal aantal verkochte nieuwbouwwoningen in 2023 met 16,6 duizend het laagste in de afgelopen vijf jaar. De prijzen van nieuwbouwwoningen waren 3 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.
In het eerste kwartaal van 2023 waren er ruim 3 duizend transacties van nieuwbouwkoopwoningen, 52,5 procent minder dan een jaar eerder. Dit is een grotere daling dan in het vierde kwartaal van 2022. Toen daalde het aantal transacties met ruim 50 procent, tot ruim 5 duizend. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.
In 2021 werden bijna 69 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat zijn er minder dan in 2019 en 2020, maar meer dan in de jaren 2012-2018. Daarmee groeide de woningvoorraad met 0,9 procent tot ruim 8 miljoen woningen. In Amsterdam werden de meeste nieuwbouwwoningen aan de woningvoorraad toegevoegd. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen. Naast nieuwbouw voegen ook transformaties woningen toe aan de voorraad. In 2020 waren dat er ruim 10 duizend. De cijfers over 2021 komen pas later in het jaar beschikbaar.
Bouwkundigen van Vereniging Eigen Huis constateerden in 2020 gemiddeld 19 opleveringsgebreken per nieuwbouwwoning. Dat blijkt na analyse van ruim 14.000 opleveringskeuringen.
In het vierde kwartaal van 2020 waren er 10 744 transacties van nieuwbouwwoningen, 53,5 procent meer dan een jaar eerder. Hiermee komt het totaal aantal transacties voor nieuwbouwwoningen in heel 2020 op 32 190. De woningen waren gemiddeld 8,7 procent duurder dan in het vierde kwartaal van 2019.
In 28 gemeenten door heel Nederland kunnen binnenkort 44.666 nieuwe woningen worden gebouwd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geeft hiervoor een financiële bijdrage van 266 miljoen euro vanuit de woningbouwimpuls. Hiermee draagt het ministerie bij aan projecten die anders moeilijk of traag tot stand komen omdat ze een financieel tekort hebben.
Het doel om in 2018 75.000 nieuwe woningen te realiseren is gehaald. In totaal zijn er 79.585 nieuwe woningen bijgekomen. Dit blijkt uit de door het CBS gepubliceerde rapport “Transformaties op de woningmarkt”.
Bouwkundigen van Vereniging Eigen Huis registreerden in 2018 gemiddeld 21 gebreken bij de oplevering van nieuwbouwwoningen. Dat is net zo veel als een jaar eerder. 'Kopers moeten goed opletten bij de oplevering van hun nieuwe woning', waarschuwt woningmarktspecialist Maud Weide.
Nieuwbouwkoopwoningen waren in het vierde kwartaal van 2018 11,3 procent duurder dan een jaar eerder. De prijzen van bestaande koopwoningen stegen in dezelfde periode met 9,0 procent. De prijs van een koopwoning is daarmee gemiddeld gestegen met 9,3 procent. In drie landen in de Europese Unie namen de verkoopprijzen van koopwoningen meer toe. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster.
Bouwbedrijven bouwen steeds energiezuinigere woningen. Bijna 40% van de nieuwbouwwoningen is 25% zuiniger dan de wettelijke norm. In 2016 was het aandeel tweemaal zo klein.
Nieuwbouwwoningen moeten wettelijk een Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) hebben van maximaal 0,4. Uit de verleende bouwvergunningen in 2018 blijkt dat een groot deel veel beter presteert.
Vereniging Eigen Huis waarschuwt nieuwbouwkopers om bij de oplevering van hun nieuwe woning scherp te letten op fouten en gebreken. Vorig jaar registreerden bouwkundigen van de vereniging gemiddeld 21 gebreken per woning. Dat is een stijging van maar liefst 40% ten opzichte van de crisisjaren, toen gemiddeld 15 opleveringspunten werden genoteerd. Vereniging Eigen Huis adviseert gemeenten om bij de aanbesteding van nieuwe bouwprojecten de kwaliteit van bouwers mee te laten wegen.
De Ladder voor duurzame verstedelijking wordt eenvoudiger en leidt tot minder onderzoekslasten. Gemeenten, provincies en projectontwikkelaars hoeven alleen bij nieuwbouwplannen buiten stedelijke gebieden uitgebreid te motiveren waarom de nieuwbouw daar nodig is. Dat heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister Schultz van Infrastructuur en Milieu. De vereenvoudigde Ladder treedt op 1 juli 2017 in werking.
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is bezorgd over mogelijke extra kosten voor een nieuwbouwwoning als gevolg van de nieuwe Bouwkwaliteitswet. Deze regelt dat niet de gemeente, maar bouwbedrijven zelf de kwaliteit van de woning gaan inspecteren. De koper draait op voor deze kosten, die kunnen oplopen tot duizenden euro’s. De bedoeling is dat gemeenten dit compenseren met lagere bouwleges doordat het toezicht komt te vervallen, maar wettelijke garanties zijn er niet daarvoor. Die zijn nodig, want uit de eerste ervaringen blijkt dat gemeenten de bouwleges maar amper laten zakken.
NVB waarschuwt: “Nog even en ontwikkelaars zijn door hun voorraad woningen heen”
In de eerste zes maanden van dit jaar hebben projectontwikkelaars en bouwers bij elkaar 16.856 nieuwe koopwoningen verkocht. Een stijging van 14% in vergelijking met het jaar ervoor. Maar de populariteit van de nieuwe koopwoning heeft ook een keerzijde. Nog even en in steeds meer regio’s dreigen ontwikkelaars en bouwers door hun voorraad woningen heen te raken. Door gebrek aan plancapaciteit en trage procedures dreigt de nieuwbouwmarkt weldra ‘droog te koken’.
De verkoop van nieuwe koopwoningen in Nederland heeft zich in het 1e kwartaal van 2014 verrassend positief ontwikkeld en steeg met 35% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2013. Dat constateert NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers op grond van afgegeven garantiecertificaten.
Minister Blok (wonen) start een verkenning naar de mogelijke invoering van een verplichte eindnota bij oplevering van een nieuwbouwwoning. In zo'n eindnota zal moeten staan welke partij welk aandeel heeft aangeleverd en welk bedrag zij daarvoor hebben ontvangen.
Deze specificatie zal dan worden opgedeeld in winst en opstal en worden toegerekend aan de afzonderlijke producten, diensten en partijen.
GarantieWoning heeft BouwGarant 19 juli 2013 toestemming verleend haar keurmerk te gebruiken. Zij geldt voor de BouwGarant Nieuwbouwgarantieregeling Appartementsrechten 2013 en de BouwGarant Nieuwbouwgarantieregeling Eengezinswoning 2013.
Het aantal gereedgemelde nieuwbouwwoningen zal in 2013 uitkomen op 40.000. Het dieptepunt valt volgend jaar met 38.000 nieuwe woningen. Pas vanaf 2015 zal de nieuwbouw weer de weg omhoog vinden richting de 45.000 stuks.
Dit blijkt uit de nieuwe woningnieuwbouwprognoses van BouwKennis.
De cijfers zijn licht neerwaarts bijgesteld ten opzichte van de vorige raming. De bijgestelde economische groei, de aanhoudend lage verkoop van nieuwe woningen en de stagnerende vergunningverlening is hier debet aan.
Besluit vervallen - zie 'Intrekking diverse besluiten' artikel
In een eerder artikel is aangegeven dat de bouwrente die verschuldigd was bij nieuwbouw na tekenen van de koopovereenkomst niet aftrekbaar was. Dit omdat er geen annuïtaire lening met de aannemer overeengekomen was.
Blok heeft toen aangegeven dat dit een ongewenste weeffout in de wetgeving was en dat er een correctie zou volgen. Dit is in een 'Besluit bouwrente' vastgelegd.
De NVM bericht op haar website dat minister Blok van Wonen een 'fout' in de wet gaat repareren, waardoor huizenverkopers alleen hypotheekrenteaftrek krijgen als ze hun schuld aflossen. Hierdoor zouden sommige kopers van nieuwbouwhuizen onbedoeld van een deel van hun aftrek worden beroofd. DFT schreef hier zaterdag jl. al over in een eerder gepubliceerd artikel.
Woningcorporaties zijn genoodzaakt fors te bezuinigen op hun aanstaande investeringen in onder meer nieuwbouw en onderhoud.
Driekwart van de corporaties gaat de huren maximaal verhogen. Dat meldde de NOS. De NOS hield een enquête over de gevolgen van het regeerakkoord voor woningcorporaties, waaraan ruim 150 corporaties meededen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.