De beperkingen in de proceskostenvergoedingen die per 1 januari 2024 zijn ingevoerd in zaken over de Wet waardering onroerende zaken (WOZ) en de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm), zijn toelaatbaar. Ze zijn namelijk niet discriminerend en ook niet in strijd met EU-recht. Dat heeft de belastingkamer van de Hoge Raad geoordeeld.
Burgers, organisaties en juridische professionals (zoals advocaten en belastingadviseurs) kunnen vanaf 4 december digitaal procederen in alle belastingzaken bij alle rechtbanken en gerechtshoven.
De Rechtspraak heeft in het jaarverslag over 2022 aandacht gevraagd voor de vastlopende belastingrechtspraak door grote hoeveelheden ‘no cure no pay’-zaken en de onder druk staande toegang tot de rechter. De hoge instroom van WOZ- en bpm-zaken leidt er bij de rechtspraak toe dat verdringing plaatsvindt en burgers en bedrijven in andere zaken, die vanuit maatschappelijk oogpunt van groter belang zijn, langer op een uitspraak moeten wachten.
Op 1 januari 2023 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning 369 duizend euro. Dat is 16,4 procent meer dan een jaar eerder en de hoogste waarde ooit. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Staatssecretaris Marnix L.A. van Rij gaf antwoord op vragen "Plan van aanpak no-cure-no-pay-problematiek BPM en WOZ".
Staatssecretaris Van Rij gaf antwoord op Kamervragen over het bericht 'Huiseigenaren geschokt door hoge WOZ-taxaties: ’Makkelijk scoren door schuld bij bezwaarbureaus te leggen’'.
Het kabinet streeft ernaar om de reactie op het rapport “Van beroep in bezwaar; Werkwijze en verdienmodel ‘no cure no pay’-bedrijven WOZ en BPM” voor de zomer naar de Tweede Kamer te sturen. Dit blijkt uit antwoorden van Minister Bruins Slot ( BZK) op Kamervragen.
In toenemende mate maken belanghebbenden die bezwaar willen maken tegen de WOZ-waarde van hun woning of ander object gebruik van de dienstverlening van bureaus die werken op basis van "no cure no pay".
De WOZ-beschikkingen met waardepeildatum 1 januari 2021 vallen binnenkort weer op de mat. Een veel voorkomende veronderstelling is dat als de WOZ-waarde stijgt, de OZB ook stijgt.
Uit het onderzoeksrapport van Coelo blijkt dat voor no cure no pay-bedrijven er een financiële prikkel is om zoveel mogelijk bezwaarschriften in te dienen tegen woz-beschikkingen, ongeacht de slagingskans. Dit meldt VNG.
Minister Dekker gaf antwoord op Kamervragen naar aanleiding van het bericht 'Kosten WOZ-bezwaren rijzen de pan uit, maar burgers behalen maar amper voordeel'.
Gemeenten zien een toename in het aantal WOZ-bezwaren dat wordt ingediend door WOZ-adviesbureaus op basis van no cure no pay (hierna: ncnp). Dit kost gemeenten steeds meer tijd en geld.
De cijfers uit de Staat van de WOZ 2020O ontleent de Waarderingskamer aan de opgaven van gemeenten en de samenwerkingsverbanden waaraan gemeenten deelnemen. Daarnaast gaan we in de Staat van de WOZ 2020 in op een aantal thema's en actualiteiten. De verwachting is dat door de stijgende marktprijzen van woningen volgend jaar de WOZ-waarden van woningen gemiddeld tussen de 6 en 8% zullen stijgen.
De gemiddelde WOZ-waarde van woningen stijgt volgend jaar met 8,0 tot 10,0%. Dat schrijft de Waarderingskamer (de toezichthouder op de uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ)) in een brief aan de staatssecretaris van Financiën. De WOZ-waarde die men volgend jaar ontvangt, geeft de marktontwikkeling tussen 1 januari 2018 en 1 januari 2019 weer.
Minister Dekker heeft antwoorden gegeven op Kamervragen die gesteld zijn naar aanleiding van het bericht 'Opmars No Cure, No Pay bureaus bij WOZ-bezwaren'.
Partijen zijn een opdracht van dienstverlening overeengekomen, waarin is opgenomen dat Consument geen kosten verschuldigd zal zijn indien de hypotheekaanvraag wordt afgewezen om redenen die bij Aangeslotene bekend waren.
Partijen zijn een opdracht van dienstverlening overeengekomen, waarop handgeschreven de tekst ‘geen offerte is geen kosten’ is vermeld. Tussen partijen is onenigheid ontstaan over de uitleg van deze bewoordingen. De Commissie oordeelt dat dient te worden gekeken naar de zin die partijen over en weer aan elkaars verklaringen en gedragingen mochten toekennen en hetgeen zij in dat kader redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten (Haviltex-criterium).
De Waarderingskamer heeft de staatssecretaris van Financiën in een brief geïnformeerd over de voortgang van de uitvoering van de Wet WOZ. Daarin worden ook de landelijke kengetallen, bezwaarpercentages per gemeente en effecten bezwaarbehandeling per gemeente weergegeven.
Het aantal bezwaarschriften van no-cure-no-pay-bureaus is fors gedaald. Volgens de opgave van gemeenten in 2013 was het aantal ongeveer 33.000 en is nu ongeveer 20.000. Dit meldt de Waarderingskamer in een 'Voortgangsrapportage Wet WOZ'. Naar verwachting zal de WOZ waarde volgend jaar nog dalen.
Duizenden mensen hebben de afgelopen jaren erfbelasting moeten betalen. De Radar-redactie wordt overspoeld met vragen van consumenten over de krantenadvertenties van de Stichting Meldpunt Collectief Onrecht (SMCO). De strekking: 'Heeft u te veel erfbelasting betaald? Dit is uw laatste kans om het terug te eisen!'
De Waarderingskamer heeft Staatssecretaris van Financiën Weekers een voortgangsrapportage (zie link) met de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) toegezonden.
Deze oproep doet Adfiz aan de AFM.
Het is goed dat de AFM de Rabobank heeft bewogen af te stappen van het no cure no pay systeem stelt Adfiz.
De Rabobank gaf in een eerdere aankondiging aan pas vanaf 30 juni haar advieskostenmodel te wijzigen. De aangekondigde vrijblijvende gratis “oriëntatie” lijkt bovendien dezelfde verkoopgerichtheid te hebben als no cure no pay.
Adfiz verwacht dat de AFM ervoor zorgt dat de Rabobank zich per direct aan de wettelijke regels houdt.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft constructieve gesprekken gevoerd met Rabobank over haar adviesmodel (no cure no pay). Rabobank heeft naar aanleiding van deze gesprekken besloten haar adviesmodel aan te passen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.