Dit wetsvoorstel beoogt een aantal wetten op het terrein van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (hierna: SZW) te wijzigen. De wijzigingen betreffen zowel de arbeidswetgeving, de socialezekerheidswetgeving als wetgeving rondom de structuur van de uitvoeringsorganisaties.
Minister Koolmees informeerde de Tweede Kamer over de twee resterende onderzoeken naar de no-riskpolis die afgerond zijn. Eerder was het onderzoeksrapport ‘De no-riskpolis in breder perspectief’ al gepubliceerd.
Minister Koolmees meldt de voortgang van 3 onderzoeken naar de no-riskpolis. Het onderzoek naar de mogelijke effecten die uitgaan van het recht op de no-riskpolis is inmiddels gepubliceerd.
Ook gaat hij in op een aantal ontwikkelingen op het terrein van de werknemersverzekeringen voor ziekte en arbeidsongeschiktheid.
Minister Koolmees stuurde de uitkomsten van een experiment met een eerdere inzet van de no-riskpolis en een verkenning naar de uitbreiding van de no-riskpolis.
De Beleidsonderzoekers en SEO Economisch Onderzoek hebben in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoek gedaan naar de bekendheid met en de effectiviteit van de no-riskpolis. De belangrijkste conclusies zijn de volgende.
Werkgevers die mensen met een arbeidsbeperking in dienst hebben, kunnen bij ziekte van deze mensen een beroep doen op een regeling die hun loondoorbetaling compenseert. Dit is de no-riskpolisregeling.
Werkgevers die mensen in dienst nemen die na 1 januari 2018 56 jaar of ouder zijn, worden gecompenseerd als deze werknemers uitvallen vanwege ziekte. Het gaat om mensen die meer dan een jaar werkloos zijn en een ww-uitkering hebben ontvangen. Dat staat in de verzamelwet waarmee de ministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister Asscher.
Het wordt werkgevers op twee manieren makkelijker gemaakt om mensen met een arbeidshandicap aan te nemen. Zo is er een nieuw systeem om werkgevers op een eenvoudige manier in contact te brengen met mensen die graag willen werken en een arbeidsbeperking hebben. Het UWV lanceert de ‘kandidatenverkenner banenafspraak’, een online personeelsbank met al bijna 60 duizend werkzoekenden met een arbeidsbeperking. En de polis die het werkgeversrisico van loondoorbetaling bij ziekte afdekt, wordt voor onbepaalde tijd geldig.
Staatssecretaris Klijnsma heeft de Tweede Kamer de antwoorden op vragen van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de één-meting banenafspraak toegezonden.
In het Tijdelijk besluit experiment vervroegde inzet no-riskpolis Ziektewet wordt geregeld dat, bij wijze van experiment, tijdelijk afgeweken mag worden van een aantal wettelijke bepalingen met betrekking tot de inzet van de zogenoemde “no-riskpolis”.
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher, gaat in een Kamerbrief uitgebreid in op de stand van zaken bij het UWV met betrekking tot de WIA.
De Landelijke Cliëntenraad (LCR) heeft een update uitgebracht van de 'handreiking Participatiewet'. In de handreiking is bijvoorbeeld meer informatie te vinden over de No-riskpolis, doelgroep Quotumwet, herziene aanpak beoordeling doelgroep banenafspraak en bijvoorbeeld het boeteregime dat is aangepast.
Neemt u een werknemer aan vanuit de banenafspraak? En wordt hij ziek? Dan kunt u sinds 1 januari 2015 voor hem een Ziektewet-uitkering krijgen. Deze garantie van UWV heet de no-riskpolis.
Met het Tijdelijk besluit experimenten Ziektewet worden experimenten van de sociale partners juridisch mogelijk maakt, die het doel hebben ziekteverzuim en uiteindelijk instroom in de Wet WIA terug te dringen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.