MijnFintool

Home Dossiers notaris 1 tot 25 van 116

Kamervragen over erkennen handtekeningstempel

Staatssecretaris Van Huffelen gaf antwoord op vragen over het gebruik van de handtekeningstempel als volwaardige ondertekening van aktes.

Deadlines bewaken

De commissie is van oordeel dat de adviseur bij het verzamelen van stukken voor de hypotheekaanvraag ten onrechte te veel heeft vertrouwd op de meest gunstige en onofficiële termijnen in de procedure, waaronder die uit spoedprocedures.
Nieuws
29 sep 2023

Derdenrekening notaris in het rechtsherstel box 3

De Kennisgroep Inkomstenbelasting niet-winst heeft de vraag beantwoord op welke wijze een geldbedrag dat tijdelijk op een derdenrekening van een notaris is gestald, wordt behandeld in het rechtsherstel box 3.

Samenvatting Modelreglement Kleine VvE’s beschikbaar

De Werkgroep Modernisering Appartementsrecht Nederland (WMANL) heeft een samenvatting van het Modelreglement bij splitsing in appartementsrechten Kleine Vereniging van Eigenaars 2021 (MR Kleine VvE’s) ontwikkeld. Dit meldt de KNB.
Nieuws
2 jan 2023

Klantonderzoek banken

Tot voor kort konden banken moeilijk aan informatie komen van notarissen voor hun klantonderzoek ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering. Dit vanwege de notariële geheimhoudingsplicht.

Goedkeurend besluit en vorderingsrechten

Bij samenwoners en verwerving van een woning gebeurt het regelmatig dat er sprake is van een ongelijke inbreng van vermogen. Met behulp van een draagplichtovereenkomst is dit in principe eenvoudig te scheiden. Ieder brengt eigen middelen in op diens ‘eigen helft’ en financiert het overige. Maar er zijn ook scenario’s waarbij 1 partij meer (eigen middelen/overwaarde) inbrengt dan de ander, en kiest men voor toepassing van het ‘Goedkeurend besluit (januari 2018), huidige codificatie (BP2022). Degene die meer inbrengt heeft dan een vordering op de andere partner. En dan gaan (soms) zaken in de praktijk fout….

Omgevingswet en kosten eigendomsoverdracht woningen

Minister De Jonge reageerde op een brief van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie over de risico's van hogere kosten van eigendomsoverdracht van woningen door de Omgevingswet en een toezegging voor een koppeling tussen het DSO en de basisregistratie van het Kadaster.

Tweede hypotheek? Doorvragen!

De bank is toerekenbaar tekort geschoten in de nakoming van een gesloten overeenkomst voor een (extra) hypothecaire geldlening. Niet is gebleken dat bij de aanvraag van onjuiste gegevens of een onjuiste voorstelling van zaken is uitgegaan.
Nieuws
20 jan 2022

Foutje.... Executoriale verkoop van de helft van een berging

Klagers hadden jarenlang de rechter berging in gebruik en hun buren de linker berging, als kort voor de executoriale verkoop in opdracht van de hypotheekbank van de buren blijkt dat het Kadaster beide bergingen “andersom” heeft vernummerd.

Voorstel introductie ‘Opstalrecht duurzaam’

Hoe kun je een opstalrecht vastleggen voor een warmtepomp of zonnepanelen? Dat staat in het voorstel tot introductie van het ‘Opstalrecht duurzaam’ in de Basisregistratie Kadaster (BRK).
Nieuws
15 dec 2021

Wat is leidend voor bepalen vergelijkingsrente?

De consumenten zijn van mening (Kifid klacht) dat de vergelijkingsrente gebaseerd moet worden op de rente die gold op het moment dat hun hypotheekdossier compleet was, dan wel de rente die gold op het moment van opvragen van de definitieve aflosnota.

Modelreglement splitsing appartementsrechten voor kleine VvE's

Het modelreglement is bedoeld voor splitsingen bestaande uit 2 tot 5 appartementsrechten. Dit reglement is eenvoudiger van opzet.

Stappenplan aankoop nieuwbouwwoning

In een handzaam overzicht zijn diverse aandachtspunten benoemd waar een koper van een nieuwbouwwoning rekening mee moet houden.

Belang samenlevingscontract en testament

Op 24 juni 2019 heeft de notaris een concept testament opgesteld voor erflater. Op 5 oktober 2019 is [erflater] plotseling overleden. Tot zijn overlijden had erflater ruim 10 jaar een relatie met [eiseres] . Zij woonden sinds 2012 samen in de woning aan de [adres] (hierna: de woning).

Overdrachtsbelasting en taxatiewaarde

Recent kregen we een helpdeskvraag inzake de woningwaardegrens en overdrachtsbelasting. De vraag was wat leidend is voor de woningwaardegrens, de koopsom of het taxatierapport.

Notariaat informeert klanten over wilsbekwaamheidsonderzoek

Het wilsbekwaamheidsonderzoek. Het is niet voor iedereen altijd duidelijk waarom de notaris dit doet. Hij is toch geen arts? Om het onderzoek naar de wilsbekwaamheid door notarissen toe te lichten heeft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) 2 consumentenfolders gemaakt.

Levendige omzet notariaat door wijziging overdrachtsbelasting

Notarissen hebben in het eerste kwartaal van 2021 opnieuw een recordaantal akten gepasseerd. In totaal passeerden zij ruim 490.000 akten, 50.000 akten meer dan een jaar eerder. Dat is een stijging van 11,4 procent. Het overgrote deel daarvan betreft overdrachten van onroerend goed en hypotheken: deze zijn respectievelijk 12.000 en 22.000 keer vaker gepasseerd. Dit meldt de KNB.
Nieuws
6 jan 2021

Beding in samenlevingscontract geldig?

Een notaris heeft in een samenlevingscontract een beding vastgelegd waarbij de man bij verbreking van de samenwoning € 12.000,00 per jaar aan klaagster (klacht via Kamer voor het notariaat) moet betalen voor ieder jaar dat de samenwoning heeft geduurd.

Verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling

Met dit formulier kunt u aangeven dat u in aanmerking wilt komen voor toepassing van de startersvrijstelling van de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning.

Tweede nota van wijziging Wet differentiatie overdrachtsbelasting

Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën stuurde de Tweede Kamer de tweede nota van wijziging voor het wetsvoorstel differentiatie overdrachtsbelasting. Het ziet met name op een aanpassing voor notarissen.

Vragen en antwoorden over het wetsvoorstel 'Wet differentiatie overdrachtsbelasting'

Staatssecretaris Vijlbrief heeft uitgebreid gereageerd op vragen over het wetsvoorstel 'Wet differentiatie overdrachtsbelasting'.

Transport of getekende koopovereenkomst?

Welk moment is bepalend voor toepassing van het verlaagde tarief (overdrachtsbelasting) bij starters? Transport of tekenen koopovereenkomst?
Nieuws
9 sep 2020

Spoedwet digitaal passeren verlengd

De spoedwet die het mogelijk maakt akten bij de notaris via elektronische communicatie¬middelen op te stellen, wordt verlengd.
Getoond 1 tot 25 van 116. Er zijn meer pagina's.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1